Mobiliteit en materieel
Groen wagenpark en materieel
Dit project is mogelijk gemaakt door uw jaarlijkse bijdrage aan de Stichting Bedrijfstakheffing.
Wilt u uw bedrijf verduurzamen? Dan is het vergroenen van uw wagenpark en materieel een prima keuze. Het wagenpark is in veel gevallen een zware kostenpost en de grootste vervuiler. Wacht er niet te lang mee want al vanaf 2025 zijn er ruim 30 stadskernen waar u met uw diesel- of benzine-bestelbus niet meer in mag. Ook zijn er opdrachtgevers die nu al overwegen om in 2026 materieel dat CO2 uitstoot, te weren van de bouwplaats. Bovendien is de overheid van plan de BPM-vrijstelling vanaf 2024 stapsgewijs af te bouwen voor bedrijfswagens die fossiele brandstoffen gebruiken. OnderhoudNL is hier fel op tegen.
Zero-emissie zones
Gelukkig komt er een overgangstermijn voor de zero-emissiezones, maar voor ons is duidelijk: 2025 is te vroeg. Zeker voor kleinere bedrijven om alles in één keer geëlektrificeerd te krijgen. Dus heeft u een diesel- of benzine-bestelbus (of wagenpark) en staat u voor nieuwe investeringen? Dan is nu de tijd rijp om alvast serieus na te denken over een elektrische bus of wagenpark. Bekijk de video over het toegangsregime voor zero-emmissiezones. Op de site van de ANWB vindt u een handig overzicht van alle elektrische bestelauto's: huidige modellen, inclusief de belangrijkste specificaties.
In 2021 hebben we een onderzoek uitgevoerd onder leden over welke maatregelen zij nemen of gaan nemen bij verduurzaming van mobiliteit en materieel. De resultaten hebben we samengevoegd in een handige infographic.
Bekijk de infographic
Subsidies en fiscale regelingen
Subsidies en fiscale regelingen maken de aanschaf aantrekkelijker. Zoals de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). Het subsidiebedrag bedraagt maximaal € 5.000 voor iedere bedrijfsauto. Download hier de factsheet over SEBA. Er zijn ook mogelijkheden binnen de MIA en Vamil. Bekijk op de site van de RVO welke financiele ondersteuning mogelijk is
Kijken naar ons gedrag
Veel is nog onduidelijk. Er wordt gekeken naar zogenaamde hubs voor ondernemers die nog niet kunnen elektrificeren en wel de stad in moeten voor werkzaamheden. Hubs zijn een soort magazijnen aan de rand van de stad. Van daaruit worden materialen met (bijvoorbeeld) kleine elektrische voertuigen naar de binnenstad vervoerd. Een ander aandachtspunt is meer oplaadmogelijkheden voor medewerkers op de bouwplaatsen voor als ze niet bij de zaak of thuis kunnen laden. Ook moeten we kijken naar ons gedrag: is het altijd nodig om de auto te nemen? En als u rijdt, rijd dan zuiniger. Daarmee voorkomt u veel uitstoot van CO2 en andere milieubelastende stoffen. Bekijk ook eens de video 'Het nieuwe rijden brengt je verder' met handige rijstijltips.
Zero-emissie bouwmaterieel
Ook de CO2-uitstoot van materieel staat apart vermeld in het Klimaatakkoord. In 2030 dient de CO2-uitstoot door mobiele werktuigen en bouwmaterieel met 0,4Mton zijn gedaald, ten opzichte van 1990. Opdrachtgevers als Rijkswaterstaat streven naar een zero emissie bouwplaats in 2030 en willen in 2026 al gaan eisen dat klein materieel op de bouwplaats 100% emissieloos is.
Voor schilders- en onderhoudsbedrijven
Om u te helpen bij het verduurzamen van uw wagenpark (werkbussen/bedrijfsauto’s) en materieel (denk aan hoogwerkers, aggregaten, gereedschap) bieden wij u handige tools om makkelijker subsidie aan te vragen, inzicht te krijgen in verbruik en CO2-besparing en door kennis te delen. De brochure ‘Uw hulp bij de keuze van een elektrische bestelauto’ heeft een update gehad. Aanleiding daarvoor waren de vele ontwikkelingen op het gebied van de energietransitie in het algemeen en de (stijgende) energiekosten, de aangescherpte wetgeving en het toenemende aanbod elektrische bestelbussen in het bijzonder. Ook hebben we voor u de brochure ‘Op weg naar de emissieloze projectlocatie en emissieloos transport'. En met een reeks van acht artikelen hopen wij u nog meer te kunnen inspireren. Het zijn interviews met leden en relaties van OnderhoudNL die allemaal vanuit hun visie verduidelijking geven aan het thema duurzame mobiliteit en materieel.
Download de hulpmiddelen
Ondersteuningsprogramma OnderhoudNL
Stap voor stap
Wij gaan u als ondernemer in de schilders- en vastgoedonderhoudssector helpen om stapsgewijs over te gaan op een CO2-neutrale bedrijfsvoering. Dat doen we door het beschikbaar stellen van actuele kennis op het gebied van duurzame alternatieven en instrumenten. En we informeren u over subsidies en fiscale regelingen.
Vragen?
Heeft u vragen of heeft u behoefte aan ondersteuning? Dan kunt u terecht bij Anita van den Berg, programmamanager Klimaat & Energietransitie.