Duurzaam schilderwerk

header - duurzame verf - 1024x350

Duurzaam schilderwerk

Het schilders- en onderhoudsbedrijf draagt bij aan een meer duurzame samenleving. Bijvoorbeeld door producten te kiezen die minder schadelijk zijn voor mens en milieu. Om uw keuze daarvoor te onderbouwen en vragen van opdrachtgevers te kunnen beantwoorden, is het zaak om goed geïnformeerd te zijn. Wij helpen u, samen met de Schildersvannu, daar graag bij met 4 handige infobladen:

header_duurzaam_onderhoud_1024x350
header_duurzaam_onderhoud_1024x350

Natuurlijke herwinbare grondstoffen

Een nieuwe tijd vraagt om nieuwe oplossingen op productniveau. Er liggen kansen in het gebruik van natuurlijke  materialen, ook met het oog op een gezond (binnen)klimaat, CO2-reductie en grondstoffenschaarste (waardoor prijzen stijgen). De transformatie naar een circulaire economie brengt bovendien met zich mee dat we schonere, gezondere en herwinbare grondstoffen moeten gebruiken. De blik is dan ook steeds meer gericht op de toepassing van natuurlijke, herwinbare grondstoffen.

Werken met lijnolieproducten

Lijnolie is afkomstig van de zaden van de olievlasplant. Net als andere verf bestaat lijnolieverf uit een combinatie van een bindmiddel, in dit geval lijnolie, pigmenten en diverse andere stoffen. Lijnolieproducten kennen een hoog gehalte aan natuurlijke herwinbare grondstoffen en zijn dan ook een van de meest ‘zuivere’ biobased producten. Deze producten zijn vooral als lakverf en beits op de markt. Ze worden graag gebruikt door restauratieschilders, vanwege de traditionele glans die lang standhoudt. Maar ook voor meer hedendaagse panden is lijnolieverf zeer geschikt.
Meer informatie over werken met lijnolieproducten

 

Werken met hybride producten

Hybride producten zijn producten met meerdere soorten bindmiddelen. Zo’n mengsel is ontwikkeld om de positieve  eigenschappen van beide bindmiddelen in de uiteindelijke verflaag te benutten. Deze producten zijn zeer geschikt voor situaties waarin een goede vochtregulatie gewenst is, in combinatie met een langdurig kleur- en glansbehoud. Denk aan houten gevels. Hybride producten zijn weliswaar niet geheel biobased, maar wel minder milieubelastend. Ze ruiken ook minder sterk voor de verwerker.
Meer informatie over werken met hybride producten

 

Werken met minerale producten

Minerale verfproducten zijn producten met een mineraal bindmiddel, bijvoorbeeld zand, leem, kalk of waterglas (een smeltproduct van zand en natriumcarbonaat). Deze grondstoffen zijn van natuurlijke oorsprong, maar niet herwinbaar. Ze zijn geschikt voor heel zuivere verfproducten. Minderale verf wordt traditioneel gebruikt in bijvoorbeeld stallen of kastelen, waar de muren met witkalk werden geschilderd. Minerale verven zijn zeer zuiver toe te passen, ze nemen CO2 op en dragen bij aan een gezond werk- en woonklimaat.
Meer informatie over werken met minerale producten

 

Werken met biobased producten

Er is nog geen algemeen gangbare definitie voor ‘biobased producten’. Wel kunnen we stellen dat het producten zijn op basis van (deels) herwinbare grondstoffen uit de natuur. Ze bestaan voor een groot deel uit grondstoffen die binnen korte tijd (1 à 2 jaar) weer herwinbaar zijn, zoals vlas, cellulose, hout of koolzaad. Er zijn diverse biobased oliën, beitsen, lakverven en muurverven (coatings) op de markt. De meeste verffabrikanten gebruiken er het label ‘OK Biobased’ voor, met verschillende aandelen van biobased grondstoffen.
Meer informatie over werken met biobased producten

 

Lees alle interviews

Word ook lid

Profiteer direct van kortingen, tools, informatie en onze lobby om nog slimmer te ondernemen. Samen zijn we een sterke sector van ondernemers en vakmensen. Wij houden Nederland mooi.

Bekijk wat het lidmaatschap inhoudt