Cao's en arbeidsvoorwaarden
Cao's
De meeste leden van OnderhoudNL vallen onder de cao voor het schilders-, afwerkings-, vastgoedonderhoud- en glaszetbedrijf (SAVG) en de Cao Uitvoeringsregelingen Schilders- Afwerkings-, Vastgoedonderhoud- en Glaszetbedrijf (USAVG).
Cao-onderhandelingen
De cao voor het schilders-, afwerkings-, vastgoedonderhoud- en glaszetbedrijven (SAVG) loopt van 1 oktober 2021 tot en met 31 oktober 2025. In de cao SAVG staan onder meer afspraken over arbeidsovereenkomst, loon, toeslagen, vergoedingen, leerlingen, uitzendkrachten, werktijden, verlof, vakantie, arbeidsomstandigheden, ziektekostenverzekering en pensioen. Lees hier alle berichten rondom de totstandkoming van deze cao.
Loonstijging 10,3% cao SAVG
In het kader van de lopende cao geldt er per 1 januari 2023 een loonstijging van 10,3%. Lees hier de meest gestelde vragen over die loonstijging. Ook kunt u een model-brief downloaden die u kunt gebruiken richting uw opdrachtgevers om hen te informeren over prijsverhogingen en het gesprek aan te gaan. Download hier de loontabellen voor week 1 van 2023.
Cao SAVG Algemeen verbindend verklaard
De cao SAVG is algemeen verbindend verklaard. Dat betekent dat alle bedrijven die vallen onder de werkingssfeer van deze cao, deze moeten toepassen. De algemeen verbindend verklaring (AVV) geldt met ingang van week 1 van 2023. De tekst treft u hier aan.
Let op het verschil in premies
Het kabinet heeft besloten dat vanaf 2022 de loonsomgrens tussen kleine en middelgrote werkgevers op 25 keer het gemiddelde loon per medewerker ligt (was tot en met 2021 10 keer). Met deze verhoging wordt aangesloten bij de nieuwe premiedifferentiatie in de basispremie WAO/WIA (samen nu AOF: Arbeidsongeschiktheidsfonds) vanaf 2022. Deze differentiatie betekent een korting op de basispremie AOF voor kleine werkgevers. Vanaf de loonsom € 882.500 geldt die premiekorting niet. Het betreft hier een algemene premiekorting, dus niet specifiek voor schilders- en onderhoudsbedrijven. Hierdoor ontstaat er een nieuw verschil in de loonkosten tussen grote en kleine bedrijven in Nederland.
Algemeen Werkloosheidsfonds (AWF)
Per 1 januari 2020 is de sectorpremie komen te vervallen en geldt een lage en een hoge premie voor AWF. De hoogte van de premie is afhankelijk van het type contract. De lage premie is van toepassing als aan drie voorwaarden wordt voldaan:
- er is sprake van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd
- de arbeidsovereenkomst is schriftelijk
- en er is geen sprake van een oproepovereenkomst.
De lage premie geldt ook voor medewerkers met een leerwerkovereenkomst op grond van de Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL) en voor medewerkeers die bij aanvang van het aangiftetijdvak jonger zijn dan 21 jaar en in dat aangiftetijdvak maximaal 48 verloonde uren (vierwekenaangifte) c.q. 52 verloonde uren (maandaangifte) hebben. In andere gevallen is de hoge premie van toepassing.
Cao USAVG
Naast de cao SAVG is er ook de cao Uitvoeringsregelingen Schilders- Afwerkings-, Vastgoedonderhoud- en Glaszetbedrijf (USAVG). Dit is een zogenaamde fonds-cao, waarin regelingen beschreven staan waarvoor premie wordt geheven. Denk daarbij aan een collectieve ongevallenverzekering en instrumenten in het kader van duurzame inzetbaarheid zoals de loopbaancheck en de Gezondheids- en Bodycheck (PAGO).
Uitvoering cao-regelingen
De Eendracht in Den Haag voert de cao-regelingen uit namens de Stichting Uitvoeringsregelingen Schilders- Afwerkings- en Glaszetbedrijf (Stichting USAG). De stichting wordt bestuurd door OnderhoudNL en de vakbond LBV.
Meer over Stichting USAG
Project Imago
Uit onderzoek blijkt dat onze sector een achterblijvend imago heeft. Met een krappe arbeidsmarkt en een grote werkvoorraad hebben we dus een gat te dichten. Dat imago willen we de komende jaren extra glans geven. Samen met u!
Meer over het project Imago
Duurzame inzetbaarheid
De cao-partijen OnderhoudNL en LBV hebben afgesproken om duurzame inzetbaarheid te bevorderen door middel van loopbaangesprekken, adviestrajecten, scholing, het investeren in kennis van veilig werken en Gezondheids- en Bodychecks (PAGO).
Meer over duurzame inzetbaarheid