Energiesubsidies

Energiesubsidies en financiering

Energiesubsidies en financiering

Energiesubsidies

Om de klimaatdoelen te halen, heeft het kabinet extra maatregelen genomen waarmee particulieren en bedrijven verleid moeten worden om actie te ondernemen. Denk aan energiesubsidies, maar ook aan het Warmtefonds dat financiering biedt aan particuliere eigenaren en vve’s tegen gunstige voorwaarden. Er is ook extra geld beschikbaar gesteld voor groene subsidies voor het mkb.

energielabels-huis-1024x350

Subsidies

 • DEI+ (thema circulaire economie)

  Mkb’ers kunnen subsidie aanvragen in het kader van de Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie ( DEI+), waar het draait om initiatieven ter bevordering van een circulaire economie.
 • ISDE

  De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) geeft particulieren, vve’s en woningverhuurders een tegemoetkoming bij de aankoop van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. Download onze informatieve flyer over de ISDE voor woningeigenaren die u als extra service kunt inzetten richting uw particuliere opdrachtgevers. 
 • SDE++

  De regeling Stimulering Duurzame Energietransitie (SDE++) is vernieuwd zodat meer bedrijven in aanmerking kunnen komen voor subsidie voor CO2-besparende technieken. Ondernemers kunnen van 5 september tot en met 5 oktober 2023 de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) weer aanvragen.
 • MOOI: GEBOUWDE OMGEVING

  Deze regeling helpt u als partner in een multidisciplinair consortium bij uw onderzoeks- en ontwikkelingsproject voor de renovatie van woningen. U maakt daarbij slim gebruik van schone elektriciteit en verwarmt en koelt zonder aardgas. U kunt zich vanaf 1 april 2022 vooraanmelden voor deze regeling. Het budget van de MOOI: Gebouwde omgeving is € 24,4 miljoen.

   

Fiscale voordelen

Ook zijn er fiscale voordelen voor ondernemers zoals de Energie-investeringsaftrek (EIA), MIA en Vamil.

Leningen

Vve’s kunnen ook duurzaamheidsleningen en energiebespaarleningen afsluiten. Lees er meer over op vvebelang.nl/energieloket. Daarnaast biedt de overheid financiering aan vve's en particulieren in het kader van het Warmtefonds.

Naar dossier Subsidies

Word ook lid

Profiteer direct van kortingen, tools, informatie en onze lobby om nog slimmer te ondernemen. Samen zijn we een sterke sector van ondernemers en vakmensen. Wij houden Nederland mooi.

Bekijk wat het lidmaatschap inhoudt