Energielabel

Energielabel

Energielabel

Energielabel

Om eigenaren, verhuurders en ook huurders te prikkelen energiebesparende maatregelen te nemen in het kader van het Klimaatakkoord, zet de overheid zoveel mogelijk bestaande standaarden en methodieken in zoals het energielabel en het Bouwbesluit.

Dakraam-dubbel-glas-1024x350

Het energielabel - verplicht bij verkoop, verhuur en oplevering van woningen - geeft aan of een pand veel of weinig energie verbruikt (de energieprestatie) en maakt duidelijk welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn. Woningen en utiliteitsgebouwen met een A-label zijn het energiezuinigst. De minst zuinige panden krijgen een G-label.

Energielabel telt zwaarder mee in berekenen maximale huur

Een van de maatregelen in het Klimaatakkoord is dat het energielabel zwaarder meetelt in het puntensysteem voor het berekenen van de maximale huursom. Na renovatie mag de verhuurder een huurverhoging doorvoeren die in verhouding staat tot de energiebesparing van de huurder. Daarnaast is het initiatiefrecht aangepast, zodat ook de huurder onder voorwaarden verduurzamingsmaatregelen kan treffen.
Meer over energielabel woningen en gebouwen

 

Energielabel C voor kantoren in 2023

Volgens het Bouwbesluit 2012 moet elk kantoor dat groter is dan 100m2 sinds 1 januari 2023 minimaal energielabel C hebben.
Meer over energielabel C voor kantoren

 

BENG-eisen en nieuw energielabel

De energieprestatiecoëfficiënt (EPC) is niet geschikt voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG). Dit is een van de redenen dat er sinds 1 januari 2021 een nieuwe methodiek geldt. Wilt u weten wat BENG precies inhoudt en hoe BENG in de praktijk werkt? Meld u dan aan voor onze eendaagse cursus BENG in de praktijk. Bekijk ook onze andere trainingen op het gebied van klimaat en energietransitie.

Word ook lid

Profiteer direct van kortingen, tools, informatie en onze lobby om nog slimmer te ondernemen. Samen zijn we een sterke sector van ondernemers en vakmensen. Wij houden Nederland mooi.

Bekijk wat het lidmaatschap inhoudt