Cao's in de glassector

glas op glaskar_1024x350

Vergelijking cao SAVG en cao Vlakglas

Vergelijking cao SAVG en cao Vlakglas

(Glaszet)bedrijven die lid zijn van OnderhoudNL (en dus ook hun medewerkers) vallen automatisch onder de cao SAVG, de cao voor het Schilders-, Afwerkings-, Vastgoedonderhouds- en Glaszetbedrijf in Nederland. Toch bestaat er al jarenlang een discussie over de werkingssfeer van de cao SAVG en de cao Vlakglas. Dit is de cao voor de groothandel in vlakglas, het glasbewerkings- en het glazeniersbedrijf. Welke cao is van toepassing?

Glaszetten_1024x350
Glaszetten_1024x350

Grote verschillen in werkzaamheden

Glaszetbedrijven,  glasfabrikanten, glasgroothandels, glasbewerkingsbedrijven, glazeniersbedrijven: allemaal bedrijven die werkzaam zijn in de glasbranche. Maar qua werkzaamheden zijn er grote verschillen. Het is dan ook belangrijk dat het glaszetbedrijf en zijn medewerkers onder de juiste cao vallen. Zo profiteren zij van de afspraken die speciaal voor hen gemaakt zijn en hebben ze geen last van afspraken die misschien voor fabrikanten interessant zijn, maar totaal niet van toepassing zijn op de werkzaamheden van glaszetters.

Handig in één overzicht

De cao SAVG is overigens algemeen verbindend verklaard. Dat betekent dat de cao niet alleen van toepassing is op de bedrijven die aangesloten zijn bij OnderhoudNL, maar op alle Schilders-, Afwerkings-, Vastgoedonderhouds- en Glaszetbedrijven in Nederland. Om u een globaal inzicht te geven in de verschillen tussen de cao SAVG en de cao Vlakglas, hebben wij hieronder de acht belangrijkste verschillen voor u op een rijtje gezet. U kunt het overzicht hier ook downloaden als pdf.  


Arbeidsovereenkomst

Cao SAVG is gericht op glaszetbedrijf en kent meer flexibiliteit voor werkgever (mogelijk om meerdere arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd af te sluiten en kortere opzegtermijnen).


Loon

Cao SAVG is meer gericht op prestaties in plaats van functiejaren. Mogelijkheid om leerlingen en nieuwe, onervaren medewerkers in een aparte schaal te zetten.


Arbeidstijden

Cao SAVG biedt meer flexibiliteit voor de werkgever (makkelijker bepalen om overuren om te zetten naar ‘tijd voor tijd’ of om uit te betalen).


Reiskosten

Cao SAVG is meer gericht op reizen naar de bouwplaats/externe locatie in plaats van woon-werkverkeer en naar vaste werkplaats.


Verlof

Cao SAVG heeft meer verlofdagen bij rouw, waardoor het bedrijf meer als een sociale werkgever kan worden gezien.


Arbeidsongeschiktheid

Cao SAVG loondoorbetaling bij ziekte neemt stapsgewijs af van 95% naar 70%.  Drie ‘wachtdagen’ (geen loon doorbetalen bij eerste drie ziekmeldingen in een kalenderjaar).


Duurzame inzetbaarheid

Cao SAVG Regeling Vervroegd Uittreden (RVU): medewerker kan  max. 3 jaar voor AOW-gerechtigde leeftijd uit dienst gaan en ontvangt een uitkering ter hoogte van de AOW-uitkering.
Cao SAVG Regeling Generatiepact: oudere medewerker kan 80% gaan werken en ontvangt daarvoor 90% van zijn oorspronkelijke loon terwijl zijn pensioen 100% wordt opgebouwd.


Pensioen

 

Cao SAVG: Werkgever betaalt minder premie én geen premie in het tweede ziektejaar. BPF Schilders heeft een veel hogere dekkingsgraad, waardoor de medewerker meer zeker is van zijn pensioen.

Mocht u nog specifieke vragen hebben, neem dan contact op met Ledenadvies via ledenadvies@onderhoudnl.nl of telefonisch via 088-0188 155.

Over OnderhoudNL Glas

Glaszetten is een vak apart, en door de bredere toepassing van glas als bouwmateriaal is het vakgebied volop in beweging. OnderhoudNL Glas ondersteunt de leden bij collectieve zaken. Niet alleen bij de cao, maar bijvoorbeeld ook bij het stimuleren van voldoende instroom van personeel of de lobby voor werkbare normen en aantrekkelijke subsidies. Heeft u interesse in het lidmatschap? Kijk voor meer informatie op OnderhoudNL Glas  of neem contact op met sectormanager Ferdinand Wieman.

Nieuws

Word ook lid

Profiteer direct van kortingen, tools, informatie en onze lobby om nog slimmer te ondernemen. Samen zijn we een sterke sector van ondernemers en vakmensen. Wij houden Nederland mooi.

Bekijk wat het lidmaatschap inhoudt