Arbeidstijden
Arbeidstijden
In de Arbeidstijdenwet staan de regels over de maximale werktijden en minimale rusttijden. Deze wet is op iedere medewerker van toepassing. Daarnaast zijn er in de cao SAVG specifieke regels opgenomen over arbeidstijden.
De cao-regels hebben voorrang op de bepalingen in de Arbeidstijdenwet. Zo is het mogelijk om via de cao langer te werken via meertijdwerk en overwerk. Daarnaast is het via de overlegregeling arbeidstijden en het jaarmodel mogelijk gemaakt om uw medewerkers in het hoogseizoen extra te laten werken om de extra uren te verdisconteren in het laagseizoen.
Normale werkweek
Een normale werkdag duurt 7,5 uren. En een normale werkweek kent 5 dagen á 7,5 uur, oftewel 37,5 uur. Het maximaal aantal te werken uren per loonperiode van 4 weken bedraagt 170 uur. Er kan 7,5 uur gewerkt worden tussen 6.00 uur ’s ochtends en 19.00 uur ’s avonds (tenzij er in ploegendiensten wordt gewerkt).
Meertijdwerk
In goed overleg mag via meertijdwerk worden afgeweken van de vuistregel van 7,5 uur per dag werken. De extra gewerkte tijd kan worden uitbetaald of gecompenseerd in tijd. Dit wordt in overleg tussen werkgever en medewerker vastgesteld. De door uw medewerkers gewerkte tijd tussen de normale 7,5 uur per dag en 8 uur per dag kunt u uitbetalen, maar uw medewerkers kunnen er ook vrije tijd voor krijgen en dit later opnemen.
Overwerk
Wordt er per loonperiode van 4 weken meer gewerkt dan 170 uur, dan is er sprake van overwerk. Dit geldt ook voor diensten die langer duren dan 8 uur op zaterdag en/of zondag. Van overwerk kan ook sprake zijn als er meer wordt gewerkt dan is afgesproken in de overlegregeling arbeidstijden of het jaarmodel. Zo kan een werkgever extra mankracht inzetten als de situatie daarom vraagt, hoewel de werkgever overwerk niet kan verplichten aan de medewerker.
Meer over Vergoeding overwerk
Overlegregeling arbeidstijden
Conform de cao kan afgeweken worden van de normale werkdag van 7,5 uur en de normale werkweek van 37,5 uur om met plusuren het laagseizoen te overbruggen. De voorwaarde daarvoor is dat de ondernemingsraad, de personeelsvertegenwoordiging of, bij het ontbreken van beiden, de personeelsvergadering gezamenlijk besluiten om gebruik te maken van de overlegregeling arbeidstijden.
Jaarmodel
Het jaarmodel gaat uit van het systeem van uren sparen in het hoogseizoen en uren opnemen in het laagseizoen bovenop de collectieve wintersluiting. Dit met het doel om de winterwerkloosheid te voorkomen. De voorwaarden zijn wel dat het personeel ermee moet instemmen en dat de werkgever het besluit uiterlijk in week 12 moet aanmelden bij de secretaris van cao-partijen.
Meer over het Jaarmodel
Afwijken van arbeidstijden? Niet zonder afspraken vooraf!
Het is niet toegestaan van arbeidstijden af te wijken zonder dat daar eerst afspraken over zijn gemaakt tussen werkgever en werknemer. Dit geldt onder andere voor het werken in ploegendiensten, het korter werken (deeltijd) en het verschuiven van de arbeidstijd. Verschuiven van de arbeidstijd betekent dat er een normale werkdag van 7,5 uur wordt gewerkt, maar dat het werk vóór 6.00 uur begint of ná 19.00 uur eindigt.
Raadpleeg voor details de cao SAVG