Registreren van bouwplaatspersoneel

Header thema Ondernemen_1024x350

Registreren van bouwplaatspersoneel

Hoe doet u dat volgens de regels?

Werkt u niet alleen met uw eigen werknemers, maar ook met ingeleende werknemers (via onderaannemers), uitzendkrachten en/of zelfstandigen? Dan bent u wettelijk verplicht om deze personen te kunnen identificeren. Hoe u dat efficiënt en volgens de regels doet, leest u in onze nieuwe brochure.

bouwplaats-registreren_1024x606

U wordt gezien als (hoofd)aannemer

Bij het inlenen van werknemers wordt u gezien als (hoofd)aannemer. Dat betekent dat u te maken krijgt met verschillende wetten waaraan u zich moet houden. Vanuit de Wet Arbeidsvreemdelingen (WAV) en de Wet Ketenaansprakelijkheid (WKA), heeft u de plicht om personen die werkzaamheden uitvoeren op de bouwplaats te identificeren.

Alleen als het echt niet anders kan

Wanneer u personen gaat identificeren, dan verwerkt u persoonsgegevens. Dat zijn alle gegevens die direct of indirect naar een persoon herleidbaar zijn. Denk aan een naam, adres, woonplaats, telefoonnummer, burgerservicenummer, etc. Volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) mag u alleen  persoonsgegevens verwerken als het echt niet anders kan.

Wat mag er nu wel of niet verwerkt worden?

Dat betekent dat u een goede reden (ofwel, grondslag uit de AVG) moet hebben. Zoals ‘het nakomen van een wettelijke verplichting’ of ‘de uitvoering van een overeenkomst’. In het kader van de AVG geldt: hoe minder persoonsgegevens nodig zijn om te voldoen aan de identificatieplicht hoe beter. Dat klinkt simpel, maar wat mag er nu wel of niet verwerkt worden? En hoe moeten de gegevens verwerkt worden? Hoe u dat efficiënt doet en dus hoge boetes voorkomt, leest u in onze brochure (exclusief voor leden van OnderhoudNL).

Word ook lid

Profiteer direct van kortingen, tools, informatie en onze lobby om nog slimmer te ondernemen. Samen zijn we een sterke sector van ondernemers en vakmensen. Wij houden Nederland mooi.

Bekijk wat het lidmaatschap inhoudt