RI&E: gratis voor leden

Erkende branche-RI&E op beeldscherm tijdens bijeen

Erkende branche-RI&E voor schilders- en onderhoudsbedrijven

Erkende branche-RI&E

Schilders- en onderhoudsbedrijven moeten verplicht een ingevulde RI&E hebben. Voor leden van OnderhoudNL is dit gratis. Dat betekent een compleet ingevulde RI&E inclusief training én een licentie tot 2022. Ook voor kleinere bedrijven zonder werknemers die wel (andere) zzp'ers inhuren is er een verplichting.

RI&E voor schildersbedrijf - OnderhoudNL

De overheid controleert strenger op het hebben van de RI&E (risicoinventarisatie en -evaluatie) en deelt boetes uit wanneer men deze niet heeft. Onze RI&E is overigens als enige organisatie in de schilderssector branche-erkend, wat te zien is aan het logo met het groene vinkje en houdt rekening met de maatregelen rondom corona. De RI&E is goedgekeurd door werkgevers en werknemers (OnderhoudNL en vakbond LBV) en is afgestemd op zowel de veelvoorkomende risico’s in de branche als de nieuwe Arbowet. Lees ook de 10 veelgestelde vragen over de RI&E voor het schildersbedrijf.

Tot 2022 gratis voor leden

Vanuit het lidmaatschap van OnderhoudNL krijgen onderhoudsbedrijven tot 2022 gratis een licentie voor de online RI&E van ontwikkelaar Arboplaats BV. De ontwikkeling van het online systeem is betaald vanuit de Stichting Bedrijfstakheffing (BTH). Ook de licentiekosten voor het basiscontract neemt de BTH tot 2022 voor haar rekening. Nog geen lid? Word dat dan nu en profiteer direct.

Tijdens de gratis RI&E-bijeenkomsten leert u hoe u deze online tool kunt invullen én wordt de arbokennis van uw preventiemedewerker opgefrist.

Bekijk het overzicht van met data en locaties van trainingen voor zzp'ers, 1-25 medewerkers of 25+ en schrijf u in!
Risico’s in kaart brengen en aanpakken

Met een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) worden de veiligheids- en gezondheidsrisico’s binnen een bedrijf in kaart gebracht. Pas als u weet waar de risico’s liggen, kunt u de juiste maatregelen treffen. Daarna moet er een plan van aanpak gemaakt worden om de risico’s weg te nemen of te beperken.

Uitvoeren van een RI&E is verplicht

Ieder bedrijf met personeel is sinds 1 januari 1994 verplicht een RI&E uit te voeren. Een RI&E vormt de basis van uw arbobeleid. Dat staat in de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). Door wijzigingen in de Beleidsregel boeteoplegging Arbeidsomstandigheden-wetgeving die sinds 23 juli 2019 van kracht zijn, krijgen werkgevers zonder RI&E bij inspectie voortaan direct een boete.

Preventiemedewerker

Bedrijven zijn verplicht om ten minste één werknemer aan te wijzen als preventiemedewerker. Heeft het bedrijf niet meer dan 25 werknemers, dan mag de werkgever (directeur/eigenaar) zelf de taken van de preventiemedewerker op zich nemen. In alle gevallen moet de preventiemedewerker binnen het bedrijf werken. Het opstellen en uitvoeren van de RI&E is één van de wettelijke taken van de preventiemedewerker. OnderhoudNL organiseert voor bedrijven de training RI&E inclusief preventiemedewerker.

Zelf aan de slag

Heeft u al inloggegevens, dan kunt u ook zelf aan de slag met het invullen van de RI&E in de online omgeving van Arboplaats. Bekijk de livestream terug waarin Christel Peppelenbos in 30 minuten uitlegt hoe de belangrijkste onderdelen van de RI&E werken.

Word nu een jaar lang gratis lid!

Samen komen wij deze crisis door

De coronacrisis zorgt voor veel onzekerheid en raakt ook onze sector. Niet alleen nu, maar vooral straks. Wij gaan u zo goed mogelijk helpen deze crisis te overwinnen en daarom kunt u nu 1 jaar lang gratis proeflid worden van OnderhoudNL.

Meld u nu aan!