Privacywetgeving: wat mag en wat moet?

Organisaties hebben door de AVG meer verantwoordel

Privacywetgeving (AVG)

Wat mag en wat moet?

Privacywetgeving

Sinds 25 mei 2018 heeft de hele EU één uniforme privacywetgeving: de Europese algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Door de AVG zijn de privacyrechten versterkt en uitgebreid en hebben organisaties meer verantwoordelijkheden gekregen.

Organisaties hebben door de AVG meer verantwoordel

Gegevensverwerking

De AVG schept verplichtingen voor gegevensverwerkers. U bent al een verwerker van persoonsgegevens op het moment dat u persoonsgegevens opneemt in uw administratie of gegevens van klanten bewaart. Het gaat ook om gegevens die worden uitbesteed aan bijvoorbeeld uw salarisadministratie. De verordening is ook van toepassing op zzp’ers en kleine ondernemers.

Documentatieplicht

Organisaties moeten kunnen aantonen dat zij zich aan de AVG houden: de zogenaamde documentatieplicht. Een goede documentatie van de aard van de persoonsgegevens en het doel van het verzamelen daarvan is ook vereist op het moment dat een betrokkene zijn of haar gegevens wil inzien, corrigeren of wijzigen. De Autoriteit Persoonsgegevens kan bij een misstand direct een boete.

contactpersonen-blok-ledenadvies-ws-800x450

Wist u dat...

Inscannen, kopiƫren en bewaren identiteitsbewijs v


u bij het inhuren van een uitzendkracht, gedetacheerde of payroller geen kopie van het identiteitsbewijs mag bewaren in uw administratie, maar dat u wel moet kunnen aantonen bij de Belastingdienst dat u de identiteit heeft gecontroleerd?

Voor uw eigen werknemers geldt juist dat u wettelijk verplicht bent om een kopie of scan van het identiteitsbewijs op te nemen in uw loonadministratie. Kijk op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens voor meer informatie. 

Naar autoriteitpersoonsgegevens.nl

Nieuws

Meer nieuws

Word nu een jaar lang gratis lid!

Samen komen wij deze crisis door

De coronacrisis zorgt voor veel onzekerheid en raakt ook onze sector. Niet alleen nu, maar vooral straks. Wij gaan u zo goed mogelijk helpen deze crisis te overwinnen en daarom kunt u nu 1 jaar lang gratis proeflid worden van OnderhoudNL.

Meld u nu aan!