Werken met asbest

Man of vrouw in asbestpak

Werken met asbest

Werken met asbest

Het gebruik van asbest is in Nederland al ruim 25 jaar verboden. Toch komen veel mensen nog steeds in aanraking met asbest. Asbest zit namelijk nog in veel gebouwen (isolatiemateriaal en plafonds) en producten (vloerzeil en vensterbanken). In sommige situaties ontkomt u er dus niet aan om met of aan asbest te werken. U moet zich dan ten minste houden aan het daarvoor geldende protocol.

Verwijderen asbesthoudende beglazingskit

Asbestinventarisatie

Als het ondeskundig uit een gebouw wordt gehaald, kan de bewoner of gebruiker en de mensen in de omgeving de vezels nog jarenlang inademen. Daarom moet bij bouwwerken vóór 1994 een asbestinventarisatie worden uitgevoerd door een gecertificeerd bedrijf, om te voorkomen dat werknemers (en anderen) onverwacht worden blootgesteld aan asbest. Bij constatering van asbest, voert een asbestinventarisatiebureau dan een onderzoek uit en geeft in het asbestinventarisatierapport aan hoe het asbest verwijderd zou moeten worden.

Asbestverwijdering

  • Risicoklasse 1: iedere aannemer mag werkzaamheden uitvoeren, mits de werknemers daartoe adequaat zijn opgeleid en geïnstrueerd. Het verwijderings- of sloopbedrijf moet de asbestverwijdering vooraf melden bij de Inspectie SZW via een online meldformulier.
  • Risicoklasse 2 en 2a: sanering uitsluitend door een SC-530 gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf. Het verwijderings- of sloopbedrijf moet de asbestverwijdering vooraf melden bij de Inspectie SZW via een online meldformulier. Op ascert.nl, de website van de Stichting Asbest Certificatie vindt u alle gecertificeerde bedrijven.

Bescherming medewerkers

Als werkgever in de asbest- en sloopbranche moet u ervoor zorgen dat uw werknemers veilig en gezond kunnen werken. Zij moeten bijvoorbeeld beschermende kleding en beschermingsmiddelen dragen en er moeten douche-units zijn. Daarnaast dient er een werk&veiligheidsplan te zijn. De Inspectie SZW heeft verschillende communicatiemiddelen ontwikkeld over het veilig verwijderen van asbest. Bijvoorbeeld op de website veiligvakmanschap.nl.

Strenge controles en hoge boetes

Ondanks de gevaren wordt asbest nog vaak onveilig verwijderd, ook door gecertificeerde asbestverwijderingsbedrijven. De Inspectie SZW treedt daar hard tegen op en deelt boetes uit die oplopen tot 30.000 euro. Rommelen met asbest kan dus zomaar het einde zijn van een bedrijf. Daarnaast publiceert de Inspectie SZW de gegevens van bedrijven die een zware of ernstige asbestovertreding hebben begaan.

Nieuws

Meer nieuws
Werk jij veilig genoeg? Gebruik je gezond verstand

Wist je dat je ziek kunt worden van je werk?

Door onveilig te werken met gevaarlijke stoffen kun je allergische reacties, astma of zelfs longziekten en kanker oplopen. Doe de test en kijk wat jij weet over de risico’s – En wat je er aan kunt doen!

Start hier de test

Word nu een jaar lang gratis lid!

Samen komen wij deze crisis door

De coronacrisis zorgt voor veel onzekerheid en raakt ook onze sector. Niet alleen nu, maar vooral straks. Wij gaan u zo goed mogelijk helpen deze crisis te overwinnen en daarom kunt u nu 1 jaar lang gratis proeflid worden van OnderhoudNL.

Meld u nu aan!