Werken op hoogte

Schilders in werkbak

Werken op hoogte

Werken op hoogte

Ladders en trappen worden regelmatig nog gebruikt als hulpmiddel om op hoogte te werken. Maar voor de meeste werkzaamheden op hoogte zijn andere arbeidsmiddelen veiliger, zoals een vaste steiger, een rolsteiger of hoogwerker.

Man-met-ladder-1920x531

Werken op een ladder

De ladder is niet bedoeld als werkplek. Volgens de Arbowet is de ladder niet als werkplek toegestaan wanneer een ander, veiliger arbeidsmiddel kan worden gebruikt. Het gebruik van ladders en trappen is alleen toegestaan in situaties waar het gebruik van andere, veiliger arbeidsmiddelen niet gerechtvaardigd is in verband met:

  • het geringe risico
  • de korte gebruiksduur
  • de bestaande kenmerken van de locaties die u als werkgever niet kunt veranderen, zoals weergegeven in het arbobesluit 7.23.2.

U mag een ladder inzetten om naar een hoger of lager gelegen tijdelijke werkplek te gaan, maar ze zijn niet geschikt om materialen mee naar boven of beneden te brengen. Bij het werken op hoogte mogen ladders of trappen alleen worden gebruikt voor kortdurende lichte werkzaamheden op wisselende locaties.

Werken op een rolsteiger

Voor het werken op hoogte is de rolsteiger een veelgebruikt hulpmiddel. De rolsteiger is snel verplaatsbaar en daardoor heel praktisch voor beroepsgroepen zoals glaszetters en schilders. Om de gebruiker een zo veilig mogelijke werkplek te bieden, zijn rolsteigers tegenwoordig aan strenge regelgeving onderworpen. Gebruik de speciaal ontwikkelde Handleiding Rolsteigers, de LMRA voor rolsteigers of de LMRA voor Kamersteigers.

Werken vanuit een werkbak

Als steigers en ladders niet toepasbaar zijn om een werkplek op hoogte te bereiken. worden vaak hoogwerkers ingezet, en - als dat niet kan – hijskranen met een werkbak. De werkbak zelf valt onder de machinerichtlijn, maar ook aan het gebruik van een werkbak worden de nodige eisen gesteld.

Bekijk de leidraad voor 'werken met een werkbak of werkplatform' van Inspectie SZW 

Top 3 ongevallen

Infographic veilig werken in Nederland RIVM, bouw, 2018
Infographics Veilig werken, RIVM, 2018

 


Webinar Veilig werken op hoogte

Bekijk ons webinar op 21 juni waarin Roland van Arragon van Inspectie SZW vertelt waar uw bedrijf aan moet voldoen en waar de inspectie op let. Stephanie Persoon, veiligheidskundige bij KVGM vertaalt de regels van de Arbowet naar de praktijk. Sandra van Rijn, VGM coördinator bij lidbedrijf Caspar de Haan, legt uit waar zij in de praktijk tegenaan lopen en hoe het bedrijf daar mee om gaat. Manager Arbo & Milieu Christel Peppelenbos komt met handige tools om direct mee aan de slag te gaan voor u, de projectleiders en uitvoerend medewerkers.
Kijk ons webinar 'Veilig werken op hoogte' terug

 

Nieuws

Meer nieuws

Word nu een jaar lang gratis lid!

Samen komen wij deze crisis door

De coronacrisis zorgt voor veel onzekerheid en raakt ook onze sector. Niet alleen nu, maar vooral straks. Wij gaan u zo goed mogelijk helpen deze crisis te overwinnen en daarom kunt u nu 1 jaar lang gratis proeflid worden van OnderhoudNL.

Meld u nu aan!