Werken op hoogte

Schilders in werkbak

Werken op hoogte

Werken op hoogte

Ladders en trappen zijn misschien wel de meest gebruikte hulpmiddelen in de onderhoudssector. Voor werken op hoogte is een rolsteiger of hoogwerker vaak veiliger dan een ladder. In de A-bladen leest u alles over de regelgeving.

Man-met-ladder-1920x531

Werken op een ladder

Het uitgangspunt de Europese Richtlijn voor het gebruik van ladders als werkplek is het beperken van het gebruik van de ladder als werkplek op hoogte. Heeft u niet genoeg ruimte voor een steiger of hoogwerker, dan mag u de ladder als werkplek gebruiken. Ook bij korte schilderklussen ligt het gebruik van de ladder voor de hand.

Werken op een rolsteiger

Voor het werken op hoogte is de rolsteiger een veelgebruikt hulpmiddel. De rolsteiger is snel verplaatsbaar en daardoor heel praktisch voor beroepsgroepen zoals glaszetters. Om de gebruiker een zo veilig mogelijke werkplek te bieden, zijn rolsteigers tegenwoordig aan strenge regelgeving onderworpen. Gebruik de speciaal ontwikkelde LMRA voor rolsteigers.

Werken vanuit een werkbak

Als steigers en ladders niet toepasbaar zijn om een werkplek op hoogte te bereiken. worden vaak hoogwerkers ingezet, en - als dat niet kan – hijskranen met een werkbak. De werkbak zelf valt onder de machinerichtlijn, maar ook aan het gebruik van een werkbak worden de nodige eisen gesteld.

Bekijk de leidraad voor 'werken met een werkbak of werkplatform' van Inspectie SZW 

Top 3 ongevallen

Infographic veilig werken in Nederland RIVM, bouw, 2018
Infographics Veilig werken, RIVM, 2018

 


Webinar Veilig werken op hoogte

Bekijk ons webinar op 21 juni waarin Roland van Arragon van Inspectie SZW vertelt waar uw bedrijf aan moet voldoen en waar de inspectie op let. Stephanie Persoon, veiligheidskundige bij KVGM vertaalt de regels van de Arbowet naar de praktijk. Sandra van Rijn, VGM coördinator bij lidbedrijf Caspar de Haan, legt uit waar zij in de praktijk tegenaan lopen en hoe het bedrijf daar mee om gaat. Manager Arbo & Milieu Christel Peppelenbos komt met handige tools om direct mee aan de slag te gaan voor u, de projectleiders en uitvoerend medewerkers.
Meld u aan voor ons webinar 'Veilig werken op hoogte'

 

Nieuws

Meer nieuws

Word nu een jaar lang gratis lid!

Samen komen wij deze crisis door

De coronacrisis zorgt voor veel onzekerheid en raakt ook onze sector. Niet alleen nu, maar vooral straks. Wij gaan u zo goed mogelijk helpen deze crisis te overwinnen en daarom kunt u nu 1 jaar lang gratis proeflid worden van OnderhoudNL.

Meld u nu aan!