Protocol saneren asbesthoudende vensterbanken

Renovatie-appartementen-1024x350

Protocol saneren asbesthoudende vensterbanken

Veilig verwijderen onder risicoklasse 1

Protocol saneren asbesthoudende vensterbanken

De Beoordelingscommissie SCi 547 heeft besloten om asbestsanering van vensterbanken onder risicoklasse 1 te laten vallen. In navolging daarvan heeft Aedes een protocol Saneren asbesthoudende vensterbanken opgesteld. Glaszet-, schilders- en vastgoedonderhoudsbedrijven mogen de werkzaamheden, na het volgen van een speciale training, zelf veilig uitvoeren.  

Renovatie_1024x350
Renovatie_1024x350

Asbest is in het verleden vaak toegepast in bouwmaterialen, isolatiematerialen, dakbedekkingen, stopverf en beglazingskitten. Vanaf juli 1993 geldt in Nederland een verbod op de toepassing van asbest en vanaf 2005 in heel Europa. Asbestsanering van vensterbanken is een ingreep die relatief weinig risico met zich meebrengt. 

Protocol

Het protocol is voor de verwijdering van asbesthoudende vensterbanken die vallen onder risicoklasse 1 en maximaal vijftien procent chrysotiel bevatten. Voert u in opdracht van woningcorporaties renovatie of schadeherstel uit en moet u daarbij asbesthoudende vensterbanken onder risicoklasse 1 verwijderen? Maak dan gebruik van het protocol 'Saneren van asbesthoudende vensterbanken'. 

Training

Bij een risicoklasse 1-sanering is er geen sprake van gecertificeerde werkzaamheden. Dat betekent dat glaszet, schilders- en vastgoedonderhoudsbedrijven deze sanering zelf mogen uitvoeren, zo lang aan de wettelijke vereisten uit het Arbeidsomstandighedenbesluit wordt voldaan. Dit betekent onder andere dat de medewerkers die de werkzaamheden uitvoeren goed opgeleid en voorgelicht over de werkmethodiek  moeten zijn. Heeft u interesse in zo'n training? Stuur dan een e-mail naar OnderhoudNL Trainingen

Word ook lid

Profiteer direct van kortingen, tools, informatie en onze lobby om nog slimmer te ondernemen. Samen zijn we een sterke sector van ondernemers en vakmensen. Wij houden Nederland mooi.

Bekijk wat het lidmaatschap inhoudt