Werken met isocyanaten

Isocyanaten-industrieel-verfspuiten-header_1024x350

Werken met isocyanaten

Opleiding verplicht

Binnen de schilders- en onderhoudsbedrijfstak, en dan vooral bij de industriële onderhoudsbedrijven, wordt regelmatig gewerkt met producten die diisocyanaten bevatten. Diisocyanaten zijn chemicaliën die vaak voorkomen in twee-componenten systemen die bij het samenvoegen leiden tot flexibele en harde schuimen, vezels, en coatings zoals verven en vernissen. Om veilig en gezond te kunnen werken met deze stoffen, is het belangrijk dat u als professionele gebruiker en/of uw medewerkers goed weten hoe met deze stoffen om te gaan.

verfspuiten-industrieel_1024x350

REACH

Bij onveilig gebruik van diisocyanaten kunt u overgevoelig raken en, zelfs bij de laagste concentraties, gezondheidsklachten zoals bijvoorbeeld astma krijgen. De beste manier om een dergelijk risico te beheersen is om iedereen die met diisocyanaten werkt, voor te lichten over de juiste omgang met deze stoffen. Er is daarom een Europese REACH-verordening opgesteld voor het gebruik van producten die meer dan 0,1% monomere diisocyanaten bevatten. REACH staat voor Registration, Evaluation, Authorization and Restriction of Chemicals Regulation.

Vóór 24 augustus 2023 verplicht opleiden

De verordening houdt in dat uw medewerker of u als zelfstandige gebruiker, bij het werken met deze producten vóór 24 augustus 2023 met succes een opleiding over het veilig gebruik van diisocyanaten moet hebben afgerond. Sinds februari 2022 staat deze opleidingsvereiste ook op het etiket van de verpakking van producten die meer dan 0,1% monomere diisocyanaten bevatten. Uw leverancier is verplicht u informatie te verstrekken over hoe of waar deze opleiding kan worden gevolgd. Voor sommige producten zijn ook alternatieven op de markt die geen diisocyanaten bevatten of minder dan 0,1%. Het vermijden van producten die meer dan 0,1% monomere diisocyanaten bevatten is natuurlijke de beste oplossing!

Vijf jaar geldig

Als werkgever moet u verplicht kunnen aantonen dat uw medewerker die met het product werkt of daar toezicht op houdt, met succes een opleiding heeft gevolgd. Nationale REACH-inspecteurs kunnen dit controleren. De opleiding is vijf jaar geldig. Bij polyurethaanproducten die minder dan 0,1% monomere diisocyanaten bevatten, is geen opleiding nodig. Voor consumenten is de training niet verplicht, omdat verwacht wordt dat zij niet met dit soort producten zullen werken.

Opleidingsplatform

De opleiding is te volgen via een e-learning op het platform safeusediisocyanates.eu. Dit platform is een initiatief van Europese organisaties in de industrie. Kies de juiste training op basis van de toepassing. In sommige bedrijven gaat het om meerdere toepassingen. In dat geval hoeft een medewerker niet meerdere trainingen te volgen, maar wordt de relevante toepassing met het hoogste risico gekozen. Daarmee zijn toepassingen met een lager risico ook afgedekt.  

Voor de toepassingen in onze branche zijn met name de volgende trainingsnummers van het platform relevant:

  • Kleef en afdichtmiddelen (0.a. PU-(beglazings)kitten en -lijmen, PUR-schuim): T048. Deze e-learning kan ook gratis gevolgd worden met een vouchercode die door leveranciers afgeven wordt (zie websites van uw leveranciers).
  • PU-coatings aanbrengen met kwast of roller: T022 (industrieel) of T023 (professioneel)
  • PU-coatings verspuiten in een spuitcabine: T018 (industrieel) of T019 (professioneel)
  • PU-coatings verspuiten buiten een cabine: T035 (Industrieel) of T034 (Professioneel)

Tip: aangezien de e-learnings niet voor iedereen even toegankelijk zijn, is het aan te raden om uw medewerkers in groepjes te begeleiden bij de e-learnings of te kiezen voor een klassikale training.

Zie voor een toolbox, een handleiding voor het inschrijven op de trainingen en een duidelijke animatie ook de informatie op de website van Volandis.

Liever klassikale training?

Voor wie liever een klassikale training volgt, bieden wij nu ook trainingen aan die in-company of via open inschrijving gevolgd kunnen worden. De trainingen en de trainers voldoen aan de wettelijke eisen en hetzelfde certificaat wordt afgegeven als via het platform safeusediisocyanates.eu. De groepsgrootte is maximaal 15 personen. Meer informatie over deze training vindt u op onze website.

Beschikt u zelf over een voldoende gekwalificeerde interne trainer (ervaren veiligheidskundige/arbeidshygiënist)? Dan is het mogelijk het trainingsmateriaal voor intern gebruik aan te schaffen bij safeusediisocyanates.eu om daarmee zelf de trainingen te verzorgen en daar ook de officiële deelnamecertificaten af te nemen. Bekijk hier de voorwaarden en aanvraag van het trainingsmateriaal.

Webinar en informatiebijeenkomst

Eind 2022 heeft Luc Turkenburg, senior consultant chemicals regulatory affairs, een webinar gepresenteerd over de achtergrond van deze REACH-verordening en de verplichte opleiding. Kijk via deze link het webinar terug en download hier de presentatie van Luc Turkenburg. Tijdens een informatiebijeenkomst in maart 2023, die we samen organiseerden met Vereniging ION, gaf Luc Turkenburg wederom uitleg over deze onderwerpen. Download hier het sfeerverslag van die bijeenkomst. Als lid van OnderhoudNL kunt u (na inloggen) de presentatie van Luc Turkenburg hier downloaden, deze bevat ook een link om de gehele bijeenkomst terug te kunnen kijken. 

Naar het opleidingsplatform safeusediisocyanates.eu
contactpersonen-blok-koen_800x450

Koen van Domselaar
Arbo & Milieu

06-83 52 54 60
Stuur mij een e-mail

Is uw RI&E op orde?

OnderhoudNL heeft een erkende branche-RI&E ontwikkeld afgestemd op de meest voorkomende risico’s in de branche en de nieuwe Arbowet. Kom naar de RI&E trainingsdag (gratis voor leden). Daar krijgt u uitleg van experts en kunt u direct aan de slag met uw eigen RI&E.

Naar RI&E-bijeenkomsten

Nieuws

Meer nieuws

Uitgelicht

Uitgelicht - Maatwerktraining diisocyanaten bij Van der Maar Groningen_1024x606

Veilig werken met diisocyanaten

Sinds 24 augustus 2023 mogen werknemers en zzp’ers alleen werken met producten die meer dan 0,1% diisocyanaten bevatten, als zij hiervoor een speciale training hebben gevolgd. Deze verplichting is onderdeel van de Europese verordening REACH. Er zijn e-learnings beschikbaar vanuit de leveranciers, maar er is ook een live
groepstraining mogelijk. OnderhoudNL biedt dit alternatief in samenwerking met gecertificeerde trainers.

U leest het in OnderhoudNL Magazine

Word ook lid

Profiteer direct van kortingen, tools, informatie en onze lobby om nog slimmer te ondernemen. Samen zijn we een sterke sector van ondernemers en vakmensen. Wij houden Nederland mooi.

Bekijk wat het lidmaatschap inhoudt