Werken met chroom-6

Nijmegen Waalbrug, foto Marc Ryckaert (MJJR)

Werken met chroom-6

Chroom-6 is in het verleden veel toegevoegd aan producten voor met name de conservering van metalen. Bij het bewerken of verwijderen van coatings en verven van bijvoorbeeld bruggen en gebouwen kunnen kankerverwekkende chroom-6-verbindingen vrijkomen.

Chroom-6_1024x350

Gezondheidsrisico’s

De gevaren van chroom-6 zijn aan het licht gekomen door werkzaamheden aan materieel in het leger en bij de spoorwegen. Gebleken is dat mensen die materialen hebben bewerkt en verwerkt met chroom-6, vormen van kanker hebben opgelopen. Naast kanker kent chroom-6 ook gezondheidsrisico’s voor de huid en de luchtwegen. Chroom-6 moet dus niet in het lichaam terecht komen.

Maatregelen

Chroom-6 kan in het lichaam terecht komen door het inademen van stof waarin chroom-6 aanwezig is, door het inslikken van stof of voedsel dat met chroom-6 is verontreinigd of door opname via de huid bij contact met stof met chroom-6. Op dit moment is het onderzoek naar de grootte en omvang van het gevaar nog niet zover dat voor alle soorten werkzaamheden maatregelen zijn bepaald. Gezien de risico’s moet het werken aan materialen die chroom-6 bevatten onder passende en strikte maatregelen uitgevoerd worden.

Vaststellen aanwezigheid chroom-6

Bij het verwijderen en herstellen van verflagen moeten de werkgever en werknemer bedacht zijn op de aanwezigheid van chroom-6 in de bestaande coating. Dit geldt ook indien roestvaststaal of beschermd ijzer moet worden bewerkt. Het best laat het bedrijf de opdrachtgever verklaren dat de te bewerken of te behandelen oppervlakken geen eerdere behandeling met chroom-6 houdende materialen hebben ondergaan. Bij twijfel is het noodzakelijk om monsters te laten nemen om de aan- of afwezigheid van chroom-6 vast te stellen.

Inschakelen deskundige

Als het te bewerken materiaal chroom-6 bevat, mogen alleen werkzaamheden worden uitgevoerd waarbij gegarandeerd kan worden dat de werknemer niet aan te hoge waarden kan worden blootgesteld. Dit betekent dat er in overleg met een deskundige gekozen moet worden voor een toegestane bewerkingstechniek en bijbehorende passende maatregelen. Een en ander moet in de vorm van een werkplan of Taak Risico Analyse te worden vastgelegd.

contactpersonen-blok-mark--ws-800x450

Mark Hulsen

Glas, Industrieel, Restauratieschilders, Opleidingen
0182 - 556 129 | Stuur mij een e-mail

contactpersonen-blok-ferdinand-ws-800x450

Ferdinand Wieman

Glas, Industrieel en Restauratieschilders
0182 - 556 139 | Stuur mij een e-mail

Stoffencheck-app

Wat betekenen H- en P-zinnen? Wat zijn de grenswaarden van stoffen? Wat zijn de 10 gevaarlijke stoffen en wat kun je zelf doen om de risico’s te beperken?

Download de app

Gezondheids- en Bodycheck

DOEN! Gezondheids- en Bodycheck voor uw werknemers


Als werkgever bent u verplicht de Gezondheids- en Bodycheck aan te bieden aan werknemers die risico's lopen.

Meer info op susag.nl

Nieuws

Meer nieuws
Werk jij veilig genoeg? Gebruik je gezond verstand

Wist je dat je ziek kunt worden van je werk?

Door onveilig te werken met gevaarlijke stoffen kun je allergische reacties, astma of zelfs longziekten en kanker oplopen. Doe de test en kijk wat jij weet over de risico’s – En wat je er aan kunt doen!

Start hier de test

Word nu een jaar lang gratis lid!

Samen komen wij deze crisis door

De coronacrisis zorgt voor veel onzekerheid en raakt ook onze sector. Niet alleen nu, maar vooral straks. Wij gaan u zo goed mogelijk helpen deze crisis te overwinnen en daarom kunt u nu 1 jaar lang gratis proeflid worden van OnderhoudNL.

Meld u nu aan!