Persoonlijke beschermingsmiddelen

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's)

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's)

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Werkgevers moeten persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's) gratis beschikbaar stellen en zorgen voor goede voorlichting over het gebruik en onderhoud ervan. Medewerkers zijn verplicht de persoonlijke beschermingsmiddelen te gebruiken.

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's): rubbere

PBM’s in RI&E

In de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie moeten de benodigde persoonlijke beschermingsmiddelen beschreven zijn. De werkgever draagt de kosten voor de persoonlijke beschermingsmiddelen, maar de keuze ervan maken medewerker en werkgever samen. Medewerkers kunnen met hun kennis en ervaring uit de praktijk een belangrijke bijdrage leveren aan de aanschaf van de juiste middelen.

Ter beschikking stellen PBM's verplicht

Een veilige werkplek met voldoende persoonlijke veiligheid voor medewerkers voorkomt verzuim door ongevallen en ziekte. Persoonlijke beschermingsmiddelen beschermen juist die kwetsbare en vitale lichaamsdelen, zoals hoofd, ogen, oren, handen en voeten. Als werkgever bent u verplicht om PBM's ter beschikking te stellen.

Een glaszetter moet u bijvoorbeeld de juiste handschoenen meegeven en een straler gehoorbescherming. Een schilder die op hoogte werkt, mag niet zonder valbeveiliging op pad.

Persoonlijke beschermingsmiddelen blijven natuurlijk altijd een aanvulling op maatregelen die de risico's aan de basis aanpakken, bijvoorbeeld door goed onderhoud aan machines, het aanbrengen van geluidsisolatie en het aanpassen van de werkwijze.

Geen PBM's: wat zijn de gevolgen?

Volgens de Cao SAVG heeft de medewerker het recht om – met behoud van loon – het werk te onderbreken totdat de werkgever de vereiste persoonlijke beschermingsmiddelen ter beschikking stelt. De werkgever kan op zijn beurt boetes opleggen aan medewerkers die veiligheidsvoorschriften niet opvolgen. De vierde waarschuwing kan zelfs reden zijn tot ontslag.

Loondoorbetaling beperkt tot 70%

Als een medewerker uitvalt door het niet gebruiken van persoonlijke beschermingsmiddelen of het niet opvolgen van schriftelijke aanwijzingen van werkgever of een ingeschakelde deskundige, dan wordt de loondoorbetaling vanaf de eerste dag beperkt tot 70%.

Toolboxmeeting ‘Persoonlijke beschermingsmiddelen’

Persoonlijke beschermingsmiddelen werken alleen als ze goed worden toegepast. Maar herkent u of herkennen uw medewerkers de situaties waarin pbm’s gebruikt moeten worden? En weet u of zij dan ook welke pbm’s gebruikt moeten worden? Houd een toolboxmeeting en gebruik daarbij de informatie in onze toolbox op het leerplatform Mijnvakmijnontwikkeling.

contactpersonen-blok-koen_800x450

Koen van Domselaar
Arbo & Milieu

06-83 52 54 60
Stuur mij een e-mail

Gezondheids- en Bodycheck

DOEN! Gezondheids- en Bodycheck voor uw werknemers


Als werkgever bent u verplicht de Gezondheids- en Bodycheck aan te bieden aan medewerkers die risico's lopen.

Meer info op susag.nl

Is uw RI&E op orde?

OnderhoudNL heeft een erkende branche-RI&E ontwikkeld afgestemd op de meest voorkomende risico’s in de branche en de nieuwe Arbowet. Kom naar de RI&E trainingsdag (gratis voor leden). Daar krijgt u uitleg van experts en kunt u direct aan de slag met uw eigen RI&E.

Naar RI&E-bijeenkomsten

Nieuws

Meer nieuws

Word ook lid

Profiteer direct van kortingen, tools, informatie en onze lobby om nog slimmer te ondernemen. Samen zijn we een sterke sector van ondernemers en vakmensen. Wij houden Nederland mooi.

Bekijk wat het lidmaatschap inhoudt