Persoonlijke beschermingsmiddelen

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's)

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's)

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Werkgevers moeten persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's) gratis beschikbaar stellen en zorgen voor goede voorlichting over het gebruik en onderhoud ervan. Werknemers zijn verplicht de persoonlijke beschermingsmiddelen te gebruiken.

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's): rubbere

PBM’s in RI&E

In de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie moeten de benodigde persoonlijke beschermingsmiddelen beschreven zijn. De werkgever draagt de kosten voor de persoonlijke beschermingsmiddelen, maar de keuze ervan maken werknemer en werkgever samen. Medewerkers kunnen met hun kennis en ervaring uit de praktijk een belangrijke bijdrage leveren aan de aanschaf van de juiste middelen.

Ter beschikking stellen PBM's verplicht

Een veilige werkplek met voldoende persoonlijke veiligheid voor medewerkers voorkomt verzuim door ongevallen en ziekte. Persoonlijke beschermingsmiddelen beschermen juist die kwetsbare en vitale lichaamsdelen, zoals hoofd, ogen, oren, handen en voeten. Als werkgever bent u verplicht om PBM's ter beschikking te stellen.

Een glaszetter moet u bijvoorbeeld de juiste handschoenen meegeven en een straler gehoorbescherming. Een schilder die op hoogte werkt, mag niet zonder valbeveiliging op pad.

Persoonlijke beschermingsmiddelen blijven natuurlijk altijd een aanvulling op maatregelen die de risico's aan de basis aanpakken, bijvoorbeeld door goed onderhoud aan machines, het aanbrengen van geluidsisolatie en het aanpassen van de werkwijze.

Geen PBM's: wat zijn de gevolgen?

Volgens de Cao SAG heeft de werknemer het recht om – met behoud van loon – het werk te onderbreken totdat de werkgever de vereiste persoonlijke beschermingsmiddelen ter beschikking stelt. De werkgever kan op zijn beurt boetes opleggen aan werknemers die veiligheidsvoorschriften niet opvolgen. De vierde waarschuwing kan zelfs reden zijn tot ontslag.

Loondoorbetaling beperkt tot 70%

Als een werknemer uitvalt door het niet gebruiken van persoonlijke beschermingsmiddelen of het niet opvolgen van schriftelijke aanwijzingen van werkgever of een ingeschakelde deskundige, dan wordt de loondoorbetaling vanaf de eerste dag beperkt tot 70%.

Toolboxmeeting ‘Persoonlijke beschermingsmiddelen’

Persoonlijke beschermingsmiddelen werken alleen als ze goed worden toegepast. Maar herkent u of herkennen uw medewerkers de situaties waarin pmb’s gebruikt moeten worden? En weet u of zij dan ook welke pmb’s gebruikt moeten worden. Houd een toolboxmeeting en gebruik daarbij de informatie in onze toolbox op het leerplatform Mijnvakmijnontwikkeling.

Christel Peppelenbos_800x450

Christel Peppelenbos

Arbo en Milieu
0182 - 556 128 | Stuur mij een e-mail

Gezondheids- en Bodycheck

DOEN! Gezondheids- en Bodycheck voor uw werknemers


Als werkgever bent u verplicht de Gezondheids- en Bodycheck aan te bieden aan medewerkers die risico's lopen.

Meer info op susag.nl

Is uw RI&E op orde?

OnderhoudNL heeft een erkende branche-RI&E ontwikkeld afgestemd op de meest voorkomende risico’s in de branche en de nieuwe Arbowet. Kom naar de RI&E trainingsdag (gratis voor leden). Daar krijgt u uitleg van experts en kunt u direct aan de slag met uw eigen RI&E.

Naar RI&E-bijeenkomsten

Nieuws

Meer nieuws

Word nu een jaar lang gratis lid!

Samen komen wij deze crisis door

De coronacrisis zorgt voor veel onzekerheid en raakt ook onze sector. Niet alleen nu, maar vooral straks. Wij gaan u zo goed mogelijk helpen deze crisis te overwinnen en daarom kunt u nu 1 jaar lang gratis proeflid worden van OnderhoudNL.

Meld u nu aan!