Tillen en dragen: volg de arboregels voor veilig werken

Tillen en dragen: volg de arboregels voor veilig w

Tillen en dragen

Tillen en dragen

Een werknemer mag op basis van arboregels niet meer dan 25 kilo tillen. Bij werken op een ladder mogen gewichten van maximaal 5 kilo of voorwerpen van maximaal 1 vierkante meter worden vervoerd. Voor glaszetwerkzaamheden gelden specifieke afspraken.

Glaszetten: slim gebruik maken van mechanische hul

Afspraken glassector

Voor de glassector zijn in het verleden een aantal andere specifieke afspraken gemaakt. Als een ruit tussen de 25 en 50 kilo weegt, dan mogen twee werknemers deze ruit wel samen tillen. Maar een ruit weegt al snel meer dan 50 kilo. Boven de 50 kilo moet het glas altijd met mechanische hulpmiddelen worden vervoerd en geplaatst. De werkgever is verplicht deze hulpmiddelen ter beschikking te stellen.

Uitzondering bij renovatie en reparatie

Bij renovatie van gebouwen en bij reparatie is het onder voorwaarden toegestaan om tot 100 kilo toch handmatig te tillen. In de praktijk moet worden voldaan aan een aantal voorwaarden voordat handmatig 100 kilo tillen is toegestaan. Allereerst moet binnen het bedrijf een taak-risico-analyse (TRA) worden gemaakt.

Vacuümheffen

Een vacuümheffer is een van de meest gebruikte til- en plaatshulpmiddelen voor de glaszetter. Het plaatsen van glas met behulp van vacuümhefapparatuur is een uitstekende manier om fysieke belasting voor de glaszetter te beperken. Toch is het werken met een vacuümheffer niet zonder risico's.

Nieuws

Meer nieuws
Ri&E

Maak gebruik van onze erkende branche-RI&E

Tillen en dragen moeten onderdeel zijn van uw Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en zonodig aangepakt worden via een plan van aanpak. OnderhoudNL heeft een erkende branche-RI&E ontwikkeld. Kom naar de RI&E trainingsdag (gratis voor leden). Daar krijgt u uitleg van experts en kunt u direct aan de slag met uw eigen RI&E.

Meer over de RI&E-bijeenkomsten

Word ook lid

Profiteer direct van kortingen, tools, informatie en onze lobby om nog slimmer te ondernemen. Samen zijn we een sterke sector van ondernemers en vakmensen. Wij houden Nederland mooi.

Bekijk wat het lidmaatschap inhoudt