header - duurzame verf - 1024x350

Werken met minerale producten

Werken met minerale producten

Als schilders- en onderhoudsbedrijf kunt u bijdragen aan een meer duurzame samenleving. Bijvoorbeeld door producten te kiezen die minder schadelijk zijn voor mens en milieu. Op deze pagina leest u meer over het werken met minerale  producten. Wat zijn het en wat kunt u ermee? En hoe kunt u ze het best gebruiken?

Duurzaam-onderhoud-1024x350
Duurzaam-onderhoud-1024x350

Wat zijn minerale producten?

Minerale verfproducten zijn producten met een mineraal bindmiddel, bijvoorbeeld zand, leem, kalk of waterglas (een smeltproduct van zand en natriumcarbonaat). Deze grondstoffen zijn van natuurlijke oorsprong, maar niet herwinbaar. Ze zijn geschikt voor heel zuivere verfproducten.

Voorbeelden:

 • Silicaatverf: gemaakt uit silliciumhoudend zand. De bijzondere samenstelling maakt dit type verf onder andere zeer weerbestendig en duurzaam. Het kan wel een levensduur hebben van meer dan honderd jaar.
 • Waterglas (ook wel Kiesol of natriumsilicaat): waterglas gaat een chemische reactie aan met elke steenachtige ondergrond (steen, pleister, beton). Het kan worden gebruikt voor de bestrijding van optrekkend vocht uit de grond bij kelderwanden en vloeren of bij funderingen.
 • Sol-silicaatverf: deze verf bevat een combinatie van kiezelsol en waterglas als bindmiddel waardoor deze universeel te gebruiken is. Organische ondergronden kunnen er direct en eenvoudig mee worden afgewerkt. Deze verf beschermt de ondergrond tegen verdere afbraak door uw-licht. Het resultaat is een lichtecht en kleurstabiel oppervlak.

Toepassing

Minderale verf wordt traditioneel gebruikt in bijvoorbeeld stallen of kastelen, waar de muren met witkalk werden geschilderd. Tegenwoordig zijn ze onder andere als silicaatverf verkrijgbaar, als alternatief voor traditionele latex/acrylaatverf. Minerale verf dringt goed in het de ondergrond, het gaat een chemische reactie en zorgt voor een sterke verbinding. De verflaag laat daardoor niet los en bladdert niet. Deze verfsoorten zijn zeer geschikt om vochtproblemen te voorkomen: bijvoorbeeld na-geïsoleerde gevels en andere geveldelen en wanden die gevoelig zijn voor ‘verstikking’ met schimmelvorming, vorstschade e.d. tot gevolg.

Waarom minerale producten?

In conventionele verfproducten is het bindmiddel gemaakt uit aardolie en dus van fossiele oorsprong. Dit wordt op milieubelastende wijze gewonnen, waarbij veel CO2 wordt uitgestoten. Fossiele grondstoffen zijn moeilijk afbreekbaar en recyclebaar en de voorraad ervan op de wereld is eindig.

Voordelen

Minerale verven zijn zeer zuiver toe te passen, ze nemen CO2 op en dragen bij aan een gezond werk- en woonklimaat. Dit maakt ze zeer passend binnen de eisen die worden gesteld aan BREEAM en WELL-certificering. Er zijn minerale producten op de markt die niet onder doen voor producten op aardoliebasis. Ze bieden een hoogwaardig eindresultaat en zijn veilig voor mens en milieu.

 • Goede vochtregulatie, zeer damp-open
 • Uv-stabiel en zeer kleurecht, waardoor onderhoudsintervallen kunnen worden opgerekt tot 15 à 20 jaar
 • Geschikt voor binnen- en buitenwanden en -gevels (steen en hout)
 • Uitstekende hechting omdat de mineralen zich verbinden met de ondergrond (daardoor duurzaam in weersomstandigheden en geen kans op afbladderen)
 • Tijdwinst: vaak kan worden volstaan met twee lagen, in ideale omstandigheden zelfs met één laag
 • Zeer goede hechting en dekking
 • Anti-statisch

Aandachtspunten

Minerale producten zijn niet te gebruiken als isolerende muurverf, bijvoorbeeld op ondergrond met rook- of nicotineschade.

Tips

 • Bij voorkeur toepassen op een minerale ondergrond, zoals onbewerkte gevelsteen, kalkpleister, kalkplamuur, oude silicaatverven enzovoorts.
 • Gebruik voor het mooiste resultaat een blokroller of spuitapparaat.

Lees de interviews over duurzaam schilderwerk

Word ook lid

Profiteer direct van kortingen, tools, informatie en onze lobby om nog slimmer te ondernemen. Samen zijn we een sterke sector van ondernemers en vakmensen. Wij houden Nederland mooi.

Bekijk wat het lidmaatschap inhoudt