header - duurzame verf - 1024x350

Werken met lijnolieproducten

Werken met lijnolieproducten

Als schilders- en onderhoudsbedrijf kunt u bijdragen aan een meer duurzame samenleving. Bijvoorbeeld door producten te kiezen die minder schadelijk zijn voor mens en milieu. Op deze pagina leest u meer over het werken met lijnolieproducten. Wat zijn het en wat kunt u ermee? En hoe kunt u ze het best gebruiken?

Duurzaam-onderhoud-1024x350
Duurzaam-onderhoud-1024x350

Wat zijn lijnolieproducten?

Lijnolie (ook wel lijnzaadolie) is afkomstig van de zaden van de olievlasplant. Het wordt gemaakt door de zaden van olievlas uit te persen. Het product wordt als rauwe lijnolie, gekookte lijnolie (standolie) of als vlasolie op de markt gebracht. Net als andere verf bestaat lijnolieverf uit een combinatie van een bindmiddel - in dit geval lijnolie - pigmenten en diverse andere stoffen. Lijnolieproducten kennen een hoog gehalte aan natuurlijke herwinbare grondstoffen en zijn dan ook een van de meest ‘zuivere’ biobased producten.

Toepassing

Deze producten zijn vooral als lakverf en beits op de markt. Ze worden graag gebruikt door restauratieschilders, vanwege de traditionele glans die lang standhoudt. Maar ook voor meer hedendaagse panden is lijnolieverf zeer geschikt.

Waarom lijnolie?

In conventionele verfproducten is het bindmiddel gemaakt uit aardolie en dus van fossiele oorsprong. Dit wordt op milieubelastende wijze gewonnen, waarbij veel CO2 wordt uitgestoten. Fossiele grondstoffen zijn moeilijk afbreekbaar en recyclebaar en de voorraad ervan op de wereld is eindig. Producten op natuurlijke basis, zoals lijnolie, vormen een goed alternatief. Vlasplanten groeien op het land, veelal dichtbij, nemen CO2 op tijdens de groei en zijn er elk jaar opnieuw.

Voordelen

Een aantal fabrikanten heeft lijnolieproducten ontwikkeld die niet onder doen voor producten op aardoliebasis. Ze bieden een hoogwaardig eindresultaat en zijn veilig voor mens en milieu. Dankzij de natuurlijke oorsprong zijn lijnolieproducten zonder vervuiling te recyclen. De voordelen zijn:

  • Zowel binnen als buiten toepasbaar
  • Zeer goede hechting op houten ondergronden
  • Mooie, traditionele ‘bolle’ glans
  • Lange levensduur door goede flexibiliteit en elasticiteit
  • Geen hinderlijke geur

Aandachtspunten

Lijnolieproducten verharden net als alkydharsen door een reactie met zuurstof, maar doen dat relatief langzamer. Ondertussen blijft wel de elasticiteit met de ondergrond behouden. Het stofdroog worden en verder uitharden verloopt dus iets trager dan bij alkydharsverf. Het verwerken van deze producten vergt daardoor wat gewenning, maar met een aangepaste werkplanning hoeft u weinig hinder te ondervinden van de langere droogtijd. Er wordt gewerkt aan innovaties (o.a. watergedragen emulsieverven) die dit nadeel niet hebben.

Het glansbehoud van lijnolieproducten is iets anders dan van aardolieproducten. De glans neemt iets eerder af dan fossiele producten, maar houdt wel langer stand omdat de verf langer blijft ‘meewerken’ met de ondergrond. Alkydharsverf heeft als nadeel dat het op den duur gaat verglazen of verstenen. Na de eerste barsten zal de verf dan op den duur gaan brokkelen. Dat nadeel heeft lijnolieverf niet.

Tips

  • Laat u goed informeren en adviseren.
  • Gebruik deze producten liefst in drogere jaargetijden.
  • Breng de lagen dun op en verdeel de verf goed met een kwast (liever niet met een roller).
  • Kies eventueel voor een watergedragen lijnolie-emulsie, die is sneller verwerkbaar.

Lees de interviews over duurzaam schilderwerk

Word ook lid

Profiteer direct van kortingen, tools, informatie en onze lobby om nog slimmer te ondernemen. Samen zijn we een sterke sector van ondernemers en vakmensen. Wij houden Nederland mooi.

Bekijk wat het lidmaatschap inhoudt