Dossier Stikstof

header bouw en stikstof - onderhoudnl - 1024x350

Stikstof en de gevolgen voor de onderhoudsbranche

Stikstof en de gevolgen voor de onderhoudsbranche

Het stikstofdossier houdt de bouwsector bezig. Opnieuw dreigt er grote vertraging bij bouwprojecten door een uitspraak van de hoogste bestuursrechter in het zogenoemde Porthos-dossier. De uitspraak treft alle bouwprojecten die van de bouwvrijstelling gebruik maken. 

De Porthosuitspraak heeft ertoe geleid dat bij elk afzonderlijk bouwproject moet worden beoordeeld of toestemming op grond van de Wet natuurbescherming nodig is. Dit leidt tot veel vertraging in de vergunningtrajecten (omdat dergelijke onderzoeken tijd veel tijd kosten) en daarmee ook tot vertraging in de bouw van woningen, infrastructuur en energieprojecten.

Vertraging in de gehele bouwkolom

De bouwsector is hard geraakt door de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 29 mei 2019 waarin het PAS als basis voor vergunningverlening is vernietigd. Deze uitspraak heeft ertoe geleid dat bij elk afzonderlijk bouwproject moet worden beoordeeld of toestemming op grond van de Wet natuurbescherming nodig is.

De bouwwereld gaat terug naar de 'oude' spelregels (per project alle stikstofuitstoot beoordelen). Nog niet afgeronde bouwprojecten en nog niet vergunde projecten lopen een risico en nieuwe projecten zullen vertraagd of niet tot stand komen omdat nieuwe beoordelingen moeten worden gemaakt.

Wat betekent dit voor bedrijven in de onderhoudsbranche?

We hebben de belangrijkste vragen en antwoorden overzichtelijk op een rijtje gezet. Ondervindt uw bedrijf al direct last van de stikstofcrisis of maakt u zich zorgen? Neem contact op met Jeroen van Dorp, die namens OnderhoudNL dit dossier onder zijn hoede heeft. Jeroen van Dorp is bereikbaar via j.vandorp@onderhoudnl.nl en via 0182 - 556 132.

Jeroen van Dorp_800x450

Jeroen van Dorp
Projecten en Partners

06 - 20 83 48 71
Stuur mij een e-mail

Calculator transport CO2

Nieuws

Meer nieuws

Hulpmiddelen bij verminderen uitstoot

Elektrisch-rijden-laden-mobiliteit_1024x606

OnderhoudNL heeft meerdere hulpmiddelen en inspiratie beschikbaar om de uitstoot van bijvoorbeeld stikstof en CO2 op de projectlocatie te verminderen:

Emissieloos materiaal van onze partner Boels

Transitie naar emissieloze bouwplaats

De last mile per bakfiets

 

Dossier mobiliteit en materieel

Word ook lid

Profiteer direct van kortingen, tools, informatie en onze lobby om nog slimmer te ondernemen. Samen zijn we een sterke sector van ondernemers en vakmensen. Wij houden Nederland mooi.

Bekijk wat het lidmaatschap inhoudt