header - duurzame verf - 1024x350

Werken met biobased producten

Werken met biobased producten

Als schilders- en onderhoudsbedrijf kunt u bijdragen aan een meer duurzame samenleving. Bijvoorbeeld door producten te kiezen die minder schadelijk zijn voor mens en milieu. Op deze pagina leest u meer over het werken met biobased producten. Wat zijn het en wat kunt u ermee? En hoe kunt u ze het best gebruiken?

Duurzaam-onderhoud-1024x350
Duurzaam-onderhoud-1024x350

Wat zijn biobased producten?

Er is nog geen algemeen gangbare definitie voor ‘biobased producten’. Wel kunnen we stellen dat het producten zijn op basis van (deels) herwinbare grondstoffen uit de natuur. Ze bestaan voor een groot deel uit grondstoffen die binnen korte tijd (1 à 2 jaar) weer herwinbaar zijn, zoals vlas, cellulose, hout of koolzaad.

Voorbeelden van dergelijke producten zijn:

 • Lijnolie, afkomstig van de vlasplant
 • Houtolie, restproduct uit de houtindustrie
 • Koolzaadolie, afkomstig van de koolzaadplant

Toepassing

Er zijn diverse biobased oliën, beitsen, lakverven en muurverven (coatings) op de markt. De meeste verffabrikanten gebruiken er het label ‘OK Biobased’ voor, met verschillende aandelen van biobased grondstoffen. 

Waarom biobased?

In conventionele verfproducten is het bindmiddel gemaakt uit aardolie en dus van fossiele oorsprong. Dit wordt op milieubelastende wijze gewonnen, waarbij veel CO2 wordt uitgestoten. Fossiele grondstoffen zijn moeilijk afbreekbaar en recyclebaar en de voorraad ervan op de wereld is eindig. Producten op natuurlijke basis vormen een geschikt alternatief.

Voordelen

De grondstoffen groeien op het land, veelal dichtbij, nemen CO2 op tijdens de groei en zijn er elk jaar opnieuw. Er zijn diverse biobased verfproducten ontwikkeld die niet onder doen voor producten op aardoliebasis. Ze bieden een hoogwaardig eindresultaat zoals een goede dekking en mooie glans. En ze zijn veilig voor mens en milieu.

 • Geen belemmeringen voor het schilderproces
 • Zowel binnen als buiten toepasbaar
 • Prettige verwerking, goede dekking
 • Geen hinderlijke geur

Aandachtspunten

Biobased lakken hebben vaak een iets langere overschildertijd dan synthetische lak.

Tips

 • Neem de proef op de som, er kan heel veel met biobased producten.
 • Kijk en leer van best practices.
 • Begin klein en ga stap voor stap verder. Zo went u aan de producten en kunt u inschatten bij welke klant u het kunt aanbieden en bij welke niet.
 • Laat u goed informeren en eventueel begeleiden.

Lees de interviews over duurzaam schilderwerk

Word ook lid

Profiteer direct van kortingen, tools, informatie en onze lobby om nog slimmer te ondernemen. Samen zijn we een sterke sector van ondernemers en vakmensen. Wij houden Nederland mooi.

Bekijk wat het lidmaatschap inhoudt