header - duurzame verf - 1024x350

Werken met hybride producten

Werken met hybride producten

Als schilders- en onderhoudsbedrijf kunt u bijdragen aan een meer duurzame samenleving. Bijvoorbeeld door producten te kiezen die minder schadelijk zijn voor mens en milieu. Op deze pagina leest u meer over het werken met hybride producten. Wat zijn het en wat kunt u ermee? En hoe kunt u ze het best gebruiken?

Duurzaam-onderhoud-1024x350
Duurzaam-onderhoud-1024x350

Wat zijn hybride producten?

Hybride producten zijn producten met meerdere soorten bindmiddelen. Een watergedragen hybrideverf bijvoorbeeld, is meestal een combinatie van een acrylaatdispersie en een alkyd-emulsie. Zo’n mengsel is ontwikkeld om de positieve eigenschappen van beide bindmiddelen in de uiteindelijke verflaag te benutten. 

Toepassing

Deze producten zijn zeer geschikt voor situaties waarin een goede vochtregulatie gewenst is, in combinatie met een langdurig kleur- en glansbehoud. Denk aan houten gevels.

Waarom hybride producten?

In conventionele verfproducten is het bindmiddel volledig gemaakt uit aardolie en dus van fossiele oorsprong. Dit wordt op milieubelastende wijze gewonnen, waarbij veel CO2 wordt uitgestoten. Hybride producten zijn weliswaar niet geheel biobased, maar wel minder milieubelastend. Ze ruiken ook minder sterk voor de verwerker.

Voordelen

Er bestaat trouwens ook watergedragen hybrideverf met een biobased bindmiddel. Een aantal fabrikanten heeft hybride producten ontwikkeld die niet onder doen voor producten op volledig fossiele basis. Ze bieden een hoogwaardig eindresultaat en zijn veiliger voor mens en milieu.

  • Goede vochtregulatie, relatief damp-open
  • Lange levensduur (8 - 12 jaar), afhankelijk van kleur
  • Makkelijk te verwerken
  • Waterverdunbaar
  • Hoge elasticiteit en zeer goede hechting

Aandachtspunten

Vanwege het relatief damp-open karakter van hybrideverf is deze niet voor alle ondergronden geschikt. Gebruik deze verf daarom niet op horizontale delen met een hoge vochtbelasting, zoals dorpels.

Tips

  • Pas het product toe op (gepotdekselde) houten gevels, schuttingen, carports e.d.
  • Gebruik een fijne kwast, of strijk dun na voor een betere vloeiing en glans.

Lees de interviews over duurzaam schilderwerk

Word ook lid

Profiteer direct van kortingen, tools, informatie en onze lobby om nog slimmer te ondernemen. Samen zijn we een sterke sector van ondernemers en vakmensen. Wij houden Nederland mooi.

Bekijk wat het lidmaatschap inhoudt