Werken in de warmte en zon

Werken bij hitte

Werken in de warmte en zon

Werken in de warmte en zon

In onze bedrijfstak werken we vaak buiten. Werken op zeer warme dagen zonder een mogelijkheid van beschutting kan gevaarlijk zijn doordat uw lichaam meer warmte opneemt dan afgeeft. Hoe voorkomt u hittestress?

Werken bij hoge temperaturen

Voorkom hittestress

Bij zwaar werk moet uw lichaam veel warmte kwijt waardoor hittestress eerder kan optreden. Er is sprake van hitte als een temperatuur van 40 graden Celsius of hoger is gehaald. Veel hittegolven en tropische dagen hebben we niet in Nederland, maar het is wel belangrijk dat u weet wat het is en hoe u er mee om moet gaan. Of u last krijgt van hittestress hangt af van veel factoren zoals de temperatuur, de luchtvochtigheid, de kleding die u aan hebt en de lichamelijke inspanning die u levert. Ook persoonlijke factoren als leeftijd, lichaamsbouw en fitheid spelen een rol.

Toolbox digitaal, als pdf of Powerpointpresentatie

Zorg dat u en uw medewerkers weten welke risico's er zijn bij werken onder warme omstandigheden. En nog belangrijker, welke maatregelen ze kunnen nemen om ook in de zon veilig en gezond te kunnen werken. Gebruik daarvoor onze toolbox 'Werken in de warmte'. U kunt de toolbox downloaden als pdf of Powerpointpresentatie, of u bekijkt de toolbox digitaal. Deze vindt u op ons leerplatform Mijnvakmijnontwikkeling.

MijnVanMijnOntwikkeling

Daar staan ook nog andere digitale toolboxen, zoals ‘Werken in de kou’, ‘Persoonlijke beschermingsmiddelen’ en 'Werken met gevaarlijke stoffen'. Er worden regelmatig nieuwe toolboxen ontwikkeld en aan ons leerplatform toegevoegd. Lees meer over het houden van toolboxmeetings of over ons leerplatform Mijnvakmijnontwikkeling.

Onwerkbaar weer

Werkgevers die vallen onder de cao SAVG kunnen sinds 1 januari 2021 onder bepaalde voorwaarden WW aanvragen als er niet gewerkt kan worden wegens ‘onwerkbaar weer’. Het is 'onwerkbaar weer' bij:

  • Extreme hitte
  • Extreme regenval
  • Vorst of sneeuwval

De precieze randvoorwaarden van de verschillende situaties staan beschreven in dit cao-artikel.

Word ook lid

Profiteer direct van kortingen, tools, informatie en onze lobby om nog slimmer te ondernemen. Samen zijn we een sterke sector van ondernemers en vakmensen. Wij houden Nederland mooi.

Bekijk wat het lidmaatschap inhoudt