Werken in de warmte en zon

Werken bij hitte

Werken in de warmte en zon

Werken in de warmte en zon

In onze bedrijfstak werken we vaak buiten. Werken op zeer warme dagen zonder een mogelijkheid van beschutting kan gevaarlijk zijn doordat uw lichaam meer warmte opneemt dan afgeeft. Hoe voorkomt u hittestress?

Werken bij hoge temperaturen

Voorkom hittestress

Bij zwaar werk moet uw lichaam veel warmte kwijt waardoor hittestress eerder kan optreden. Er is sprake van hitte als een temperatuur van 40 graden Celsius of hoger is gehaald. Veel hittegolven en tropische dagen hebben we niet in Nederland, maar het is wel belangrijk dat u weet wat het is en hoe u er mee om moet gaan. Of u last krijgt van hittestress hangt af van veel factoren zoals de temperatuur, de luchtvochtigheid, de kleding die u aan hebt en de lichamelijke inspanning die u levert. Ook persoonlijke factoren als leeftijd, lichaamsbouw en fitheid spelen een rol.

Toolbox Werken in de warmte/zon

Zorg dat u en uw medewerkers weten welke risico's er zijn bij werken onder warme omstandigheden. En nog belangrijker, welke maatregelen ze kunnen nemen om ook in de zon veilig en gezond te kunnen werken. Gebruik daarvoor de digitale toolbox 'Werken in de warmte/zon. Deze vindt u op ons leerplatform Mijnvakmijnontwikkeling. Daar staan ook nog andere digitale toolboxen, zoals ‘Werken in de kou’, ‘Persoonlijke beschermingsmiddelen’ en 'Werken met gevaarlijke stoffen'. Er worden regelmatig nieuwe toolboxen ontwikkeld en aan ons leerplatform toegevoegd. Lees meer over het houden van toolboxmeetings of over ons leerplatform Mijnvakmijnontwikkeling.

Onwerkbaar weer

Werkgevers die vallen onder de cao SAG kunnen sinds 1 januari 2021 onder bepaalde voorwaarden WW aanvragen als er niet gewerkt kan worden wegens ‘onwerkbaar weer’. Het is 'onwerkbaar weer' bij:

  • Extreme hitte
  • Extreme regenval
  • Vorst of sneeuwval

De precieze randvoorwaarden van de verschillende situaties staan beschreven in dit cao-artikel.

Christel Peppelenbos_800x450

Christel Peppelenbos

Arbo en Milieu
0182 - 556 128 | Stuur mij een e-mail

Toolboxen

  • Toolbox Werken in de warmte/zon
  • Toolbox Werken in de kou
Mijnvakmijnontwikkeling

Word nu een jaar lang gratis lid!

Samen komen wij deze crisis door

De coronacrisis zorgt voor veel onzekerheid en raakt ook onze sector. Niet alleen nu, maar vooral straks. Wij gaan u zo goed mogelijk helpen deze crisis te overwinnen en daarom kunt u nu 1 jaar lang gratis proeflid worden van OnderhoudNL.

Meld u nu aan!