05-Veiligheid

Veilig werken met diisocyanaten

Binnen de schilders- en onderhoudsbedrijfstak, en dan vooral bij de industriële onderhoudsbedrijven, wordt regelmatig gewerkt met producten die diisocyanaten bevatten. Diisocyanaten zijn chemicaliën die vaak voorkomen in twee-componenten systemen die bij het samenvoegen leiden tot flexibele en harde schuimen, vezels en coatings zoals verven en vernissen. Om veilig en gezond te kunnen werken met deze stoffen, is het belangrijk dat u als professionele gebruiker en/of uw medewerkers goed weten hoe met deze stoffen om te gaan.

industrieel-stralen-metaalconserveren_1024x606

Over de training

Vanaf 24 augustus 2023 is het verplicht dat iedere werknemer die met diisocyanaten werkt, hier een speciale opleiding voor heeft gevolgd. Diisocyanaten zitten in onder andere PUR, lijmen en lakken en zijn schadelijk voor de gezondheid. Bij inademing en huidcontact kunnen er ernstige klachten ontstaan, waaronder allergieën en astma. Daarom is in de Europese Chemicaliën wetgeving (REACH) besloten deze maatregel te treffen om werknemers bewust te maken van de risico's van het werken met deze stoffen.

Wat leert u

Tijdens de training worden onder andere de volgende onderwerpen behandeld:

  • Wat zijn diisocyanaten
  • Toxicologische risico’s van diisocyanaten
  • Blootstelling
  • Persoonlijke Beschermings Middelen (PBM’s)
  • Gedrag en veiligheid
  • Veiligheid Informatiebladen (MSDS)

De Europese Vereniging Diisocyanaten Producenten heeft een opleidingssysteem opgezet. De trainers beschikken over de juiste (arbo)kennis en hebben veel (praktijk)ervaring met het geven van training inzake gevaarlijke stoffen. De lesstof wordt op een toegankelijke manier behandeld zodat iedereen in staat is om het certificaat te behalen.

Afronding

Als werkgever moet u verplicht kunnen aantonen dat uw medewerker die met het product werkt of daar toezicht op houdt, met succes een opleiding heeft gevolgd. Nationale REACH-inspecteurs kunnen dit controleren. Na deelname aan de training en het behalen van het aansluitend examen, ontvangt de deelnemer een persoonlijk digitaal certificaat met een geldigheidsduur van 5 jaar.

Na deze training

Met deze training bent u een volwaardige gesprekspartner en in staat om, als klant of met de klant, de juiste keuzes te maken.

Data en inschrijvingen

Datum
Locatie
Tijd
08-05-2024
Den Bosch
-
10-09-2024
Almelo
-
03-10-2024
Zeist
-
18-12-2024
Zwolle
-

Data en inschrijvingen

Op dit moment zijn er geen data bekend. Vul onderstaande gegevens in en we houden u hiervan op de hoogte.

Maatwerk en incompany

Deze training verzorgen wij ook incompany. Wij maken de training volledig op maat en stemmen deze af op uw wensen. Neem contact op met OnderhoudNL Trainingen.

Op onze trainingen zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.

contactpersonen-blok-team Trainingen_800x450

Praktische informatie

Duur
1 dagdeel

Aantal deelnemers
8 - 15
Individuele inschrijvingen worden aangesloten bij een bestaande groep van onze trainingspartner.

Voor wie?
De maatregel geldt voor producten met meer dan 0,1% diisocyanaten, daarom is de training voor iedereen die hier beroepsmatig mee werkt, ook ZZP’ers.

Voorbereiding
Geen

Leervorm
Theoretische leergang

Investering per deelnemer

Leden OnderhoudNL: €140,-

Niet-/aspirant-leden OnderhoudNL: €170,-

De kosten voor het examen/certificaat zijn € 19,50 per persoon.

Alle prijzen zijn exclusief 21% btw