Niet-destructief houtrot opsporen

Non-destructief houtrotonderzoek_1024x350

Houtrotonderzoek

Snel en zonder schade houtrot opsporen, kan dat?

Houtrotonderzoek

BTH_177x190.jpg Dit project is mogelijk gemaakt door uw jaarlijkse bijdrage aan de Stichting Bedrijfstakheffing.

Houtrot opsporen is een tijdrovende klus. De huidige methode - prikken in het hout - is bovendien ‘destructief’ en niet erg precies. Een betere, snellere en meer betrouwbare inspectiemethode is dan ook zeer welkom. OnderhoudNL heeft hier samen met een aantal lidbedrijven en TNO onderzoek naar gedaan.

Non-destructief houtrot opsporen

Methoden verkennen

Het doel van dit project was om twee of drie veelbelovende alternatieve methoden te verkennen. TNO bundelde bestaande kennis en informatie over onder andere ultrasoon, radar, röntgen, infrarood, hyperspectraal en terahertz-metingen.

Drie technieken

In een eerste verkennend onderzoek beoordeelden de deelnemende bedrijven en TNO deze methoden aan de hand van een aantal criteria: (arbo)veiligheid, toepasbaarheid, betaalbaarheid, snelheid, nauwkeurigheid, robuustheid en niet belastend voor het milieu. Download hier het eindrapport van het verkennende onderzoek of download hier de samenvatting. Het verkennende onderzoek gaf voldoende aanknopingspunten voor een vervolgonderzoek. Besloten werd om verder onderzoek te verrichten op drie technieken:

  1. Radartechnologie
  2. Ultrasoon
  3. Trillingen

Ultrasone techniek

Inmiddels dat vervolgonderzoek afgerond. De ultrasone techniek (geluidsgolven) blijkt veelbelovend te zijn. Om vast te kunnen stellen dat deze techniek op een goede en constante manier houtrot kan waarnemen, wordt deze methode verder onderzocht (valideren). Daarnaast gaan we op zoek naar een leverancier die een dergelijk utrasoon apparaat zou willen en kunnen door-ontwikkelen tot een bruikbaar en betaalbaar instrument voor de bedrijfstak.

Potentie

Edwin Meeuwsen is blij met de resultaten van het onderzoek: “Innoveren zorgt voor nieuwe marktmogelijkheden, motivatie onder de medewerkers, een sterke positie als werkgever en maakt bedrijven weerbaarder. Contactloos houtrot opsporen lijkt misschien nu nog ver weg, maar het onderzoek biedt potentie voor de toekomst.”

Nieuws

Word ook lid

Profiteer direct van kortingen, tools, informatie en onze lobby om nog slimmer te ondernemen. Samen zijn we een sterke sector van ondernemers en vakmensen. Wij houden Nederland mooi.

Bekijk wat het lidmaatschap inhoudt