Niet-destructief houtrot opsporen

Non-destructief houtrotonderzoek_1024x350

Houtrotonderzoek

Snel en zonder schade houtrot opsporen, kan dat?

Houtrotonderzoek

BTH_177x190.jpg Dit project is mogelijk gemaakt door uw jaarlijkse bijdrage aan de Stichting Bedrijfstakheffing.

Houtrot opsporen is een tijdrovende klus. De huidige methode - prikken in het hout - is bovendien ‘destructief’ en niet erg precies. Een betere, snellere en meer betrouwbare inspectiemethode is dan ook zeer welkom. OnderhoudNL heeft hier samen met een aantal lidbedrijven en TNO onderzoek naar gedaan.

Non-destructief houtrot opsporen

Methoden verkennen

Het doel van dit project was om twee of drie veelbelovende alternatieve methoden te verkennen. TNO bundelde bestaande kennis en informatie over onder andere ultrasoon, radar, röntgen, infrarood, hyperspectraal en terahertz-metingen.

Infrarood en hyperspectraal

De deelnemende bedrijven en TNO beoordeelden deze methoden aan de hand van een aantal criteria: (arbo)veiligheid, toepasbaarheid, betaalbaarheid, snelheid, nauwkeurigheid, robuustheid en niet belastend voor het milieu. Daaruit kwamen twee methoden naar voren die TNO verder heeft onderzocht: infrarood- en hyperspectraalmetingen.

Conclusie

Het is mogelijk om niet-destructief, contactloos en snel vocht in hout op te sporen, maar alleen in een laboratorium-opstelling. Het is voorlopig nog niet in de praktijk toepasbaar. Daarvoor zou de techniek nog flink moeten worden doorontwikkeld. Dat is zeer tijdrovend (2 tot 5 jaar) en erg kostbaar. Bovendien is niet zeker of het doel wel bereikt zal worden.

Wordt vervolgd

Het verkennende onderzoek geeft voldoende aanknopingspunten voor een vervolg. Er zijn namelijk andere veelbelovende niet-destructieve technieken die verder kunnen worden onderzocht, zoals ultrasoon en radar. Dit zijn ook niet-destructieve technieken, maar waarvoor dan wel contact met het oppervlak nodig is.
Download het eindrapport van het onderzoek

 
Download de samenvatting van het onderzoek

 

Nieuws

Word ook lid

Profiteer direct van kortingen, tools, informatie en onze lobby om nog slimmer te ondernemen. Samen zijn we een sterke sector van ondernemers en vakmensen. Wij houden Nederland mooi.

Bekijk wat het lidmaatschap inhoudt