Inbraakwerend beglazen

Inbraakwerend beglazen in houten kozijnen

Inbraakwerend beglazen in houten kozijn

Schroeven van glaslatten overbodig

OnderhoudNL en Vakgroep Glas van Bouwend Nederland hebben bij Stichting Hout Research (SHR) testen laten uitvoeren om duidelijkheid te krijgen over hoe glas geplaatst moet worden in houten kozijnen. Aanleiding voor dit onderzoek was de onduidelijkheid in de markt over het al of niet verplicht met schroeven bevestigen van de houten glaslatten om te voldoen aan de eisen van inbraakwerendheid.

Belangrijk om te weten bij ruitvervanging: genagel

Voor de eisen aan het glas in deuren en/of ramen, wordt in de norm NEN 5096 verwezen naar een glastabel. Het beglazingsysteem waarin het glas wordt geplaatst, moet bij weerstandklasse 2, minimaal 3 minuten weerstand bieden tegen een poging om het glas uit de deur of het raam te nemen. 

Conform NEN 5096 volgens het Bouwbesluit

De testen hebben aangetoond dat glas, volgens de standaard "beglazingsmethode K" van de NPR 3577 beglaasd in houten ramen met een standaard beglazingssysteem met genagelde glaslatten en een elastische topafdichting, bij zowel van buitenaf als van binnenuit beglaasde ramen voldoet aan weerstandsklasse 2, klasse RC2 conform NEN-EN 1627. Daarmee wordt ook automatisch voldaan aan weerstandklasse 2 conform NEN 5096 volgens het Bouwbesluit.

Winst voor zowel glaszetter als opdrachtgever

Met de testresultaten van Stichting Hout Research is het extra schroeven van de glaslatten voor inbraakwerendheid dus overbodig geworden. Dit scheelt niet alleen veel tijd en kosten, maar geeft ook een veel fraaier aanzicht door het ontbreken van de voorgeboorde gaten met schroeven. Dit is winst voor zowel glaszetter als opdrachtgever. Alleen voor ramen met een ventilatierooster op het glas geplaatst zijn nog wel aanvullende maatregelen nodig.

Infosheet inbraakwerend glas plaatsen

OnderhoudNL heeft in samenwerking met andere branches een infosheet samengesteld met de behaalde resultaten en het onderliggende testrapport om opdrachtgevers te kunnen informeren. De verwachting is dat de eisen voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) aangepast zullen worden naar aanleiding van deze testresultaten.

Nieuws

Meer nieuws

Word ook lid

Profiteer direct van kortingen, tools, informatie en onze lobby om nog slimmer te ondernemen. Samen zijn we een sterke sector van ondernemers en vakmensen. Wij houden Nederland mooi.

Bekijk wat het lidmaatschap inhoudt