'Bij alles wat ik doe, denk ik na over de impact ervan'
'Bij alles wat ik doe, denk ik na over de impact ervan'
Ernst de Nobel maakte dertien jaar geleden bewust de overstap naar duurzaam werken. Hij ging op zoek naar biobased producten en deed er uitgebreide tests mee. Ook op andere terreinen van zijn bedrijfsvoering maakte hij duurzame keuzes want, zo stelt hij “duurzaam werken is bij alles wat je doet nadenken over de impact daarvan, nu en in de toekomst.”
“De keuzes die we vandaag maken bij schilder- en onderhoudswerk zijn bepalend voor de mate waarin materialen in de toekomst opnieuw te gebruiken zijn. Als ik een kozijn repareer met epoxy, is het hout slecht herbruikbaar “Zo’n vulmiddel is 35% biobased en dus nog steeds deels plastic, maar het is een stap in de goede richting. Hetzelfde geldt voor gerecyclede muurverf die een tweetal verffabrikanten op de markt brengen, namelijk Rigo Verffabriek en Interchem. Daardoor zijn minder nieuwe grondstoffen nodig. Kleine initiatieven zijn nodig om uit te groeien naar grote stappen.” In samenwerking met een fabrikant ontwikkelt Ernst een biobased vulmiddel.
Allerlei mogelijkheden
Duurzaam werken gaat verder voor Ernst verder dan de keuze voor biobased en natuurlijke producten. Op zijn bedrijfspand liggen zonnepanelen en rijden doet hij elektrisch en op groen gas. Zijn werkgebied beperkt hij bewust tot een straal van dertig kilometer rondom zijn vestigingsplaats. “Ik doe wat binnen mijn mogelijkheden ligt. Voor mij is groen gas een goede optie, maar er zijn meer mogelijkheden. Dat merk je wel zodra je je erin gaat verdiepen.”
Gelijk aan de slag met duurzaam schilderwerk? Download onze handige informatiebladen
Inspiratie
Zijn zoektocht naar geschikte producten en gelijkgestemden om kennis uit te wisselen heeft hem veel gebracht: “Het is heel inspirerend, je komt op onverwachte plekken en ontmoet mensen met een interessante visie en aanpak. Dat helpt enorm om je te blijven ontwikkelen. De huidige weg is niet de weg, het moet én kan anders: van lineair naar circulair denken en doen. Het is goed om daar als schilder een visie op te hebben, dan kun je ver komen. Ik hoef bijvoorbeeld niet meer aan acquisitie te doen. De opdrachten van klanten die zich aangesproken voelen, komen naar me toe.”

Nieuwe generatie
De nieuwe generatie schilders gaat het verschil maken, daar is Ernst van overtuigd. “Met de Schilders van Nu helpen we mee om een module duurzaam schilderen te ontwikkelen voor de schildersvakopleiding. Zo leren ze dat ze een mooi stuk werk kunnen maken met producten die goed zijn voor henzelf en voor het milieu. Ik ben ook lid van het bestuur van de sector Schilders van OnderhoudNL. Zo draag ik op mijn manier een steentje bij aan bewustwording bij (toekomstige) collega’s en bij opdrachtgevers.”
Tips van Ernst voor collega’s
-
- Begin met het laaghangend fruit: maak keuzes die binnen je mogelijkheden liggen. Andere bedrijfswagen nodig? Stap over op elektrisch, biodiesel of groen gas.
- Kijk waar je producten vandaan komen en kies zoveel mogelijk voor lokaal geproduceerd.
- Werk samen met leveranciers: stel vragen en ontwikkel samen producten.
- Leer van best-practices van anderen, maar blijf ook zelf kritisch nadenken.
“Kleine initiatieven zijn nodig om uit te groeien naar grote stappen.”
