Aansprakelijkheid voor loonheffingen bij onderaanneming

Aansprakelijkheid voor loonheffingen bij onderaann

Aansprakelijkheid loonheffingen bij onderaanneming

Loonheffing bij onderaanneming

De ketenaansprakelijkheidsregeling maakt de aannemer van een werk aansprakelijk voor de loonheffingen die zijn onderaannemer moet afdragen. Op zijn beurt kan de onderaannemer het werk dat aan hem is uitbesteed, aan een ander uitbesteden.

Planningsoverleg-1024x350

G-rekening

Om het risico van aansprakelijkheid te beperken, kan de hoofdaannemer bedragen die overeenkomen met de loonheffingen die de onderaannemer in verband met het werk moet afdragen, storten op een geblokkeerde rekening (g-rekening) van de onderaannemer.
Meer over de g-rekening op belastingdienst.nl

 

Storting g-rekening berekenen

De hoofdaannemer mag zelf bepalen welk percentage van het loon uit de aanneemsom op de g-rekening van de onderaannemer wordt gestort. Er zijn twee manieren om de hoogte van het bedrag te bepalen dat de hoofdaannemer op de g-rekening van de onderaannemer stort:

    • Een indicatie van het loonkostenbestanddeel
      De hoogte van het loonkostenbestanddeel is bekend bij de onderaannemer/uitlener.
    • Gemiddelde brutoloon van de sociale verzekeringswetten
      Dit komt in de praktijk niet veel voor omdat de meeste onderaannemers dit loon niet bekend willen maken, omdat de hoofdaannemer dan kan zien hoeveel de onderaannemer aan het werk verdient.

Bepalen van loonkostenbestanddeel

Uit de praktijk zijn er indicaties voor het bepalen van het loonkostenbestanddeel in percentages van de onderaanneemsom. Dat ligt op 70% als het alleen om schilderwerk gaat, op 60% als schilderwerk wordt gecombineerd met kleine bouwkundige werkzaamheden en op 50% als schilderwerk wordt gecombineerd veel bouwkundige werkzaamheden.

Nadat het loonkostenbestanddeel is vastgesteld, moet vervolgens circa 35 tot 40% van het loonkostenbestanddeel overgemaakt worden op de g-rekening van de onderaannemer. Uiteraard moet dit wel overeengekomen worden in het onderaannemingscontract. 

Let op: de hierboven genoemde percentages geven in de praktijk een goede richtlijn. Bedrijven moeten echter zelf kijken of dit in hun situatie past.

Word ook lid

Profiteer direct van kortingen, tools, informatie en onze lobby om nog slimmer te ondernemen. Samen zijn we een sterke sector van ondernemers en vakmensen. Wij houden Nederland mooi.

Bekijk wat het lidmaatschap inhoudt