Btw: wanneer geldt het 9%-tarief?

Het lage btw-tarief van 9% is van toepassing op sc

Laag btw-tarief

Laag btw-tarief

Voor werkzaamheden aan woningen ouder dan twee jaar geldt het lage btw-tarief. Het maakt niet uit of de opdracht vanuit een particulier, bedrijf of stichting komt. In de schilders- en onderhoudssector is het 9%-tarief van toepassing op schilderen, behangen, het schuren en lakken van vloeren, het aanbrengen van een giet- of coatingvloer en ook op het aanbrengen van (isolatie)glas en isolatiemateriaal met als doel de woning energiezuiniger maken.

Lage btw-tarief: ook van toepassing op plaatsen va

Voor welke panden geldt de lage btw?

Het btw-tarief van 9% geldt voor woningen ouder dan 2 jaar, inclusief serres, aan- en uitbouwen, garages, schuren en tuinen die op hetzelfde perceel als de woning liggen. Ga voor meer info naar belastingdienst.nl.

Schilder- en onderhoudswerk

Het lage btw-tarief geldt voor zowel binnen- als buitenwerk en is van toepassing op arbeid én materiaal. Voor het leveren van behang geldt echter het 21%-tarief. Het lage btw-tarief is ook van toepassing op de voorbereidende werkzaamheden. Staan de werkzaamheden te ver af van het schilder- en onderhoudswerk, dan geldt het 21%-tarief. Denk aan grootschalige betonreparatie.
Download voor meer informatie ons Btw-overzicht (exclusief voor leden)


Aanbrengen van isolatiematerialen

Het lage btw-tarief geldt alleen voor arbeid, niet voor materiaal. Voorbeelden van isolatiemateriaal zijn (isolatie)glas, glaswol, steenwol, piepschuim en polyurethaan (PUR/PIR). Werkzaamheden die te ver afstaan van de eigenlijke isolatiewerkzaamheden, zoals sloopwerk, de installatie van zonwering of een dakkapel, vallen onder het 21%-tarief. Ga voor meer info naar belastingdienst.nl.

Ledenadvies_800x450

Download

Btw steigers en hoogwerkers

Houten huis in de steigers: voor steigerhuur geldt


Gaat het uitsluitend om schilderwerk of glaszetten? Dan valt het hele bedrag voor de kosten van steigers en/of hoogwerkers onder het 9% btw-tarief. Verricht u met behulp van de steiger en/of hoogwerker ook andere werkzaamheden die onder het 21% btw-tarief vallen? Dan moet u de kosten naar rato verdelen.

Wanneer u een derde partij inschakelt voor steigerbouw of een hoogwerker huurt, dan krijgt u een rekening met 21% btw.

Nieuws

Meer nieuws

Word ook lid

Profiteer direct van kortingen, tools, informatie en onze lobby om nog slimmer te ondernemen. Samen zijn we een sterke sector van ondernemers en vakmensen. Wij houden Nederland mooi.

Bekijk wat het lidmaatschap inhoudt