'Korte termijn denken’

header - beste leerbedrijf en leermeester 2021 - 1024x350

Aad Buller OnderhoudNL

‘Wegkopen leerlingen is korte termijn denken’

Aad Buller: ‘Wegkopen leerlingen is korte termijn denken’

Bij OnderhoudNL is een klacht van een Schildersvakopleiding binnengekomen dat leerlingen worden weggekocht door bedrijven waar zij niet de beroepspraktijkvorming hebben doorlopen. Het bedrijf dat deze leerling zo’n twee jaar in de praktijk heeft begeleid, ziet die investering dus in rook opgaan.

Leerling aan het werk_1024x606
Leerling aan het werk_1024x606

Aad Buller: 'Wat voor beeld krijgen leerlingen van onze bedrijfstak?'

Krappe arbeidsmarkt leidt tot problemen

Ook in onze bedrijfstak zijn onvoldoende vakmensen beschikbaar om al het werk dat er ligt uit te voeren. Ook in het verleden kwam het dan voor dat medewerkers bij andere bedrijven werden weggekocht. Om verschillende redenen vindt OnderhoudNL dat geen werkbare oplossing voor de krapte op de arbeidsmarkt.

Allereerst wordt de arbeidsmarkt er niet ruimer door. Als wegkopen is gebeurd door een hoger salaris te bieden, moeten toekomstige loonsverhogingen ook over dat hogere salaris worden gegeven. En dat leidt dan weer tot de klacht dat de loonsverhoging te groot is. Daarnaast worden de onderlinge verhoudingen er niet beter op. Collegiale in- en uitleen zal dan in de toekomst niet snel meer gebeuren met het wegkopende bedrijf. Waarom zou je dat bedrijf nog helpen?

En dan kan het natuurlijk het wegkopende bedrijf ook overkomen dat de groei in het aantal medewerkers teniet wordt gedaan, omdat er ook bij hem iemand wordt weggekocht. En tenslotte moet je jezelf afvragen wat voor soort medewerker je in huis haalt die ervaring krijgt met deze manier van ‘werven’ van personeel.

Leerlingen als ambassadeur van het vak

Nu is de klacht dat er zelfs leerlingen zijn weggekocht door verschillende bedrijven. Het lijkt dus niet zomaar een incident. Wat voor beeld krijgen deze leerlingen van onze bedrijfstak? Worden zij de ambassadeurs die wij voor het vak zoeken?

Genoeg leerbedrijven?

De bedrijven die de leerling samen met de Schildersvakopleiding in de praktijk hebben opgeleid vragen zich inmiddels af of zij nog wel moeten investeren in het opleiden van nieuwe instroom. Dat doe je immers als onderneming allereerst om goede nieuwe vakmensen beschikbaar te krijgen in het eigen bedrijf. Idealen zijn leuk, maar je kunt er slecht van eten. Continuïteit in het eigen bedrijf staat voorop.

Volgende keer dan toch ook maar eens kijken of je op een eenvoudigere manier aan nieuw personeel kunt komen? Zo blijkt het wegkopen van leerlingen op twee manieren te leiden tot schade: enerzijds zou het aantal leerbedrijven wel eens af kunnen nemen. En anderzijds kan er een spiraal ontstaan die vooral leidt tot hogere (loon)kosten. Wegkopen van leerlingen is dus korte termijn denken.

Economisch principe: krapte geeft hogere prijzen

Er is hier nog iets vreemds aan de gang. In tijden van krapte, stijgen de prijzen. ‘Dat gebeurt hier toch ook?’, hoor ik al zeggen. Ja, de hogere prijs is in dit geval een hoger loon. Maar waarom werkt het kennelijk onvoldoende aan de andere kant? Waarom gaan de prijzen van schilderwerk niet omhoog, om zo de vraag op korte termijn wat te matigen? Nieuwe offertes in moeilijke tijden zijn makkelijker te verlagen, dan het loon van een medewerker omlaag te brengen. Misschien toch iets om over na te denken.

Aad Buller,
OnderhoudNL

Word ook lid

Profiteer direct van kortingen, tools, informatie en onze lobby om nog slimmer te ondernemen. Samen zijn we een sterke sector van ondernemers en vakmensen. Wij houden Nederland mooi.

Bekijk wat het lidmaatschap inhoudt