Digitale veiligheid

header - 10 tips om jouw schildersbedrijf tegen hackers te beschermen - 1024x350

10 tips om uw onderhoudsbedrijf tegen hackers te beschermen

Zorg dat u nu uw digitale veiligheid op orde heeft

Drones

De oorlog in Oekraïne heeft grote gevolgen voor iedereen in Europa, ook voor bedrijven die weinig tot geen zaken doen over de grens. Grenzen bestaan nauwelijks meer, en al helemaal niet in het digitale domein. Uw computer en uw data zijn net zozeer oorlogsgebied geworden. Besteed daarom extra aandacht aan uw digitale veiligheid.

Een aantal eenvoudige maatregelen kan uw online weerbaarheid al flink verhogen:

  1. Zorg dat uw software altijd up-to-date is, niet alleen uw virusscanner en firewall. Controleer minimaal twee keer per week of er updates zijn. Laat uw virusscanner automatisch controleren op updates en stel een schema in voor een dagelijkse, snelle virusscan.
  2. Maak regelmatig en volgens een vast schema een back-up van uw gegevens. Maak minimaal één regelmatige back-up op een medium dat niet met Internet verbonden is en die veilig kan worden opgeborgen, bijvoorbeeld in een kluis.
  3. Kies, indien de mogelijkheid bestaat, voor tweefactor-authenticatie. Hierbij logt u op Internet niet alleen in met een wachtwoord, maar ook met een code die u ontvangt via een ander apparaat, bijvoorbeeld uw telefoon.
  4. Wees alert als u e-mail ontvangt. Denk na en check voor u op een link klikt. Laat u niet intimideren door e-mails die eisen aan u stellen (betalingen, boetes, pincodes of accounts 'verifiëren'). Bij twijfel kunt u altijd telefonisch om opheldering vragen. Onderschat de vindingrijkheid van (staats)criminelen nooit.
  5. Bewaar wachtwoorden op een veilige plaats, het liefst via een wachtwoordmanager (denk aan Dashlane, Keeper, 1Password, LastPass, Roboform). Beveilig deze weer met een sterk wachtwoord, bijvoorbeeld een complete zin. Sla ieder nieuw wachtwoord onmiddellijk op: kleine moeite en straks groot gemak.
  6. Heeft u gevoelige bedrijfsinformatie op uw netwerk of computers staan? Werk met versleuteling van gegevens.
  7. Bepaal welke apparatuur in uw bedrijf met Internet verbonden is en controleer of deze verbinding veilig en beschermd is. Dat geldt ook voor telefoons en tablets.
  8. Bepaal wie toegang heeft tot Internet en op welk niveau. Iedere systeembeheerder heeft geleerd dat 'niets mag, tenzij het expliciet is toegestaan'.
  9. Logbestanden zijn een enorme hulp als het mis gaat of als er twijfels over de integriteit van uw online toegang is. Dat kan gaan om logs over Internettoegang tot logs van uw bedrijfsapplicaties.
  10. Regel een cyberverzekering. OnderhoudNL Verzekeringen biedt u de mogelijkheid om deze zo voordelig mogelijk af te sluiten. Doe het nu, voordat premies omhoog gaan.

Heeft u vragen? Neem contact op met Ledenadvies (088 0188 155) of met Jeroen van Dorp (0620834871).

Word ook lid

Profiteer direct van kortingen, tools, informatie en onze lobby om nog slimmer te ondernemen. Samen zijn we een sterke sector van ondernemers en vakmensen. Wij houden Nederland mooi.

Bekijk wat het lidmaatschap inhoudt