Zelfstandigen: gezond op weg naar het pensioen

Man-met-ladder-1024x350

Zelfstandigen: gezond op weg naar uw pensioen

Fit en gezond uw pensioen halen

Zelfstandigen: gezond op weg naar uw pensioen

Als zelfstandig ondernemer zonder personeel zorgt u voor uw eigen veiligheid en gezondheid. Niet kunnen werken betekent geen inkomen. Daar zit niemand op te wachten. Maar kijk ook eens wat verder vooruit. Om fit en gezond uw pensioen te kunnen halen is het belangrijk om daar nu al in de  dagelijkse praktijk rekening mee te houden. Spaar uw lichaam, voor nu én voor de toekomst!

schilder-met-handschoen_1024x350
schilder-met-handschoen_1024x350

Fysieke ongemakken

Als je nog jong bent dan ben je vaak helemaal niet bezig met gezond en veilig doorwerken tot aan je pensioen. Het draait dan om geld verdienen en je bedrijf opbouwen. Vaak worden veel uren gedraaid en fysiek zwaar werk geleverd. Maar bent u rond de 40-50 jaar dan begint het besef vaak wel te komen. Kleine fysieke ongemakken maken het werk zwaarder en u wordt minder productief.

Een kleine groep anticipeert dan op wat er komen gaat en neemt maatregelen. De grootste groep neemt pas actie op het moment dat de klachten zo erg zijn, dat het bijna niet meer gaat. Dat is meestal rond 50, 55 jaar. Jammer, want u kunt al op jonge leeftijd rekening houden met de belangrijkste risico’s in onze branche. Dat zijn vooral:

1. fysieke belasting: zorg dat uw werk zo licht mogelijk is en gebruik hulpmiddelen
2. blootstelling gevaarlijke stoffen: bescherm uzelf tegen onnodige blootstelling
3. (on)veiligheid: wees goed voorbereid, een gewaarschuwd mens telt voor twee

1. Fysieke belasting
Iedereen werkt straks langer door. Als u daar nu geen rekening mee houdt, dan betaalt u later de prijs: uw gewrichten slijten, u krijgt pijnklachten of uw raakt beperkt in uw werk. Daar heeft u ook privé last van. Denk daarom nu al na over manieren waarop u het werk zo licht mogelijk kunt maken. Gebruik daarbij de arbocatalogus van de sector. Daarin staan oplossingen om het werk wat lichter te maken. Denk dan bijvoorbeeld aan het gebruik van aluminium steigers of het gebruik van steekwagens.
Meer informatie over tillen en dragen

 

2. Gevaarlijke stoffen
In onze bedrijfstak is blootstelling aan gevaarlijke stoffen ook een risico om rekening mee te houden. Let bij het werken met bepaalde producten vooral op het symbool voor kankerverwekkende stoffen. Vraag aan uw leverancier een vergelijkbaar product maar dan zonder dit symbool. Daarnaast zijn er ook stoffen waar u allergisch voor kunt worden, waardoor u uw werk niet meer kunt uitvoeren. Voorbeelden hiervan zijn epoxys, isocyanaten en cement. Gebruik de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen om allergieën te voorkomen. Ook kunnen er gevaarlijke en kankerverwekkende stoffen vrijkomen bij het verwijderen van oude verflagen (Chroom-6. lood ander zware metalen), bewerken van hardhout, steen (kwartstof) en kan je te maken hebben met blootstelling aan asbest en dieseluitlaatgassen.
Meer informatie over werken met gevaarlijke stoffen

 

3. Veilig werken
Iedereen kent het: ‘Even snel’ iets doen gaat natuurlijk bijna altijd goed, maar net die ene keer dat het niet goed ging kan heel veel invloed hebben hoe uw leven er verder uitziet. Let extra op bij werken op hoogte, bijvoorbeeld met trappen, ladders en rolsteigers!
Meer informatie over werken op hoogte

 

contactpersonen-blok-koen_800x450

Koen van Domselaar

Arbo & Milieu
0182 - 556 128 | 06-83 52 54 60
Stuur mij een e-mail

Wel of geen RI&E?

Als u samen met andere zelfstandigen een opdracht aanneemt (of als u leerlingen of uitzendkrachten inhuurt) en u daarvoor eindverantwoordelijk bent, dan bent u verplicht om een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie op te stellen. U wordt dan voor de Arbowet gezien als een ‘werkgever’. OnderhoudNL heeft een erkend branche RI&E, waarmee u heel eenvoudig aan die verplichting voldoet.

Meer informatie

Pictogrammen

pictogram-kankerverwekkende-stoffen-gevaarlijk_400x400

Een gevaarssymbool wordt ook wel een pictogram genoemd. Of een fabrikant wettelijk verplicht is een gevaarsymbool te vermelden, is afhankelijk van de gebruikte stoffen in het product en de concentratie van de stof. Bekijk in het overzicht de gevaarssymbolen met toelichting.

Overzicht symbolen

Nieuws

Word ook lid

Profiteer direct van kortingen, tools, informatie en onze lobby om nog slimmer te ondernemen. Samen zijn we een sterke sector van ondernemers en vakmensen. Wij houden Nederland mooi.

Bekijk wat het lidmaatschap inhoudt