Nieuws_1024x175

Geen RI&E? Fikse boete van Arbeidsinspectie én verzekeraar keert mogelijk niet uit

Geen RI&E? Fikse boete van Arbeidsinspectie én verzekeraar keert mogelijk niet uit

Heeft u geen risico-inventarisatie & -evaluatie (RI&E)? Dan kunnen de gevolgen groot zijn als er een bedrijfsongeval plaatsvindt of als de Arbeidsinspectie komt controleren. Het kan u namelijk een forse boete opleveren. Daarnaast kan uw verzekeraar een schade-uitkering afwijzen of slechts beperkt uitkeren. 

Geen RI&E? Fikse boete van Arbeidsinspectie én ver
Geen RI&E? Fikse boete van Arbeidsinspectie én ver

Goed werkgeverschap

Samen met OnderhoudNL Verzekeringen zetten we ons in voor een veilige schilders- en onderhoudsbranche. Daarbij benadrukken we het belang van een RI&E en geven we u graag meer uitleg over de wettelijk verplichte RI&E. Als werkgever wilt u dat uw medewerkers in een veilige en gezonde omgeving kunnen werken. Naast dat u dit wilt vanuit ‘goed werkgeverschap’, bent u dat ook wettelijk verplicht.

Arbeidsrisico’s in kaart

Om te bepalen of een werkomgeving veilig en gezond is, wordt de RI&E gebruikt. Hiermee brengt u alle arbeidsrisico’s binnen uw schilders- of onderhoudsbedrijf in kaart en maakt u vervolgens een plan van aanpak voor het beheersen van deze risico’s.

Wettelijke verplichting

Als uw bedrijf geen RI&E heeft, kan dat vergaande consequenties hebben. Als werkgever bent u verplicht de Arbeidsinspectie in te schakelen bij een bedrijfsongeval met dodelijke afloop, ziekenhuisopname (overnachting) of blijvend letsel. De Arbeidsinspectie wil dan onder andere het RI&E-rapport met plan van aanpak zien. Wanneer deze er niet zijn, kan de Arbeidsinspectie een boete opleggen. De boete bedraagt afhankelijk van de bedrijfsgrootte maximaal € 4.500.

Werk onmiddellijk stil gelegd

Als de Arbeidsinspectie constateert dat de arbeidsomstandigheden zo slecht zijn dat de veiligheid en gezondheid van uw medewerkers niet meer gegarandeerd kunnen worden, kan in het uiterste geval het werk onmiddellijk stil gelegd worden. Het kan voor u als werkgever zelfs leiden tot een strafrechtelijke veroordeling. 

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Het ontbreken van de RI&E heeft daarnaast ook invloed op de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB). Als er geen RI&E met plan van aanpak is, bestaat de mogelijkheid dat de verzekeraar de schadeclaim afwijst of slechts beperkt uitkeert. In de polisvoorwaarden van deze verzekering is namelijk vaak opgenomen dat het ontbreken van een RI&E invloed kan hebben op de schade-uitkering. OnderhoudNL Verzekeringen kan u hier meer over vertellen.

Alle risico’s in kaart

Uit onderzoek is gebleken dat de RI&E bij veel bedrijven nog onbekend is. Het hebben van een goedgekeurde branche RI&E zorgt voor het beheren van de risico's binnen het bedrijf. Heeft u vragen over de AVB? Bekijk hier meer informatie.

Gratis erkende branche-RI&E van OnderhoudNL

Schilders- en onderhoudsbedrijven met (inhuur) personeel moeten verplicht een ingevulde RI&E hebben. Gebruik daarom de erkende branche RI&E van OnderhoudNL. Voor leden is de licentie gratis. Dat betekent een erkende basis RI&E met licentie tot juni 2025. Ook voor kleinere bedrijven zonder medewerkers die wel (andere) zzp'ers inhuren, is er een verplichting om een RI&E te hebben. Tijdens de training RI&E stelt u onder deskundige begeleiding deze RI&E op voor uw bedrijf. Of u kiest ervoor om het opstellen van uw RI&E volledig uit te besteden.

Ga naar www.onderhoudnl.nl/rie voor meer informatie
contactpersonen-blok-koen_800x450

Koen van Domselaar

Arbo & Milieu
0182 - 556 128 | 06-83 52 54 60
Stuur mij een e-mail

Ledenadvies_800x450

Volg ons op social media:

Meer nieuws van afgelopen week

Meer nieuws

Word ook lid

Profiteer direct van kortingen, tools, informatie en onze lobby om nog slimmer te ondernemen. Samen zijn we een sterke sector van ondernemers en vakmensen. Wij houden Nederland mooi.

Bekijk wat het lidmaatschap inhoudt