header - onderhoudnl ledenadvies - blogs

De KLEINE lettertjes uitvergroot | OnderhoudNL Ledenadvies

De KLEINE lettertjes uitvergroot | OnderhoudNL Ledenadvies

Dhr. Floris Visser

"Ik wil wel iets gaan doen met algemene voorwaarden in de offerte.. denk ik. We hebben er nooit wat mee gedaan en er is ook nog nooit iets (echt) fout gegaan. Dus... Hoe pak ik het aan?” Het Gelderse schildersbedrijf dat mij met deze vraag benaderde, is niet het enige lid dat ik in de afgelopen maanden heb geholpen met offertes. Teksten over prijswijzigingen, betalingstermijnen en gelukkig ook teksten over welke algemene voorwaarden van toepassing zijn. Het is een kleine stap, maar voorkomt je een hoop ellende. In deze blog geef ik enkele tips en kant-en-klare teksten om te gebruiken.

Blogs van OnderhoudNL Ledenadvies - Floris Visser

Noem het een juristenkwaal, maar bij elke website die ik bezoek gaan mijn ogen standaard naar de 'onderkant' van de pagina. Staat er iets over algemene voorwaarden? Wanneer ik de websites van veel onderhoudsbedrijven bekijk, komt het regelmatig voor dat ik nergens algemene voorwaarden kan vinden. Vooral bij startende ondernemers of juist die bedrijven die al jaren mooi werk verrichten, maar iets 'minder digitaal vaardig' zijn. Misschien kijk ik niet goed, we noemen ze immers niets voor niets de kleine lettertjes. Toch is het plaatsen van de algemene voorwaarden op de eigen website een kleine handeling die veel leed kan voorkomen.

Het is vrij makkelijk om in te regelen binnen de eigen bedrijfsvoering. Hoe? Een onderhoudsbedrijf verricht diensten en mag daarmee de algemene voorwaarden op vier manieren aanbieden.

Vier manieren om algemene voorwaarden aan te bieden

  1. De algemene voorwaarden worden op eigen initiatief door het onderhoudsbedrijf verstrekt aan de opdrachtgever (bijvoorbeeld als bijlage bij de offerte).

  2. De algemene voorwaarden zijn verkrijgbaar op de plek waar de dienst wordt verricht of de overeenkomst wordt gesloten (deze optie is niet relevant en kunt u als onderhoudsbedrijf gelijk vergeten).

  3. De algemene voorwaarden zijn gemakkelijk toegankelijk via een elektronisch adres van het onderhoudsbedrijf (dit is de website waar ik op doel).

  4. De algemene voorwaarden zijn opgenomen in alle documenten die het onderhoudsbedrijf naar de opdrachtgever stuurt waarin de werkzaamheden worden beschreven (bijvoorbeeld; de offerte, de opdrachtbevestiging). 

Het voeren van algemene voorwaarden kan al door op de offerte, opdrachtbevestiging of e-mail te zetten 'Ik heb algemene voorwaarden, je vindt ze hier.' Hoewel in theorie deze zin kan volstaan, adviseer ik om de zin uit te breiden met meer informatie. Het gaat erom dat voor de opdrachtgever in één oogopslag duidelijk is: (1) of er algemene voorwaarden van toepassing zijn (2) welke dat zijn, en (3) waar deze te vinden zijn (bijvoorbeeld als bijlage of een verwijzing naar de website). De teksten die kunnen worden gebruikt heb ik aan het eind van deze blog gevoegd.

Het plaatsten op de website kan al geregeld worden door een aparte pagina te creëren waarop de versies van de algemene voorwaarden worden geplaatst. Zodat ze voor een bezoeker (opdrachtgever) kunnen worden aangeklikt en gedownload. In de offerte of de e-mail kan een verwijzing worden gemaakt, zoals: 'Raadpleeg voor algemene voorwaarden die van toepassing zijn op al onze offertes en overeenkomsten: www.naamvanhetbedrijf.nl/algemeneconsumentenvoorwaarden.'

Neem altijd deze drie stappen

Mijn advies over algemene voorwaarden is: (1) gebruik een standaardtekst in de offerte (idealiter gebruikt u twee offertesjablonen: één voor consumenten en één voor zakelijke partijen), (2) stuur ze altijd mee als bijlage en (3) zet ze op uw website.

Mocht u vergeten de algemene voorwaarden als bijlage mee te sturen dan staat er in het document duidelijk waar de algemene voorwaarden te vinden zijn. Wanneer er ooit discussie is over toepasselijke algemene voorwaarden dan kan gemakkelijk worden bewezen dat u de opdrachtgever duidelijk hebt verwezen naar de algemene voorwaarden.

 

OnderhoudNL - Voorbeeldteksten voor de offerte

Let op: download onze algemene voorwaarden waarnaar u in deze teksten verwijst. De teksten kunnen ingekort worden. Neem hiervoor contact op met Ledenadvies.

Consumentenvoorwaarden

'Op al onze offertes en overeenkomsten zijn van toepassing: voor consumenten de algemene consumentenvoorwaarden voor de schilders-, onderhouds- en glaszetbranche in Nederland, vastgesteld door Koninklijke OnderhoudNL, vereniging van (restauratie-)schilders- en (totaal-) onderhoudsbedrijven, industriële onderhouds- en glaszetbedrijven. Deze voorwaarden zijn in werking getreden 2 september 2019 en zijn gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel onder nummer 40409386. Op uw verzoek zenden wij u kosteloos een exemplaar. U kunt de algemene voorwaarden inzien en downloaden op onze website, zie: [bijvoorbeeld 'www.firmanaam.nl/algemeneconsumentenvoorwaarden'].'

Zakelijke voorwaarden

'Op al onze offertes en overeenkomsten zijn van toepassing: voor zakelijke opdrachtgevers zijn de algemene voorwaarden voor de zakelijke markt voor de schilders-, onderhouds- en glaszetbranche in Nederland, vastgesteld door Koninklijke OnderhoudNL, vereniging van (restauratie-)schilders- en (totaal-)onderhoudsbedrijven, industriële onderhouds- en glaszetbedrijven. Deze voorwaarden zijn in werking getreden 2 september 2019 en zijn gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel onder nummer 40409386. Op uw verzoek zenden wij u kosteloos een exemplaar. U kunt de algemene voorwaarden ook inzien en downloaden op onze website, zie: [bijvoorbeeld 'www.firmanaam.nl/algemenezakelijkevoorwaarden”].'


ONDERHOUDNL GARANTIE - Voorbeeldtekst in de offerte:

Let op: download onze algemene voorwaarden waarnaar u in deze teksten verwijst. De teksten kunnen ingekort worden. Neem hiervoor contact op met Ledenadvies.

Consumentenvoorwaarden

'Op al onze offertes en overeenkomsten zijn van toepassing: voor consumenten zijn de Algemene Consumentenvoorwaarden voor het AF-erkende schilders-, behangers- en glaszetbedrijf in Nederland, gerepresenteerd door de Stichting Erkenningsregeling voor het Afwerkingsbedrijf (STAF) h.o.d.n. OnderhoudNL Garantie. Deze voorwaarden zijn door STAF gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel te Gouda onder nummer 41174154. Op uw verzoek zenden wij u kosteloos een exemplaar. U kunt de algemene voorwaarden ook inzien en downloaden op onze website, [bijvoorbeeld 'www.firmanaam.nl/algemeneconsumentenvoorwaarden'].' 

Zakelijke voorwaarden

 'Op al onze offertes en overeenkomsten zijn van toepassing: voor zakelijke opdrachtgevers zijn de Algemene Voorwaarden Zakelijke Markt voor het AF-erkende schilders-, behangers- en glaszetbedrijf in Nederland, gerepresenteerd door de Stichting Erkenningsregeling voor het Afwerkingsbedrijf (STAF) h.o.d.n. OnderhoudNL Garantie. Deze voorwaarden zijn door STAF gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel te Gouda onder nummer 41174154. Op uw verzoek zenden wij u kosteloos een exemplaar. U kunt de algemene voorwaarden ook inzien en downloaden op onze website, [bijvoorbeeld 'www.firmanaam.nl/algemenezakelijkevoorwaarden'].' 

Heeft u naar aanleiding van deze blog vragen of opmerkingen? Ik ben bereikbaar op 088 – 0188 155 of via ledenadvies@onderhoudnl.nl.

Dit is OnderhoudNL Ledenadvies
Ledenadvies_800x450

OnderhoudNL Garantie

OnderhoudNL Garantie

Let op: Deze voorwaarden mogen alleen gebruikt worden door OnderhoudNL Garantiebedrijven!

Bestellen:

Gratis eerstelijns advisering

Wilt u juridisch advies? OnderhoudNL Ledenadvies staat u onbeperkt en gratis bij met eerstelijns advisering. Voor tweedelijns advisering kan OnderhoudNL Ledenadvies uw dossier tegen een gereduceerd tarief doorzetten naar onze partner op juridisch gebied. 

Meer over Ledenadvies

Uitgelicht

Uitgelicht-ledenadvies_1024x606

De tip van Ledenadvies: Drie belangrijke veranderingen per augustus 2022

Wanneer u contact opneemt met OnderhoudNL voor hulp en ondersteuning, dan is de kans groot dat u onze collega’s van Ledenadvies aan de lijn krijgt. Zij wijzen u graag op onze handige hulpmiddelen, producten of diensten. Zoals dit keer drie belangrijke veranderingen per 1 augustus over ouderschapsverlof, studiekostenbeding en nevenwerkzaamheden.

Lees het in OnderhoudNL Magazine

Word ook lid

Profiteer direct van kortingen, tools, informatie en onze lobby om nog slimmer te ondernemen. Samen zijn we een sterke sector van ondernemers en vakmensen. Wij houden Nederland mooi.

Bekijk wat het lidmaatschap inhoudt