Nieuws_1024x175

Koplopers gezocht om aan de slag te gaan met biobased alternatieven

Koplopers gezocht om aan de slag te gaan met biobased alternatieven

In samenwerking met Building Balance zijn we op zoek naar een groep koplopers met wie we aan de slag gaan om biobased alternatieven te vinden voor veelgebruikte producten binnen de renovatie en het onderhoud van vastgoed. Het gaat om drie à vier bijeenkomsten waarvan de eerste plaatsvindt op vrijdag 3 november van 11.30 uur tot 14.30 uur. De locatie volgt nog. 

Koplopers gezocht om aan de slag te gaan met bioba
Koplopers gezocht om aan de slag te gaan met bioba

Stappen doorlopen

Om die biobased alternatieven te vinden willen, willen we samen met een aantal koplopers de volgende stappen doorlopen:

  • Onderzoeken wat de meest voorkomende werkzaamheden zijn en welke materialen daarbij nodig zijn.
  • Welke van deze materialen zijn potentieel te vervangen door biobased alternatieven? Daarbij willen we een onderscheid maken naar toepassingen die morgen in te zetten zijn en toepassingen waarvoor nader onderzoek of productontwikkeling noodzakelijk is. Denk bij toepassingen voor de korte termijn aan bijvoorbeeld isolatie- en plaatmateriaal (voor binnen- en buiten), deuren en keukenkastjes. Bij mogelijke ontwikkelingen naar de toekomst toe, gaat het om bijvoorbeeld roosters, leidingwerk, dakpannen, badkamerwanden etc.
  • Voor de korte termijn producten onderzoeken we samen welke mogelijke producten/merken beschikbaar zijn die kunnen passen. Hoe presteren zij technisch, financieel, qua milieuwinst etc.? Dit leidt tot een shortlist van interessante materialen.
  • Kansrijke materialen passen we toe in labtesten en/of bij werkelijke projecten. De ervaringen hiervan delen we met elkaar.
  • Voor producten die goed uit de test komen, committeren we ons aan inkoop met een groeipad in de komende jaren. Bovendien treden we op als ambassadeur van kansrijke producten om meer partijen en opdrachtgevers te enthousiasmeren deze toe te passen.
  • Voor producten met een lange termijn perspectief, fungeren we als een klankbordgroep aan partijen die aan de slag gaan met de productontwikkeling.

Koplopersteam

Als lid van het koplopersteam bent u als eerste op de hoogte van het onderzoek en de testen. De ervaringen hoort u uit eerste hand. U kent de ins en outs van de mogelijkheden en kunt invloed uitoefenen op onderzoek en doorontwikkeling. Daarnaast wordt u geprofileerd als partner van Building Balance en als een partij die serieus aan de slag is met biobased bouwen. En uiteraard levert u een belangrijke maatschappelijke bijdrage in een heel tof team. 

Opzet

We verwachten drie à vier keer bij elkaar te komen. De opzet van de ketenbijeenkomsten ziet er grofweg als onderstaand uit:

  • Bijeenkomst 1: inventariseren van veel ingekochte producten en de mate waarin die zijn te vervangen door biobased alternatieven. Selecteren van meest kansrijke segmenten 
    Huiswerk: Uitwerking in samenwerking met Building Balance van mogelijke biobased alternatieven en hun prestaties
  • Bijeenkomst 2: presenteren uitwerking biobased alternatieven en inventariseren wie aan de slag wil om te testen.
  • Bijeenkomst 3: delen van de resultaten van de testen en ophalen wie mee doet voor hoeveel m2.
  • Publicatiemoment van resultaten en keten in het zonnetje.

Waarom is dit nodig?

Steeds meer opdrachtgevers vragen om biobased bouwmaterialen. Ook de overheid voert steeds meer belemmeringen in om met milieuvervuilende materialen te bouwen. Zo is het aannemelijk dat er een MPG-eis voor renovatiewerken gaat komen. Hierop willen we voorbereid zijn met kennis over welke producttoepassingen kansrijk zijn. We willen ook weten wat toepassing eventueel bemoeilijkt, zodat we dit in de relevante gremia (bij opdrachtgevers of overheid bijvoorbeeld) kunnen aankaarten.

Doel

Uiteindelijk is het doel dat we samen met koplopers uitzoeken wie onder welke voorwaarde hoeveel m2 biobased materiaal wil afnemen. Door aan de voorkant afspraken te maken creëren we aantrekkelijke condities voor onderhoudsbedrijven en dragen we samen bij aan het verduurzamen van Nederland. Immers, de boer zaait pas in als hij afnemers voor zijn product heeft en de fabriek om producten te maken wordt pas gerealiseerd bij voldoende oog op afzet. Dat vraagt om partijen die hun nek uitsteken. Aan de andere kant heeft u als onderhoudsbedrijf natuurlijk ook bepaalde wensen en eisen. Naast de kosten zijn er mogelijk certificeringen en testen relevant. Samen brengen we in kaart wat er minimaal nodig is en bij welke productgroepen de kansen liggen. Heeft u interesse om onderdeel uit te maken van een koplopersteam? Heel fijn dat u ook uw nek uitsteekt! Meld u bij ons aan via onderstaande link.

edwin

Edwin Meeuwsen

Totaal, Stichting RGS en VGO-keur
0182 - 556 123 | 06 53 69 07 50
Stuur mij een e-mail

Volg ons op social media:

Meer nieuws van afgelopen week

Meer nieuws

Word ook lid

Profiteer direct van kortingen, tools, informatie en onze lobby om nog slimmer te ondernemen. Samen zijn we een sterke sector van ondernemers en vakmensen. Wij houden Nederland mooi.

Bekijk wat het lidmaatschap inhoudt