Drones - wetgeving

Drone_700b

Drones - wetgeving

Vanaf 2021 is er nieuwe wetgeving voor het vliegen met drones. Ook in onze bedrijfstak wordt er al volop van deze luchtacrobaten gebruik gemaakt. Denk aan visuele inspecties, infraroodopnames en het reinigen en coaten van oppervlakken. Maar is het voor u ook zinvol om nu of in de toekomst te investeren in een drone? OnderhoudNL heeft daar onderzoek naar gedaan. De resultaten leest u in onze rapportage.

Drones_bijeenkomst_1024x350
Drones_bijeenkomst_1024x350

Aanschaf en vervanging drone 

In het onderzoek werd vooruitgekeken naar de regelgeving die per 2021 geldt. U kunt besluiten om gebruik te maken van commerciële bedrijven die u – tegen een prijs – het werk uit handen nemen, of u kunt op zoek naar een drone die na 1 januari op de markt is gekomen en aan de nieuwe eisen voldoet. Als u een drone voor professioneel gebruik heeft van voor 1 januari 2021, dan kunt u er van uit gaan dat deze niet aan de huidige wetgeving voldoet. 

Voorwaarden per 1 januari 2021

Met drones tot 250 gram mag nu zonder eisen gevlogen worden. De nieuwe wetgeving per 1 januari 2021 stelt wel de nodige eisen maar hieraan is goed te voldoen. Voorwaarden zijn:

  • online training
  • online test
  • theorietest
  • drone volgens toegestane specificaties voorzien van identificatie
  • rekening houden met vliegen over mensen
  • rekening houden met privacy (maatregelen treffen indien nodig)

Overgangstermijn van één jaar

De nieuwe regelgeving kent een overgangstermijn van één jaar. Gedurende 2021 werden de nationale documenten nog geaccepteerd. Dit betekent dat, voor wie nu een ROC light brevet en geregistreerde drone heeft, deze voor afloop van de overgangstermijn de drone dient te vervangen in verband met de nieuwe eisen. In onze rapportage vindt u alle informatie over de wetgeving die tot 31 december 2020 gold en die vanaf 1 januari 2021 geldt. Wij volgen de ontwikkelingen op de voet. Heeft u nog vragen?

Word ook lid

Profiteer direct van kortingen, tools, informatie en onze lobby om nog slimmer te ondernemen. Samen zijn we een sterke sector van ondernemers en vakmensen. Wij houden Nederland mooi.

Bekijk wat het lidmaatschap inhoudt