Meerwaarde Schildersvakopleiding

header - beste leerbedrijf en leermeester 2021 - 1024x350

Mark Hulsen OnderhoudNL:

De meerwaarde van de Schildersvakopleiding, juist nu!

Mark Hulsen OnderhoudNL: De meerwaarde van de Schildersvakopleiding, juist nu!

U bent misschien ook op zoek naar één of meer nieuwe vakmensen? Mannen en vrouwen die uw bedrijf komen versterken. Eerder heeft u kunnen lezen over het Baan-naar-Baanplan van OnderhoudNL samen met de Schildersvakopleidingen, UWV en de Regionale Mobiliteitsteams. Een mooi plan om instroom in de sector vanuit zij-instroom of van werk-naar-werk te bewerkstelligen. Een plan om ervoor de zorgen dat er meer nieuwe medewerkers instromen in de sector.

Mark Hulsen OnderhoudNL_1024x606
Mark Hulsen OnderhoudNL_1024x606

Mark Hulsen: 'Het is toch beter als u via de Schildersvakopleiding van deze investeringen gebruik maakt. Wat denkt u?"

'Piek of ziek'

Daarnaast is opleiden van leerlingen in een reguliere beroepsopleiding van groot belang voor instroom van nieuwe vakkrachten. Zowel bij leerlingen, maar zeker ook bij zij-instromers is goede begeleiding op de werkplek erg belangrijk. Net als een manier om de nieuwe medewerker zich welkom te laten voelen in het bedrijf. Vanuit de cijfers zien wij dat steeds meer van onze leden de voorkeur laten uitgaan naar eigen (vast) personeel. Maar ook uitzendkrachten zijn niet meer weg te denken in onze bedrijfstak. Vaak gebruikt voor ‘Piek of Ziek’.

Initiatieven in de regio's

Op dit moment zien wij dat dat er, onder druk van de vraag naar nieuwe mensen, allerlei initiatieven ontstaan in de regio’s’. Is dat een probleem zult u denken? Nee. Zeker niet als het gaat om zij-instroom van ouderen of mensen die van baan-naar-baan gaan. Maar: in Nederland geldt een leerplicht en een kwalificatieplicht. Iedere jongere in Nederland is leerplichtig tot 16 jaar en kwalificatieplichtig tot zijn of haar 21ste levensjaar. Een havo, vwo of mbo-niveau 2 diploma geldt als startkwalificatie voor de arbeidsmarkt.

Kortstondige opleidingstrajecten volstaan niet

Wat betekent dit dan? Jongeren onder de 21 die nog niet in het bezit zijn van een startkwalificatie moeten die alsnog gaan halen. Kortstondige opleidingstrajecten die naar de arbeidsmarkt leiden volstaan niet. Dat moeten volledige mbo-niveau 2 opleidingen zijn. Kan dat dan via uitzendconstructies? Wat ons betreft niet!

Verantwoord opleiden van leerlingen

Leerlingen in onze bedrijfstak kunnen op verschillende manieren in de beroepsbegeleidende leerweg  (bbl) worden opgeleid. Via een van de Schildersvakopleidingen in ons land. Of rechtstreeks bij uw bedrijf in dienst. Daarnaast zijn er uitzendbureaus die leerlingen aanbieden als uitzendkracht. Bij de opleiding in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) is een Regionaal Opleidingen Centrum (ROC) betrokken. Het ROC is de wettelijke vertegenwoordiger namens de overheid in het mbo. ROC’s bieden vakken aan zoals vaktheorie, Nederlands, rekenen en burgerschap. De ROC’s geven uiteindelijk het erkende diploma af.

Sociale meerwaarde Schildersvakopleiding

Vanuit OnderhoudNL stimuleren wij om op te leiden via de Schildersvakopleidingen. Deze opleidingsbedrijven zijn al meer dan 30 jaar gespecialiseerd in het opleiden van nieuwe medewerkers en zij-instroom. Voor zowel de leerlingen als voor uw bedrijf, biedt dat veel zekerheid:

  • Zekerheid voor de leerling: hij of zij valt onder de ‘schilders-cao’. Dat betekent een goed loon, pensioenopbouw, baanzekerheid en daarmee de zekerheid dat hij of zij de mbo-opleiding kan afmaken.
  • Zekerheid voor u als bedrijf: de leerling is in dienst bij de Schildersvakopleiding, die de werkgeversrisico’s draagt. Bovendien, en wellicht nog belangrijker, wordt deze leerling via de Schildersvakopleiding uitgebreid vaktechnisch opgeleid en begeleid tijdens de voortgang van de opleiding.

In de winterperiode wordt in het opleidingsprogramma extra geoefend op diverse praktische vaardigheden en nieuwe technieken. Bovendien wordt aandacht besteed aan onderdelen die in uw bedrijf misschien niet zo vaak voorkomen, zoals wandafwerking, spuiten, deelvervanging en glaszetten. Er is aandacht voor veiligheid (o.a. VCA diploma, hoogwerkercertificaten en vaak BHV) en verschillende bijzondere technieken. Via de Schildersvakopleiding wordt de leerling altijd breder opgeleid.

De leerling bij u in dienst met werkgarantie

Als de leerling in dienst is bij de Schildersvakopleiding wordt de beroepspraktijk uiteraard ook bij u in het bedrijf geleerd. Als u zelf de leerling in dienst neemt of heeft , moet u zelf het contact met het ROC onderhouden. U sluit zelf de Beroepspraktijkvormingsovereenkomst met het ROC en draagt het risico van ziekte, het leren van de volledige vakinhoud (inclusief bijvoorbeeld glaszetten en wandafwerking) en het risico dat er in het laagseizoen te weinig werk is. De cao kent immers een werkgarantie voor de duur van de opleiding.

Wat als de leerling als uitzendkracht bij u binnenkomt?

Een groot verschil is dat het uitzendbureau dan de werkgever is. De uitzendkracht (leerling in dit geval) valt onder de uitzend-cao. Daarmee heeft de leerling geen werkgarantie, waardoor hij of zij mogelijk de opleiding niet kan afmaken. Immers, als er in de winter geen werk is en hij of zij naar huis gestuurd wordt, wordt op dat moment de beroepspraktijkvorming die nodig is voor het blijven volgen van de opleiding onderbroken. Hierdoor kan de opleiding worden stopgezet. Wat betekent dat de leerling zijn opleiding moet onderbreken of in het ergste geval niet kan afronden. Zonde van uw investering in de begeleiding van de leerling. Daarnaast dient u als inlenend bedrijf allerlei investeringen te doen in de leerlingen die anders via een Schildersvakopleiding georganiseerd kunnen worden. Zoals een VCA diploma of een hoogwerker certificaat. Daarnaast moet u nog steeds zelf de beroepspraktijkvormingsovereenkomst met het ROC sluiten. Een uitzendbureau wordt door de SBB niet erkend als leerbedrijf. Tenslotte zijn ook de andere arbeidsvoorwaarden zoals loon of pensioen op basis van de uitzend-cao geregeld.

Maatschappelijk verantwoord opleiden

Opleiden via de Schildersvakopleidingen is een maatschappelijk verantwoord traject voor alle partijen, zowel de leerling als de werkgever. Ondanks het feit dat uitzendbureaus vaak gouden bergen beloven en aangeven goed met leerlingen om te gaan, lijkt het ons de weg die zorgt voor de minste continuïteit en een slecht imago voor de sector. Want de leerling die daardoor zijn of haar opleiding niet kan voltooien, zal daarover teleurgesteld zijn en dat vrienden en kennissen vertellen. En dat terwijl we juist investeren in extra programma’s voor de leermeesters, extra praktijkaanvullende scholen, een wervingscampagne voor extra instroom, enzovoorts. Het is toch beter als u via de Schildersvakopleiding van deze investeringen gebruik maakt. Wat denkt u?

Mark Hulsen,
OnderhoudNL

Mark Hulsen_800x450

Mark Hulsen

Schilders, Garantie, Opleidingen
0182 - 556 129 | 06 50 51 74 11
Stuur mij een e-mail

aad

Word ook lid

Profiteer direct van kortingen, tools, informatie en onze lobby om nog slimmer te ondernemen. Samen zijn we een sterke sector van ondernemers en vakmensen. Wij houden Nederland mooi.

Bekijk wat het lidmaatschap inhoudt