Nieuws_1024x175

Wet Toekomst Pensioenen: wat gaat u ervan merken?

Wet Toekomst Pensioenen: wat gaat u ervan merken?

De Wet Toekomst Pensioenen is aangenomen, het nieuwe pensioenstelsel komt eraan. Bent u benieuwd wat u van de invoering gaat merken? Lees in dit artikel uit de BPF-nieuwsbrief alles over het nieuwe pensioenstelsel dat u echt moet weten.

Wet Toekomst Pensioenen: wat gaat u ervan merken?
Wet Toekomst Pensioenen: wat gaat u ervan merken?

De pensioenfondsen hebben tot 1 januari 2028 de tijd gekregen om hun pensioenregelingen aan te passen. BPF Schilders wil al per 1 januari 2026 overgaan naar de nieuwe pensioenregeling. Binnenkort besluiten de sociale partners definitief hoe de nieuwe regeling eruit gaat zien. In 2025 hoort u van BPF Schilders wat de verwachte hoogte van uw pensioen na overgang naar het nieuwe pensioenstelsel is. Zij houden u op de hoogte van het laatste nieuws over het nieuwe pensioenstelsel via het Pensioenblad en de nieuwsbrief, maar ook op hun website.

Waarom een nieuw pensioenstelsel?

Al sinds 2009 wordt onderzocht of het pensioenstelsel nog past in deze tijd. Het kan beter. In Nederland zijn we bijvoorbeeld anders gaan werken. Medewerkers veranderen vaker van werkgever, gaan meer flexwerken of worden zzp’er. Het nieuwe pensioenstelsel past beter bij dit flexibele werken. In het huidige pensioenstelsel moet een pensioenfonds veel geld in kas houden als de rente laag is. Dat geld mag niet gebruikt worden om de pensioenen te verhogen. Dat verandert. BPF Schilders gaat per 1 januari 2026 de pensioenregeling aanpassen aan het nieuwe pensioenstelsel. Dat willen ze voor iedereen zo goed mogelijk doen.

Dit blijft gelijk

  • Werkgevers en medewerkers blijven één keer per vier weken premie betalen waarmee zij pensioenvermogen opbouwen.
  • Ieder heeft de zekerheid dat hij/zij een pensioeninkomen krijgt.
  • De risico’s en kosten worden gedeeld met de collega-schilders.

Dit gaat er veranderen

Dit verandert er in het nieuwe pensioenstelsel:

  1. Duidelijker
    Iedereen krijgt meer inzicht in zijn eigen pensioen vermogen. Dat wordt elk jaar aangevuld met de betaalde pensioenpremie en het rendement van de beleggingen. U ziet duidelijker hoe u pensioen opbouwt, welk bedrag u inlegt, hoeveel beleggingsrendement u krijgt en wat u later aan pensioen inkomen kunt verwachten. 
  2. Nieuwe regels partner- en wezenpensioen
    Er komen nieuwe regels om te bepalen hoe hoog het partner- en wezenpensioen is. Wij houden u hierover op de hoogte.
  3. Meer maatwerk
    Het pensioenfonds kan de beleggingsrisico’s aanpassen aan de verschillende deelnemersgroepen. Een voorbeeld: gaat u over een paar jaar met pensioen, dan belegt het pensioenfonds uw pensioenbedrag voorzichtiger.
  4. Pensioen beweegt mee met economie
    Uw pensioeninkomen beweegt straks sneller mee met de economie. Zit het mee, dan zal het pensioen inkomen eerder stijgen. Zit het tegen, dan daalt het eerder.

Wanneer over naar de nieuwe pensioenregeling?

BPF Schilders streeft ernaar om per 1 januari 2026 over te gaan naar de nieuwe pensioenregeling. Ze zijn al een tijd geleden gestart met de voorbereidingen, samen met werkgeversorganisatie OnderhoudNL en de vakbonden FNV, CNV en LBV. Het is een grote klus waarvoor ze de tijd willen nemen. 

Hoe verder?

De komende tijd maken de sociale partners en BPF Schilders belangrijke keuzes over de nieuwe pensioenregeling. Ze gaan uit van een solidaire pensioenregeling, waarin de risico’s gedeeld worden en gewerkt wordt aan een hoog en stabiel pensioeninkomen. Het pensioen uit de huidige en de nieuwe regeling willen ze bij elkaar brengen in de nieuwe regeling. Dat is overzichtelijk en scheelt in de kosten.

Het is de verantwoordelijkheid van BPF Schilders om het geld zorgvuldig over de pensioenvermogens te verdelen. Daarbij moeten ze zich houden aan allerlei regels. Het Verantwoordingsorgaan, de Raad van Toezicht en De Nederlandsche Bank, controleren of zij dat goed doen. Het is ook de taak van BPF Schilders om duidelijk uit te leggen wat er voor u verandert. Zij houden u de komende tijd op de hoogte.

Meer weten over het nieuwe pensioenstelsel?

Zoekt u meer informatie over het nieuwe pensioenstelsel? BPF Schilders heeft alle informatie op één plek voor u verzameld. Bovenstaand artikel is één van de berichten uit de nieuwsbrief van BPF Schilders.

Lees hier de volledige nieuwsbrief van BPF Schilders

Meer nieuws van afgelopen week

Meer nieuws

Word ook lid

Profiteer direct van kortingen, tools, informatie en onze lobby om nog slimmer te ondernemen. Samen zijn we een sterke sector van ondernemers en vakmensen. Wij houden Nederland mooi.

Bekijk wat het lidmaatschap inhoudt