Nieuws_1024x175

Goedkeuring nieuwe pensioenregeling tijdens ALV OnderhoudNL

Goedkeuring nieuwe pensioenregeling tijdens ALV OnderhoudNL

De Wet Toekomst Pensioenen (WTP) is een feit. Sociale partners zijn met het bestuur van BPF Schilders bezig om de pensioenregeling aan te passen aan deze nieuwe pensioenwet. Hier voeren OnderhoudNL, CNV Vakmensen, FNV Bouwen en Wonen, LBV en het bestuur van BPF Schilders steeds intensiever gesprekken over.

Goedkeuring nieuwe pensioenregeling tijdens ALV On
Goedkeuring nieuwe pensioenregeling tijdens ALV On

Omvormen naar nieuwe wettelijke eisen

Alle pensioenregelingen in Nederland moeten worden aangepast aan de WTP. De één wat meer, de ander wat minder. Pensioen is een arbeidsvoorwaarde. En daar gaan sociale partners OnderhoudNL, CNV Vakmensen, FNV Bouwen en Wonen en LBV over. Die zijn het erover eens dat de nieuwe wet de mogelijkheid geeft om de pensioenregeling aan te passen, maar dat niet opeens een hele andere pensioenregeling moet worden afgesproken. Toch liggen er dan nog steeds wel een aantal belangrijke keuzes voor, waarover de leden van sociale partners in ieder geval vragen over moeten kunnen stellen. Waarna zij vervolgens hun mening over de voorgelegde regeling kunnen geven.

De keuzes op hoofdlijnen

Hoe moet de nieuwe pensioenregeling eruit komen te zien? Welke keuzes liggen er dan voor? Wij zullen vanaf begin september in deze nieuwsbrief wekelijks de diverse keuzes toelichten (bekijk alle berichtgeving in het dossier Pensioen). Zodat begin november, zo’n twee tot drie weken voorafgaand aan de ALV van 21 november, het totale pakket vragen dat moeten worden beantwoord duidelijk is. En dat vragen hierover tijdig zijn beantwoord.

De keuzes:

  • De solidaire premieregeling (SPR) of flexibele premieregeling (FPR);
  • Premieniveau en ambitie;
  • Wel of niet invaren bestaande opgebouwde rechten;
  • Besluitvorming over de uitkering (stijgende uitkering en stabiliteit, evenwichtigheid oud en jong);
  • Wel of geen Solidariteitsreserve, en zo ja, hoe moet die dan werken?;
  • Nabestaanden en wezenpensioen;
  • Manier van invaren bestaande rechten en compensatie huidige deelnemers;

Steeds zal een onderwerp zoals hiervoor beschreven bij de kop gepakt worden.

Nieuwsbrieven BPF Schilders

BPF Schilders informeert u natuurlijk ook over ontwikkeling van de nieuwe pensioenregeling. Ook in hun nieuwsbrief is een artikel te vinden over de ontwikkeling van de nieuwe pensioenregeling. En over de keuzes die voorliggen. Wij bevelen ook deze informatie van harte aan.

Wanneer gaat de nieuwe pensioenregeling in?

BPF Schilders wil, net als de meeste andere pensioenfondsen, de nieuwe pensioenregeling laten ingaan op 1 januari 2026. Dat heeft onder andere te maken met het verkleinen van risico’s. Elk jaar dat je langer wacht met invoeren, maakt de risico’s dat er zich calamiteiten voordoen in de wereld groter. Daarom vindt BPF Schilders uitstellen naar invoeren per 2027 of zelfs 2028 niet verstandig.

Computerprogramma bouwen en testen

Ook een invoeringsdatum van 1 januari 2026 lijkt nog ver weg, maar dat betekent dat in kalenderjaar 2025 het nieuwe computerprogramma moet worden gebouwd en uitvoerig getest. Je kunt niet hebben dat de nieuwe regeling wordt ingevoerd, maar dat opeens niet meer goed kan worden berekend welk pensioen een deelnemer gaat krijgen.

Goedkeuring Nederlandsche Bank

Bouwen in 2025 betekent weer dat het jaar 2024 beschikbaar moet zijn om de regeling goed op te schrijven, te bepalen op welke manier het programma moet gaan werken, én bijvoorbeeld ook dat De Nederlandsche Bank in dat jaar goedkeuring geeft aan de nieuwe regeling.

Uiterlijk november 2023

Het voorgaande betekent dat 1 januari 2024 alle besluiten over de nieuwe regeling moeten zijn genomen. En als sociale partners onderling nog over verschillende details willen discussiëren vóór 1 januari 2024, dan moeten het besluit van OnderhoudNL uiterlijk in november worden genomen. Datzelfde geldt overigens ook voor de andere sociale partners.

Meer informatie over het Bedrijfspensioenfonds Schilders

Meer nieuws van afgelopen week

Meer nieuws

Word ook lid

Profiteer direct van kortingen, tools, informatie en onze lobby om nog slimmer te ondernemen. Samen zijn we een sterke sector van ondernemers en vakmensen. Wij houden Nederland mooi.

Bekijk wat het lidmaatschap inhoudt