Nieuws_1024x175

Stand van zaken cao-overleg over loonsverhoging 2024 cao SAVG

Stand van zaken cao-overleg over loonsverhoging 2024 cao SAVG

OnderhoudNL is sinds begin september in overleg met de bonden over het vaststellen van een eventuele loonsverhoging voor 2024. Dit overleg heeft tot nu toe niet tot overeenstemming geleid. De bonden hebben echter op 29 september eenzijdig gecommuniceerd dat de lonen met 3,3% per 1 januari 2024 omhoog gaan. Dit leidt tot verwarring en veel vragen van leden. Wij brengen u op de hoogte van de huidige stand van zaken.

schuren-schilder-handschoen-met de hand_1024x606
schuren-schilder-handschoen-met de hand_1024x606

Automatische prijscompensatie

Uitgangspunt voor de loonsverhoging in de cao SAVG is de automatische prijscompensatie (apc). Die is door het CBS over de periode juli 2022-juli 2023 bepaald op 3,3%. In de cao is afgesproken om de loonsverhoging voor of op 1 oktober 2023 richting de achterban kenbaar te maken. Doordat er op 1 oktober nog geen overeenstemming was, gaan volgens de bonden de lonen per 1 januari 2024 ‘dus automatisch’ met 3,3% omhoog. Dat ‘automatisme’ en de eenzijdige verklaring van de bonden stroken niet met de cao-afspraken.

Ultimatum

We hebben de vakbonden inmiddels verschillende malen uitgenodigd om aan tafel te komen voor vervolgoverleg. Kortgeleden werd zelfs een regulier overleg dat ook gepland stond voor andere cao-zaken, een uur voor aanvang geannuleerd door de bonden. Vorige week hebben we de bonden een ultimatum gesteld om te reageren: donderdag 16 november, de dag waarop het OnderhoudNL-bestuur bijeenkomt.

Inflatie referteperiode aanhouden

Ons bestuur zal donderdag dus besluiten over (het uitblijven van) de reactie van de bonden. Zolang dit traject loopt, blijft ons advies dat u voor 2024 in ieder geval de inflatie over de referteperiode juli 2022-juli 2023 aanhoudt, namelijk 3,3%. Wordt vervolgd.

Lees hier alle berichtgeving over de loonstijging 2024

Meer nieuws van afgelopen week

Meer nieuws

Word ook lid

Profiteer direct van kortingen, tools, informatie en onze lobby om nog slimmer te ondernemen. Samen zijn we een sterke sector van ondernemers en vakmensen. Wij houden Nederland mooi.

Bekijk wat het lidmaatschap inhoudt