Pay-off header OnderhoudNL

Vernieuwd asbeststelsel ingetrokken wegens eisen gewijzigde EU Asbestrichtlijn

Vernieuwd asbeststelsel ingetrokken wegens eisen gewijzigde EU Asbestrichtlijn

Asbestsanering in risicoklasse 1 mag onder voorwaarden door niet-gecertificeerde aannemers uitgevoerd worden. Door de gewijzigde EU Asbestrichtlijn gaat dit eind 2025 veranderen in een vergunningenstelsel met opleidingsplicht. De gewijzigde richtlijn heeft ook gevolgen voor het asbeststelsel waar Nederland al jaren aan heeft gewerkt.

Vernieuwd asbeststelsel ingetrokken wegens eisen g
Vernieuwd asbeststelsel ingetrokken wegens eisen g

Gewijzigde EU Asbestrichtlijn

Er is sinds 2018 gewerkt aan een vernieuwd Nederlands asbeststelsel (Ontwerpbesluit tot wijziging van het Arbobesluit in verband met de modernisering van het asbeststelsel). De ingangsdatum daarvan is al verscheidene keren uitgesteld. Eind vorig jaar kwam er een gewijzigde EU Asbestrichtlijn (2023/2668), die de lidstaten uiterlijk 21 december 2025 geïmplementeerd moeten hebben.

Vernieuwd Nederlands asbeststelstel ingetrokken

De EU Asbestrichtlijn wijkt dusdanig af van het ontwikkelde vernieuwde Nederlandse asbeststelsel, dat de minister het (nog niet ingevoerde) asbeststelsel formeel heeft ingetrokken. Het ministerie van SZW moet dus weer terug naar de tekentafel om een stelsel te ontwikkelen dat voldoet aan de gewijzigde EU Asbestrichtlijn.

Krappe deadline

OnderhoudNL heeft op 26 april deelgenomen aan de asbest stakeholdersbijeenkomst op het Ministerie van SZW. Daar werden we bijgepraat door onder andere SZW, FNV en de gezamenlijke opdrachtgeversbranches bij monde van Aedes. Duidelijk werd dat er nog veel moet gebeuren en dat de deadline van 21 december 2025 krap is om de nieuwe wetgeving te realiseren.

Klankbordgroep

Direct na afloop van de stakeholdersbijeenkomst kwam de nieuwe klankbordgroep voor het eerst bijeen waarin OnderhoudNL deskundig vertegenwoordigd is. Wij werken daarbij samen met Bouwend Nederland en Techniek Nederland als brancheorganisaties die niet-asbest gecertificeerde bedrijven vertegenwoordigen.

Van certificerings- naar vergunningstelsel

Momenteel wordt er onderscheid gemaakt in risicoklasse 1 en 2(a). Risicoklasse 1 sanering mag onder voorwaarden door niet-gecertificeerde aannemers uitgevoerd worden. Al het overige mag uitsluitend door gecertificeerde aannemers uitgevoerd worden.

Volgens de gewijzigde EU Asbestrichtlijn hebben bedrijven voor alle asbestsloop en -verwijdering zonder uitzondering een vergunning nodig van een bevoegde autoriteit. Daarnaast moeten medewerkers opgeleid zijn door een erkende en gekwalificeerde instructeur. Voor onderhoudsbedrijven/glaszetters betekent dat onder meer dat er straks,  voor het verwijderen van asbesthoudende beglazingskit en vensterbanken, naast opgeleide medewerkers ook een vergunning op bedrijfsniveau nodig zal zijn.

Protocollen en opleidingen

Voor nu blijft de huidige wetgeving met enkele minimale aanpassingen van kracht. We zetten ons via de klankbordgroep in voor de belangen van onze leden en zorgen zo nodig dat onze protocollen en opleidingen bij de implementatie van de richtlijn geactualiseerd worden.

Zie voor meer informatie en onze asbestprotocollen
contactpersonen-blok-koen_800x450

Koen van Domselaar
Arbo & Milieu

06-83 52 54 60
Stuur mij een e-mail

Volg ons op social media:

Meer nieuws van afgelopen week

Meer nieuws

Word ook lid

Profiteer direct van kortingen, tools, informatie en onze lobby om nog slimmer te ondernemen. Samen zijn we een sterke sector van ondernemers en vakmensen. Wij houden Nederland mooi.

Bekijk wat het lidmaatschap inhoudt