Factsheet om uit te delen aan uw medewerkers met een kinderwens
Factsheet om uit te delen aan uw medewerkers met een kinderwens
Heeft u vrouwelijke (of mannelijke) schilders met een kinderwens of zwangere schilders in dienst? Let dan extra goed op hun arbeidsomstandigheden. Wij hebben een factsheet ontwikkeld die u aan uw medewerkers kunt geven, zodat ze weten waar ze rekening mee moeten houden al op het moment dat ze een kinderwens hebben. U kunt de factsheet hier downloaden.
Voorkom blootstelling aan gevaarlijke stoffen
In de factsheet ‘Zwangerschap’ attenderen wij u op de mogelijke risico’s die zwangere medewerkers lopen en welke maatregelen u en uw medewerker kunnen nemen. Zo ontstaat er een goede balans tussen zwanger worden, zwangerschap en werk. Stoffen waar de zwangere medewerker (of medewerker die zwanger wil worden) niet mee in aanraking mag komen, hebben dit symbool. Dit zijn kankerverwekkende, mutagene en reprotoxische stoffen. Ook voor mannen die vader willen worden, geldt dat ze hier extra rekening mee moeten houden.
Zwangerschap melden
Het is verstandig dat een medewerker de zwangerschap zo vroeg mogelijk aan u meldt. Dit is echter niet verplicht. Het is en blijft een privéaangelegenheid. Als u er op tijd van op de hoogte bent, kunt u er als werkgever voor zorgen dat bepaalde werkzaamheden (tijdelijk) niet meer hoeven te worden verricht. Naast het werken met gevaarlijke stoffen gaat het hierbij ook om fysieke belasting, geluid, trillingen, ioniserende straling, extreme hitte en extreme kou. Ook werkstress en ploegendienst zouden bij voorkeur vermeden moeten worden.
Borstvoeding geven
Zolang de medewerker borstvoeding geeft, moet ook worden voorkomen dat er met bepaalde stoffen wordt gewerkt. Dat geldt zeker voor de stoffen met het symbool voor kankerverwekkende stoffen. Ook werkstress is slecht voor het geven van borstvoeding. Totdat het kindje negen maanden oud is, mag uw medewerker op het werk borstvoeding geven of kolven. U moet er als werkgever voor zorgen dat de medewerker een ruimte heeft waar gevoed en gekolft kan worden.
Download onze factsheet