Pay-off header OnderhoudNL

Tropische temperaturen in aantocht: neem op tijd de juiste maatregelen

Tropische temperaturen in aantocht: neem op tijd de juiste maatregelen

Met de zomer en een aantal warme dagen in aantocht, rijst de vraag welke maatregelen u en uw medewerkers kunnen treffen om bij extreem warm weer toch veilig en gezond door te kunnen werken. In onze branche, waar veel buiten wordt gewerkt, zijn we inmiddels wel gewend aan werken bij hoge temperaturen. Maar vanaf welk moment spreken we van onwerkbaar weer? En wat zijn dan de regels? Een goede voorbereiding is het halve werk.

Tropische temperaturen in aantocht: neem op tijd d
Tropische temperaturen in aantocht: neem op tijd d

Wat is ‘onwerkbaar weer’?

‘Onwerkbaar weer’ is een officiële term in onze cao (lees hier het betreffende cao-artikel) en heeft te maken met weersomstandigheden die het onmogelijk of onverantwoord maken om te werken. Dat kan door regen of wind zijn, maar ook door hitte. In de cao staat dat er sprake is van onwerkbaar weer bij extreme omstandigheden waarin de veiligheid en gezondheid van werknemers in gevaar komen.

Bij hitte is dat bijvoorbeeld wanneer:

  • De gevoelstemperatuur langdurig boven de 40°C ligt;
  • Er onvoldoende schaduw of koeling is op de werkplek;
  • Er fysiek zwaar werk wordt verricht zonder mogelijkheden om af te koelen.

In Nederland worden gemiddeld 10 tot 15 dagen per jaar als ‘tropisch’ gemeten (>30°C), en dat aantal stijgt door klimaatverandering.

Hitteplan en maatregelen

Bij warm weer is het van belang dat de werkgever tijdig een hitteplan opstelt. Dat houdt in:

  • Werkzaamheden eerder op de dag uitvoeren (bijvoorbeeld tot 12:00 uur);
  • Regelmatig pauzeren op een koele plek;
  • Voldoende drinkwater beschikbaar stellen;
  • Zonneschermen, UV-werende kleding of mobiele schaduwplekken gebruiken.

Wanneer worden werknemers doorbetaald?

Als er sprake is van ‘erkend onwerkbaar weer’, kunt u als werkgever via het UWV een WW-uitkering wegens onwerkbaar weer aanvragen. Uw medewerkers krijgen dan (tijdelijk) hun loon doorbetaald, zonder dat ze vakantiedagen hoeven op te nemen. Voorwaarde is wel dat dit tijdig is gemeld aan het UWV en dat het gaat om weersomstandigheden die buiten ieders invloed liggen.

Blijf koel, blijf veilig

Zorg dat u en uw medewerkers weten welke risico's er zijn bij werken onder warme omstandigheden. Het is belangrijk om de signalen van oververhitting te kunnen herkennen. Hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en extreme vermoeidheid moeten de alarmbellen doen rinkelen. Maar nog belangrijker, welke maatregelen u en uw medewerkers kunnen nemen om ook in de zon veilig en gezond te werken. Gebruik daarvoor onze toolbox 'Werken in de warmte'. U vindt de toolbox op ons leerplatform Mijnvakmijnontwikkeling.

Raadpleeg ook ons dossier over werken bij hitte
contactpersonen-blok-koen_800x450

Koen van Domselaar
Arbo & Milieu

06-83 52 54 60
Stuur mij een e-mail

Marianne Kortenbout_800x450

Volg ons op social media:

Aanmelden nieuwsbrief

Meer nieuws van afgelopen week

Meer nieuws

Word ook lid

Profiteer direct van kortingen, tools, informatie en onze lobby om nog slimmer te ondernemen. Samen zijn we een sterke sector van ondernemers en vakmensen. Wij houden Nederland mooi.

Bekijk wat het lidmaatschap inhoudt