header - trainingen klimaat & energietransitie - 1024x175

BENG in de praktijk

Weet wat BENG inhoudt en hoe BENG in de praktijk werkt

Nederland gaat duurzaam op de schop. De overheid heeft bepaald dat ons land per 2050 geen CO2 meer uitstoot. Dit heeft onder meer grote gevolgen voor zowel nieuwe en bestaande gebouwen. Zo dienen alle overheidsgebouwen al sinds januari 2019 te voldoen aan de BENG normen. Voor andere nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, zijn deze normen gaan gelden per 1 januari 2021. BENG staat voor bijna-energieneutraal gebouw.

Duurzaam-onderhoud-iStock-1024_606

Voor bestaande gebouwen is de uitdaging nog veel groter. Zo zullen op termijn alle 6,5 miljoen bestaande gebouwen verduurzaamd moeten gaan worden.
Per 1 januari 2021 heeft BENG de oude EPC norm vervangen. BENG is nu in combinatie met het Bouwbesluit de norm om bestaande gebouwen op een goede manier te verduurzamen. Het is als professional in het onderhoud belangrijk om je kennis en vaardigheden inzake BENG goed op orde te brengen en te houden. Want… er zijn grote verschillen in de oude EPC norm en de nieuwe BENG norm waar je in jouw werk rekening mee moet houden.

Wat BENG precies inhoudt en hoe BENG in de praktijk werkt legt de trainer je uit tijdens de 1-daagse cursus BENG in de praktijk. Deze cursus is opgezet voor iedere professional die zich bezighoudt met gebouwonderhoud en die zich volledig wil scholen inzake het verduurzamen van gebouwen op basis van BENG en Bouwbesluit.

De training wordt afgerond (niet verplicht) met een eindtoets waarmee je het BENG basis certificaat kunt behalen. Dit certificaat wordt uitgegeven door het Centrum Energie Transitie in Gebouwde Omgeving (CETIGO). Je krijgt hiervoor een digitaal certificaat en een inschrijving in het register.

Wat leert u?

 • Waar moet je op letten bij het hanteren van BENG en Bouwbesluit als je een gebouw verduurzaamt? Wat zijn de valkuilen, aandachtspunten en need tot knows?
 • BENG en Bouwbesluit bij nieuwbouw en bij bestaande bouw
 • De invloed van BENG op energieneutraal (ver)bouwen, Nul op de meter, het Energielabel en het woning waardering stelsel
 • Het Bouwbesluit en het verduurzamen van gebouwen, wat houdt dat nu in en wat gaat dit in de toekomst betekenen
 • Hoe verduurzaam je op een goede manier en hoe wordt dat door BENG en Bouwbesluit ondersteund?
 • De verduurzamingscyclus, wat zijn de primaire voorwaarden voor een goede verduurzaming van een gebouw
 • Lijst erkende maatregelen
 • Uitvoering en subsidies
 • Verduurzamen van woningen naar bouwjaar met extra aandacht voor bouwjaar 1920-1930
 • Ventilatie, Warmte- en koudebehoefte - Koeling - Verwarming
 • Optimalisatie met domotica
 • Het resultaat van handelen volgens BENG certificaat, hoe werkt dat?

Na deze training…

Tijdens deze training brengt de trainer je alle principes bij die je nodig hebt om een verantwoord en onderbouwd plan te maken inzake het verduurzamen van een gebouw. Dit gebeurt aan de hand van de BENGladder. Met deze BENGladder ben je na afloop van de cursus in staat om indicatieve beoordeling te geven over de mate van energiezuinigheid van een gebouw.

Data en inschrijvingen

Er zijn geen trainingen gevonden.

Data en inschrijvingen

Op dit moment zijn er geen data bekend. Vul onderstaande gegevens in en we houden u hiervan op de hoogte.

Maatwerk en incompany

Niet ieder bedrijf is hetzelfde. Daarom passen we onze trainingen graag aan jouw behoefte aan. Meer weten over maatwerk of incompanytrainingen? Neem contact op met OnderhoudNL Trainingen.

Op onze trainingen zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.

Stuur een mail
contactpersonen-blok-team Trainingen_800x450

Praktische informatie

Duur
1 dag van 10.00 uur tot 16.00 uur

Aantal deelnemers
6 minimaal 15 maximaal

Voor wie?
Medewerkers van vastgoedonderhoudsbedrijven die zich met de planvorming en/of met de uitvoering van de verduurzaming van woningen en kleine utiliteitsgebouwen bezig houden en meer willen weten over hoe BENG wordt toegepast in de praktijk.

Voorbereiding
Geen

Leervorm
Klassikaal

Investering per deelnemer

Leden OnderhoudNL: €290,-

Niet-of Aspirantleden OnderhoudNL: €385,-

Alle prijzen zijn exclusief 21% btw

Volg deze training met 100% subsidie vanuit Mijn Carrière