Nieuws_1024x175

Nieuwe pensioenregeling: premieniveau en ambitie

Nieuwe pensioenregeling: premieniveau en ambitie

Kort voor de vakantieperiode zijn we een artikelreeks gestart over de ontwikkeling van de nieuwe pensioenregeling van BPF Schilders. De huidige pensioenregeling moet worden aangepast aan de nieuwe Wet Toekomst Pensioenen (WTP) die 1 juli van dit jaar is ingegaan. In dit artikel gaan we in op het premieniveau en ambitie van de pensioenregeling.

pensioen-senioren-duurzame inzetbaarheid-gezond-iStock_1024x606
pensioen-senioren-duurzame inzetbaarheid-gezond-iStock_1024x606

Nieuwe pensioenwet legt twee belangrijke veranderingen op

1.Van Defined Benefit (DB) naar Defined Contribution (DC)*
De WTP regelt dat pensioenregelingen alleen nog maar een premieregeling mogen zijn. Die kennen we nog niet bij het bedrijfstakpensioenfonds. Die bestaan wel al veel langer bij verzekeringsmaatschappijen.

*De termen DB en DC zijn vaktermen in de pensioenwereld die we hier noemen, omdat ze landelijk gebruikt worden in informatie over de wetswijziging. De term ‘defined’ betekent ‘vastgesteld’. En dat betekent weer dat het uitgangspunt voor de regeling óf de aanspraak is die wordt opgebouwd (’benefit’), óf de premie van de regeling (‘contribution’).

De huidige pensioenregeling gaat uit van de aanspraak op pensioen die de deelnemer opbouwt tijdens het werken in de bedrijfstak. In de nieuwe regeling wordt de premie leidend in de regeling. In de huidige regeling kan het zijn dat de pensioenpremie moet worden verhoogd, omdat een bepaalde aanspraak wordt opgebouwd. In de nieuwe pensioenregeling volgt de pensioenopbouw uit de hoogte van de premie. Die staat vast op basis van een besluit van sociale partners.

2.Van doorsneepremie naar leeftijdsonafhankelijke premie
In de huidige pensioenregeling wordt vastgesteld hoe hoog de premie moet zijn voor de totale opbouw van pensioenen voor alle deelnemers. Dat heet de doorsneepremie. In de nieuwe regeling wordt voor iedere deelnemer de premie toegerekend aan de pensioenopbouw van die deelnemer. De hoogte van de premie blijft wel voor iedereen gelijk, maar de toewijzing naar premieopbouw zal verschillen per leeftijdsgroep.

In de huidige regeling betaalt de jongere deelnemer eigenlijk te veel premie en de oudere te weinig. Een belangrijk deel van de pensioenopbouw wordt gerealiseerd, omdat BPF Schilders de betaalde premie belegt. Dat kan in aandelen op de beurs, in obligaties (leningen), in huizen, in grondstoffen, enzovoorts. En dat weer over de hele wereld. Het doel van het beleggen is om rendement te halen, waarmee het pensioenvermogen toeneemt. Beleggen levert op de lange termijn veel meer op, dan het geld wegzetten op een spaarrekening.

Beleggen van de betaalde premie kan voor jonge deelnemers aan het pensioenfonds over een veel langere tijd gebeuren dan voor oudere deelnemers. De betaalde premie van een schilder van 25 jaar, kan nog meer dan 40 jaar belegd worden en rendement opleveren. In de nieuwe regeling gaat onderscheid gemaakt worden tussen beleggen voor verschillende leeftijdsgroepen.

Premieniveau

De huidige pensioenpremie van BPF Schilders bedraagt 30,1% van het pensioenloon. Het pensioenloon is het loon van de medewerker of het inkomen van de ondernemer, verminderd met de franchise. De franchise is dus dat deel van het inkomen waarover geen premie wordt betaald. De hoogte daarvan heeft weer te maken met de AOW die iedereen die in Nederland woont opbouwt. Of die premie ook nodig is voor de nieuwe regeling, moet nog worden bepaald. En dat gebeurt weer nadat afspraken zijn gemaakt over de inhoud van de regeling, de ambitie.

Ambitie

Sociale partners zijn van mening dat de nieuwe regeling zoveel mogelijk moet lijken op de oude. Vanwege de wijziging in de pensioenwetgeving moet de regeling worden vernieuwd, niet omdat sociale partners opeens een andere pensioenregeling willen. Wat is dan de ambitie? In de ambitie van de pensioenregeling wordt beschreven welke uitkering aan de deelnemer of de nabestaanden in het vooruitzicht wordt gesteld. In de huidige regeling is de hoofdlijn dat in een periode van 40 jaar pensioen wordt opgebouwd naar 70% van het gemiddeld in de hele loopbaan verdiende loon. Daar worden alle andere afspraken, zoals bijvoorbeeld nabestaandenpensioen als de deelnemer overlijdt, op afgestemd.

Heeft u vragen over de nieuwe regeling? Die kunt u stellen aan BPF Schilders of aan Aad Buller van OnderhoudNL.

Meer informatie over het Bedrijfspensioenfonds Schilders

Meer nieuws van afgelopen week

Meer nieuws

Word ook lid

Profiteer direct van kortingen, tools, informatie en onze lobby om nog slimmer te ondernemen. Samen zijn we een sterke sector van ondernemers en vakmensen. Wij houden Nederland mooi.

Bekijk wat het lidmaatschap inhoudt