Nieuws_1024x175

Zelfstandigen zonder personeel en ondernemers in nieuwe pensioenregeling

Zelfstandigen zonder personeel en ondernemers in nieuwe pensioenregeling

In de reeks artikelen over ontwikkeling van de nieuwe pensioenregeling bij BPF Schilders deze keer een artikel over een onderwerp dat eigenlijk los staat van de Wet Toekomst Pensioenen (WTP). En voor BPF Schilders toch ook weer niet. U leest deze artikelen terug via het nieuwsoverzicht of in het dossier Pensioen.

Zelfstandigen zonder personeel en ondernemers in n
Zelfstandigen zonder personeel en ondernemers in n

Zelfstandigen zonder personeel en ondernemers

Vanaf de oprichting van BPF Schilders is het pensioenfonds ook verplicht gesteld voor zelfstandige ondernemers zonder personeel en ondernemers met personeel. Dus niet alleen voor medewerkers, zoals in de meeste bedrijfstakpensioenfondsen. Argumenten om daar voor te kiezen zijn nog steeds actueel. Zo wordt ook voor hen een goede pensioenvoorziening geboden. Maar ook wordt er een meer gelijk speelveld gecreëerd tussen zelfstandigen en bedrijven met enkele medewerkers in dienst. In de gesprekken over de nieuwe pensioenregeling kwam ook de vraag voorbij of sociale partners ook in de nieuwe pensioenregeling zelfstandigen en andere ondernemers verplicht bij BPF Schilders aangesloten wilden houden. Daar hebben sociale partners ‘ja’ op gezegd.

Misschien moeten we zeggen: voorlopig ‘ja’ op gezegd, omdat binnen OnderhoudNL verschillende meningen worden gehoord. Er zijn leden die zeggen dat zzp’ers ook ondernemer zijn, die zelf het risico voor ziekte en arbeidsongeschiktheid kunnen dragen en voor een oudedagsvoorziening (naast de AOW) kunnen zorgen. Maar een andere groep leden zegt dat de praktijk laat zien dat een grote meerderheid van de zelfstandigen die risico’s niet verzekert en daarom mogelijk niet kan dragen. Plus dat nog steeds het argument van het gelijke speelveld tussen zelfstandigen en ondernemingen met personeel ermee is gediend, als zelfstandigen verplicht blijven deelnemen aan BPF Schilders.

Wel of geen verplichte verzekering

In Nederland vindt al jaren discussie plaats over de vraag of zzp’ers (weer) verplicht zouden moeten worden om zich tegen arbeidsongeschiktheid te verzekeren. En of zij ook voor zichzelf verplicht een pensioenvoorziening zouden moeten hebben. Die discussie gaat onder andere over de vraag in hoeverre de maatschappij de kosten voor de kiezen krijgt als zzp’ers zich niet voor beide situaties verzekeren.

Tegen de verplichte aansluiting bij BPF Schilders bestaat onder zzp’ers nogal veel weerstand. BPF Schilders biedt ondernemers de gelegenheid om een laag pensioenloon te kiezen. Daarmee betaalt men relatief weinig pensioenpremie. Maar bouwt men ook relatief weinig pensioen op. Helaas kiezen veel zelfstandigen voor deze optie. Naast overleg met sociale partners over de nieuwe Wet Toekomst Pensioenen is er ook overleg gestart over manieren om de verplichte aansluiting bij BPF Schilders acceptabeler te maken. Hoewel er in Nederland een brede discussie heeft plaatsgevonden over verplichte pensioenopbouw door zzp’ers, komt die verplichting om een pensioenvoorziening te hebben er waarschijnlijk niet.

Conceptwet 

De politiek worstelt al jaren met de vraag hoe moet worden omgegaan met ‘de zzp’er’. Een probleem daarbij is dat ‘de zzp’er’ niet bestaat. Er zijn zelfstandigen aan het werk als advocaat, journalist, organisatieadviseur, schilder, timmerman, docent, en in de zorg bijvoorbeeld de chirurg of de verplegende. Op verschillende manieren heeft de politiek geprobeerd om duidelijkheid te scheppen op  de vraag wie nu echt als zelfstandige aan het werk is. En wie als schijnzelfstandige eigenlijk een medewerker is.

In het verleden is de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) een tijd verplicht geweest, die werd opgevolgd door de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA). Deze wet wordt al lange tijd niet gehandhaafd. En nu is een nieuw wetsvoorstel verschenen dat duidelijkheid moet scheppen over wie nu echt een zzp‘er is, en wie eigenlijk schijnzelfstandige.

In de Memorie van Toelichting (MvT) bij de concept-wet is te lezen dat er een minimum tarief voor de zelfstandige zonder personeel zou moeten komen. En in de berekening van dat minimum tarief van €32,24 is onder andere meegenomen dat ook regelingen zijn getroffen voor het risico arbeidsongeschiktheid en voor een oudedagsvoorziening. OnderhoudNL gaat reageren op de mogelijkheid om commentaar op de conceptwet te geven.

Als u vragen over deze conceptwet heeft, of wil reageren op de verplichtstelling van BPF Schilders, kunt u altijd met Aad Buller van OnderhoudNL contact opnemen.

Meer informatie over het Bedrijfspensioenfonds Schilders

Meer nieuws van afgelopen week

Meer nieuws

Word ook lid

Profiteer direct van kortingen, tools, informatie en onze lobby om nog slimmer te ondernemen. Samen zijn we een sterke sector van ondernemers en vakmensen. Wij houden Nederland mooi.

Bekijk wat het lidmaatschap inhoudt