Nieuws_1024x175

Cao-partijen: een cao met langere looptijd creëert meer rust

Cao-partijen: een cao met langere looptijd creëert meer rust

Op dinsdag 5 oktober is door cao-partijen in de schilders-, afwerkings- en glaszetbedrijfstak verder gediscussieerd over de punten die nog open stonden van de vorige keer. Het volgende overleg staat gepland op maandag 11 oktober.

Cao-partijen: cao met langere looptijd creëert mee
Cao-partijen: cao met langere looptijd creëert mee

Jaarlijkse loonsverhoging

Cao-partijen willen kijken of het mogelijk is om een cao voor een langere looptijd af te spreken om rust te creëren. Daarbij willen we wel vasthouden aan de systematiek in de laatste cao SAG om jaarlijks een loonsverhoging voor het volgende jaar af te spreken. De wens van de bonden is dat het dan om een loonsverhoging gaat die afhankelijk is van een objectieve index en een ‘plus’.

Andere onderwerpen waarover gediscussieerd is:

  • Het wel of niet doorbetalen van de schooldag
  • Het wel of niet wegnemen van de verschillen in reiskosten en -uren tussen leerling-werknemers en vakvolwassen werknemers
  • Wel of niet meer voorlichting over werken bij hitte
  • Wintersluiting: twee weken vaststellen (zoals nu) en derde week na overleg met de werknemers door de werkgever laten vaststellen? Hoe maken we consigantiediensten in de wintersluiting mogelijk?
  • Passende oplossingen zoeken voor industriële bedrijven met betrekking tot arbeidstijden
  • Schijnzelfstandigheid voorkomen
  • Uitzendarbeid via gecertificeerde uitzendbureaus
  • Feestdagen: vast aantal voor iedereen en per bedrijf bepaalt de werkgever welke dagen dat zijn voor (een deel van) het personeel?

Monitoren

Ook is stil gestaan bij een zwaarwerkregeling en een generatieregeling. Hiervoor moeten de voorwaarden nog nader uitgewerkt worden. Met de invoering van de zwaarwerkregeling en generatiepactregeling verwachten wij dat het ziekteverzuim en de kosten substantieel zullen dalen. Dit zullen we gaan monitoren.

Bekijk hier de stand van zaken over de cao-onderhandelingen 2021
contactpersonen-blok-Dick-800x450

Dick Voortman

Arbeidsverhoudingen (pensioen)
0182 - 571 444 | 06 - 10 95 31 65
Stuur mij een e-mail

Ledenadvies_800x450

Volg ons op social media:

Meer nieuws van afgelopen week

Meer nieuws

Word ook lid

Profiteer direct van kortingen, tools, informatie en onze lobby om nog slimmer te ondernemen. Samen zijn we een sterke sector van ondernemers en vakmensen. Wij houden Nederland mooi.

Bekijk wat het lidmaatschap inhoudt