Nieuws_1024x175

Principeakkoord cao-partijen over nieuwe pensioenregeling

Principeakkoord cao-partijen over nieuwe pensioenregeling

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van OnderhoudNL op woensdag 21 november aanstaande, legt Dick Vis, werkgeversvoorzitter van het bestuur van BPF Schilders, de nieuwe pensioenregeling aan u uit. De afgelopen maanden hebben wij u geïnformeerd over de nieuwe pensioenregeling zoals deze op basis van de Wet Toekomst Pensioenen wordt ontwikkeld. Ook in de nieuwsbrief van BPF Schilders is geschreven over de hoofdlijnen van de nieuwe regeling. Onlangs hebben cao-partijen afspraken over de nieuwe regeling vastgelegd. Dit principeakkoord wordt nu in de ALV van OnderhoudNL ter goedkeuring aan u voorgelegd.

ALV 2023 - OnderhoudNL - 1024x606
ALV 2023 - OnderhoudNL - 1024x606

Ontwikkelproces nieuwe pensioenregeling

De nieuwe regeling gaat in op 1 januari 2026. Dat lijkt ver weg, maar BPF Schilders en de uitvoeringsorganisatie PGGM hebben de komende twee jaar nodig om de regeling uit te werken. Om vervolgens de computerprogramma’s die bij de uitvoering ondersteunen, helemaal opnieuw te ontwerpen. Met de afspraken die cao-partijen nu hebben gemaakt, zit het ontwikkelproces nog op schema en kunnen de volgende stappen ook zorgvuldig gezet gaan worden.

Aansluiten bij huidige regeling

De pensioenregeling van BPF Schilders wordt veranderd, omdat de wetgeving is veranderd. Vanaf het begin was duidelijk dat sociale partners LBV, CNV Vakmensen, FNV Bouwen en Wonen én OnderhoudNL de nieuwe regeling zoveel mogelijk willen laten lijken op de huidige pensioenregeling. De huidige pensioenregeling loopt nog door tot eind 2025.

Eerder hebben we uitgelegd dat de opgebouwde pensioenrechten uit de huidige regeling op 1 januari 2026 allemaal worden ingebracht in de nieuwe regeling. Invaren van bestaande rechten heet dat. In de huidige regeling worden beleggingsrisico’s collectief gedragen. In de nieuwe regeling zal, omdat elke deelnemer aan BPF Schilders een eigen pensioenkapitaal opbouwt, een solidariteitsreserve worden gevuld, waaruit tegenvallers met beleggingen ook nog collectief kunnen worden gedeeld.

De premie zal met 30,1% van de pensioengrondslag ook niet wijzigen. Cao-partijen hebben afgesproken om in 2027, als er wat ervaring met de nieuwe regeling is opgedaan, te evalueren of de afspraken uitwerken zoals bedoeld is. Eventueel kan de premie dan opnieuw worden vastgesteld.

Verder zijn er afspraken gemaakt over compensatie van deelnemers die door de veranderingen in de nieuwe regeling nadeel van de overgang van het systeem kunnen ondervinden. Als het aan sociale partners ligt, zullen ook in de nieuwe regeling (zelfstandige) ondernemers blijven deelnemen.

Aanmelden ALV OnderhoudNL

De brief en de presentatie zijn ook toegevoegd aan de vergaderstukken voor de ALV van OnderhoudNL. Laat uw mening horen en meld u via onderstaande link aan voor de Algemene Ledenvergadering. Om de vergadering kort en zakelijk te houden, kunt u uw vragen over de vergaderstukken van tevoren aan ons stellen en beantwoord krijgen. Stuur uw vragen vóór 20 november in via dit formulier. Uiterlijk 20 november mailen wij u een overzicht van die vragen met de antwoorden.

Meld u hier aan voor de online ALV op 21 november om 16.00 uur

Meer nieuws van afgelopen week

Meer nieuws

Word ook lid

Profiteer direct van kortingen, tools, informatie en onze lobby om nog slimmer te ondernemen. Samen zijn we een sterke sector van ondernemers en vakmensen. Wij houden Nederland mooi.

Bekijk wat het lidmaatschap inhoudt