Nieuws_1024x175

Nieuwe pensioenregeling in ontwikkeling bij BPF Schilders

Nieuwe pensioenregeling in ontwikkeling bij BPF Schilders

Het bestuur van BPF Schilders is inmiddels al weer een tijd in overleg met sociale partners over de aanpassing van de pensioenregeling aan de nieuwe Wet Toekomst Pensioenen. Deze wet betekent dat de pensioenregeling van BPF Schilders moet worden aangepast.

Nieuwe pensioenregeling in ontwikkeling bij BPF Sc
Nieuwe pensioenregeling in ontwikkeling bij BPF Sc

Jarenlange discussie over pensioenen krijgt vorm

De nieuwe pensioenwet komt er nu toch echt aan. Het heeft lang geduurd, maar de Wet Toekomst Pensioenen is op 22 december 2022 door de Tweede Kamer aangenomen en is nu in behandeling bij de Eerste Kamer.

Hoofdlijn van de verandering

In het nieuwe pensioenstelsel zal op hoofdlijnen het volgende veranderen:

  • In het nieuwe pensioenstelsel staat de pensioenpremie centraal. Duidelijker wordt dat er geen belofte over de hoogte van het uiteindelijke pensioen kan worden gedaan.
  • De pensioenpremie van iedere deelnemer komt terecht in ieders persoonlijk pensioenvermogen.
  • Pensioenuitvoerders kunnen bij het beleggen van de premies meer rekening houden met verschillen tussen groepen deelnemers. Zo kan bij het beleggen voor jonge deelnemers meer risico worden gelopen dan voor oudere deelnemers. Bij oudere deelnemers is er immers minder tijd tot hun pensioen om eventuele tegenvallers bij beleggingen weer te herstellen.
  • Door bovenstaande veranderingen wordt pensioen persoonlijker. Om risico’s in economisch slechte tijden te kunnen opvangen, kan een solidariteitsreserve worden opgebouwd.

Zoveel mogelijk inhoud van de huidige regeling

Sociale partners in onze bedrijfstak, CNV Vakmensen, FNV Bouwen en Wonen, LBV en OnderhoudNL, hebben aan het bestuur van BPF Schilders aangegeven het karakter van onze pensioenregeling zoveel mogelijk gelijk te houden. Het pensioen wordt daarmee anders, maar de ambitie niet minder.

Ontwerpen en bouwen nieuwe pensioenregeling duurt nog jaren

Hoewel de wetgeving nog niet definitief is, loopt het gesprek over de nieuwe pensioenregeling tussen sociale partners en het bestuur van BPF Schilders al ruim een jaar. En dit overleg zal nog zeker tot eind 2025 duren. De omschakeling naar de nieuwe regeling zal na 1 januari 2026 volgen. Het is een ingrijpend proces. Sociale partners en het bestuur van BPF Schilders zorgen ervoor dat dit proces zorgvuldig en goed wordt doorlopen.

Moet u als werkgever nu ook in actie komen?

De meeste werkgevers in onze bedrijfstak hoeven zelf niet in actie te komen. U bent als ondernemer met uw werknemers in principe verplicht deelnemer in BPF Schilders. Het kan echter zijn dat u een  aanvullend pensioen heeft geregeld voor medewerkers die meer verdienen dan het maximum pensioenloon. Dit is per 1 januari 2023 € 28,33 bruto per uur en € 55.456 bruto per jaar. Ook die regelingen gaan vallen onder de nieuwe Wet Toekomst Pensioenen. En dan zult u als werkgever wel in actie moeten komen. Neem hierover contact op met uw verzekeraar. Maar misschien wilt u eerst meer informatie. Neem dan deel aan het webinar op 5 april aanstaande.

Webinar 5 april voor werkgevers met een aanvullende verzekerde regeling

Op 5 april organiseren VNO-NCW en MKB-Nederland van 9.30 tot 10.30 uur het webinar 'Aan de slag met de nieuwe pensioenwet: hoe pak je het aan als werkgever met een pensioenregeling bij een PPI of verzekeraar?' Dit webinar is specifiek gericht op werkgevers die, in onze bedrijfstak aanvullend op de regeling van BPF Schilders, een regeling hebben ondergebracht bij een premiepensioenregeling (PPI) of verzekeraar. Aanmelden kan via deze link. Als u zich aanmeldt, ontvangt u ook de link om het webinar te kunnen terugkijken.

Werkenaanonspensioen.nl

Werkenaanonspensioen.nl is het platform over de nieuwe pensioenregeling, dat is opgesteld door sociale partners, de pensioensector en het ministerie van SZW. U vindt hier stappenplannen met relevante informatie om betrokkenen op weg te helpen bij de transitie naar het nieuwe pensioen. Daarnaast biedt dit platform tijdslijnen, whitepapers en veel gestelde vragen en antwoorden.

Het Nieuwe Pensioen

Daarnaast hebben VNO-NCW en MKB Nederland een eigen voorlichtingswebsite onder de noemer van Het Nieuwe Pensioen om te informeren over de overstap naar het nieuwe pensioenstelsel. Hier zijn onder andere interviews met ondernemers te vinden, webinars en podcasts.

Kijk eens op ondernemen.nl/hetnieuwepensioen

Meer nieuws van afgelopen week

Meer nieuws

Word ook lid

Profiteer direct van kortingen, tools, informatie en onze lobby om nog slimmer te ondernemen. Samen zijn we een sterke sector van ondernemers en vakmensen. Wij houden Nederland mooi.

Bekijk wat het lidmaatschap inhoudt