Nieuws_1024x175

Nieuwe Pensioenregeling: de solidaire premieregeling of flexibele premieregeling

Nieuwe Pensioenregeling: de solidaire premieregeling of flexibele premieregeling

Kort voor de vakantieperiode zijn we een artikelreeks gestart over de ontwikkeling van de nieuwe pensioenregeling van BPF Schilders. De huidige pensioenregeling moet worden aangepast aan de nieuwe Wet Toekomst Pensioenen (WTP) die 1 juli van dit jaar is ingegaan. De reeks artikelen die de komende weken wordt gepubliceerd werkt toe naar definitieve besluitvorming over de nieuwe pensioenregeling.

pensioen-senioren-duurzame inzetbaarheid_1024x606
pensioen-senioren-duurzame inzetbaarheid_1024x606

Wat voor regeling willen sociale partners eigenlijk?

De nieuwe wet geeft de mogelijkheid om te kiezen uit twee soorten regelingen: de solidaire premieregeling of de flexibele premieregeling. Bij beide regelingen is voortaan de premie leidend. Het pensioenresultaat is een uitkomst van het beleggingsresultaat. Een andere overeenkomst tussen beide regelingen is dat zij leiden tot een persoonlijke pensioenpot. Waarin verschillen deze regelingen dan? Dat geven wij graag globaal weer in onderstaand overzicht.

Solidaire premieregeling Flexibele premieregeling

Uitgebreide risicodeling, over alle fondsdeelnemers

Beperkte risicodeling, meer risico bij individuele deelnemer

Collectief beleggen:

het behaalde rendement wordt verdeeld via vooraf afgesproken leeftijdsafhankelijke toedelingsregels

Life-cycle beleggingsbeleid:

iedere leeftijdsgroep krijgt het voor die groep behaalde rendement uit eigen “mandje” met beleggingen

Verplichte solidariteitsreserve:

hierdoor kunnen tegenvallende beleggings-resultaten worden gespreid
Risicodelingsreserve is optie
Beleggingsbeleid door bestuur BPF Keuze uit verschillende life-cycles in opbouwfase mogelijk
Rendement minder makkelijk te relateren aan eigen pensioenopbouw Rendement uit beleggingen is goed te relateren aan eigen pensioenopbouw.
Pensioenresultaat naar verwachting uiteindelijk iets beter dan bij flexibele premieregeling Pensioenresultaat naar verwachting uiteindelijk iets minder dan bij solidaire premieregeling

De solidaire premieregeling kent meer collectiviteit en past daarom naar de mening van sociale partners beter bij een bedrijfstakpensioen zoals BPF Schilders. De nieuwe pensioenwet legt meer risico bij de deelnemer neer. Daardoor kunnen pensioenopbouw en pensioenuitkeringen meer dan in het huidige systeem dalen. Maar de keerzijde is dat in het nieuwe systeem opbouw en uitkeringen ook sneller kunnen stijgen. De verwachting is dat daardoor het uiteindelijke pensioen in beide nieuwe regelingen hoger zal uitvallen dan in de huidige regeling. Zeker ook, omdat in de solidaire premieregeling in het beleggingsbeleid voor jongeren meer risico kan worden gelopen en voor ouderen en gepensioneerden minder. Zodat jongeren ook meer kans hebben op een hogere opbouw. Terwijl bij ouderen, die niet veel tijd meer hebben om tegenvallende resultaten weer goed te maken, risico’s kunnen worden verminderd.

Vergelijking met huidige regelingen

Een vergelijking met de huidige regelingen is niet goed mogelijk. Toch is er globaal wel wat van te zeggen. De flexibele premieregeling lijkt wel wat op de huidige verzekerde regelingen, waarbij voor de pensioenuitkering op pensioendatum een lijfrente wordt ingekocht. De solidaire premieregeling lijkt met wat meer collectiviteit wat meer op de huidige pensioenregelingen bij bedrijfstakpensioenfondsen of ondernemingspensioenfondsen. Het is daarom niet zo vreemd dat bedrijfstakpensioenfondsen zoals BPF Schilders de voorkeur geven aan de solidaire premieregeling.

Heeft u vragen over de nieuwe regeling? Die kunt u stellen aan BPF Schilders of aan Aad Buller van OnderhoudNL.

Meer informatie over het Bedrijfspensioenfonds Schilders

Meer nieuws van afgelopen week

Meer nieuws

Word ook lid

Profiteer direct van kortingen, tools, informatie en onze lobby om nog slimmer te ondernemen. Samen zijn we een sterke sector van ondernemers en vakmensen. Wij houden Nederland mooi.

Bekijk wat het lidmaatschap inhoudt